Manželka Lukáše Hejlíka Veronika (41): Stačilo vypít džus a musela jsem do nemocnice. Alergii na ovoce nám popsal lékař

Manželka Lukáše Hejlíka Veronika (41): Stačilo vypít džus a musela jsem do nemocnice. Alergii na ovoce nám popsal lékař
Zdroj: Se souhlasem MUDr. Dalibora Jílka, CSc., Herminapress/koláž Lifee
Veronika a Lukáš Hejlíkovi se poznali na internetu.Dnes spolu mají sedmiletého syna Vojtu.Vojtovi manželé přezdívají vlčák.Vojta s maminkou rád vyjde do společnosti - třeba na premiéru nového animovaného filmu.+ 6 fotek+ 7 fotek

Bývalá modelka Veronika Hejlíková (41) před časem magazínu Lifee.cz svěřila, že trpí alergií na ovoce. MUDr. Dalibor Jílek, CSc. teď vysvětluje, jak může nemoc ovlivnit každodenní život člověka, ale také jeho potomky. Je nemoc dědičná? Jakými léky potlačovat příznaky? Které konkrétní druhy ovoce jsou na propuknutí alergie nejvíce náchylné? A jak postižené osoby nahrazují deficit ovoce ve svém jídelníčku?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 06. 06. 2023 08:00

Bývalá modelka Veronika Hejlíková (41), manželka herce a foodblogera Lukáše Hejlíka (43), trpí od svých dvou let alergií na ovoce. "To znamená, že ovoce nejím vůbec. Ani jablka. Byla jsem kvůli tomu i dvakrát v nemocnici – stačilo, abych vypila džus," vysvětluje Veronika, že konzumace ovoce je v jejím životě skutečným kamenem úrazu. Jde o konkrétní druhy, které jí obtěžují život. "Jsou to meruňky, broskve, švestky nebo třeba avokádo. Ovoci se kvůli tomu vyhýbám prakticky celý život," dodává maminka sedmiletého Vojty, který zatím žádné podobné problémy nevykazuje.

Na další zvídavé otázky ohledně alergie na ovoce odpovídal magazínu Lifee MUDr. Dalibor Jílek, CSc., primář Oddělení klinické imunologie a alergologie Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Pane primáři, je tato nemoc dědičná?

Ano, děti alergických rodičů bývají častěji také alergiky.

Jaké jsou příznaky této alergie? Co postiženým osobám hrozí?

Pálení rtů a sliznic v ústech, méně často otok sliznic v ústech, velmi vzácně také celková alergická reakce (tzv. anafylaxe).

Je tato alergie platná pro všechny druhy ovoce, nebo jen na konkrétní druhy?

Častější je na konkrétní druhy (jablka a lískové ořechy jsou nejčastější, dále různé peckové ovoce a další druhy ořechů).

Jak tyto osoby nahrazují deficit ovoce ve svém jídelníčku?

Ovoce nepatří mezi nenahraditelné potraviny, nějaký deficit prakticky nehrozí. Osoby mohou jíst ty druhy, které jim nevadí. Vlákninu ovoce lze kompenzovat např. zeleninou.

Existují na tuto alergii nějaké léky?

Ano, běžné léky na alergii (antihistaminika) obvykle dobře zabírají. U potravinové alergie, kam alergie na ovoce patří, platí ale hlavní zásada - nejíst druhy, které způsobují potíže.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články