Máme jen čtyři banky mateřského mléka. Ročně na něj přitom čekají tisíce miminek, upozorňuje primářka Váchová

Máme jen čtyři banky mateřského mléka. Ročně na něj přitom čekají tisíce miminek, upozorňuje primářka Váchová
Zdroj: Freepik
Banky mateřského mléka jsou v České republice pouze čtyři.Mléko od dárkyň dostávají potřebná miminka po celé republice.Kuchyňka, kde se mléka připravují ke spotřebě.Takto vypadají lahvičky plné mateřského mléka.+ 3 fotky+ 4 fotky

V České republice existují pouze čtyři banky mateřského mléka – v Praze-Podolí, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Mostě. Ta poslední letos oslaví již 35 let fungování a její primářka, MUDr. Marie Váchová, v rozhovoru pro Lifee.cz vysvětluje, jak taková banka funguje. Proč se mateřskému mléku říká tekuté zlato?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 03. 2023 12:00

Primářka Dětského a dorostového oddělení Nemocnice Most, MUDr. Marie Váchová, působí v Krajské zdravotní, společnosti sdružující sedm nemocnic v severních Čechách. Mateřského mléka je podle ní stále nedostatek. „Darované mléko nejčastěji využívají perinatologická centra, což jsou specializovaná pracoviště, která léčí nedonošené a závažně nemocné novorozence. Takových center máme v České republice celkem 12, starají se ročně o tisíce dětí, banky jsou ale pouze čtyři," popisuje doktorka v rozhovoru pro Lifee.cz.

Jak přesně funguje banka mateřského mléka?

Zdravé kojící maminky darují své přebytečné mateřské mléko do banky mateřského mléka na specializovaném zdravotnickém pracovišti, kde je mléko pod přísnými hygienickými podmínkami ošetřeno a následně skladováno. Poté je podáváno dětem, jejichž matky mají mateřského mléka nedostatek. Jde zejména o děti nedonošené a závažně nemocné novorozence na jednotkách intenzivní péče.

Kdo může být dárkyní mateřského mléka?

Dárkyní mateřského mléka se může stát žena, která je zdravá, neužívá žádné léky, nekouří, nepije alkohol a má více mateřského mléka, než zkonzumuje její dítě. Dárcovství mateřského mléka je dobrovolné, je oceněné finančním příspěvkem na stravu pro kojící matku.

Proč jich je v České republice tak málo?

Provoz banky mateřského mléka podléhá dle vyhlášky velmi přísným hygienickým podmínkám při zpracování a skladování mateřského mléka. Je nutné ho pravidelně kontrolovat, aby v něm nepřerostly bakterie a viry. Je jen málo zdravotnických zařízení, která jsou schopná tyto podmínky splnit. Dárkyň mateřského mléka je málo proto, že o možnosti darování často nevědí, a tak se snažíme různými kampaněmi šířit osvětu. V Mostě a Českých Budějovicích si pro mateřské mléko jezdíme přímo do bydliště dárkyň, takže můžou mléko darovat z prostředí domova a nemusejí do nemocnice.

Kdo mateřské mléko z banky využívá?

Nejčastěji perinatologická centra, což jsou specializovaná pracoviště, která léčí nedonošené a závažně nemocné novorozence. Takových center máme v České republice celkem 12, starají se ročně o tisíce dětí, banky jsou ale pouze čtyři, proto je všeobecně mateřského mléka nedostatek.

Nemusí se ženy bát možných zdravotních rizik?

Ne, ženy dárkyně žádná zdravotní rizika vyplývající z dárcovství nepodstupují. Dárcovství je dobrovolné, a když přestanou mít přebytky, tak jednoduše přestanou darovat.

Co byste poradila maminkám, které mají problém s produkcí mateřského mléka? Existuje možnost, jak tomu přírodně či medikací pomoci?

Kojící maminka by měla zejména hodně pít – ideálně 2-3 litry tekutin denně, vhodné jsou čistá neperlivá voda a kojicí čaje připravené ze směsi bylin, jako fenykl, kmín, anýz, pískavice a jestřabina. Také je důležitá pestrá strava a v neposlední řadě klidné a vstřícné prostředí, snažit se eliminovat stres. Z léků se v porodnici někdy podává oxytocin, ale ten musí naordinovat lékař a není vhodný pro všechny ženy.

A co byste naopak poradila těm maminkám, které mají mateřského mléka nadbytek?

Všem těmto maminkám bych poradila, aby se staly dárkyněmi mateřského mléka.

Může dítě teoreticky poznat, že mléko nepochází od jeho biologické matky?

Teoreticky ano, ale většinou ho dítě neodmítá. Mateřské mléko je sladké, ale jeho kvalita a chuť jsou ovlivněny stravou kojící ženy a mohou se měnit i během několika hodin. Proto klademe důraz na to, aby měla kojící žena čerstvou, pestrou a chutnou stravu. A také nekouřila a nepila alkohol.

Které důležité látky mateřské mléko obsahuje a proč je pro kojence tak důležité?

Mateřské mléko dodá dítěti do šesti měsíců věku dostatek tekutin, živin, vitaminů a minerálních látek. Navíc obsahuje i složky podmiňující imunitu, takže se dá říct, že vedle toho, že je mléko potrava, je současně pro dítě i lékem. Proto se mu někdy také říká tekuté zlato.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články