Cukrář Josef Maršálek se v knize Sklizeň věnuje důležité osvětě: Není nutné plýtvat potravinami a bonusem navíc je i jistá soběstačnost, co se týká pěstování. Podělil se také o rychlý a snadný recept na typicky pondělní jídlo původem ze Španělska, které šetří vaši peněženku a zároveň vám chytře pomůže spotřebovat zbytky z víkendu.
Cukrář Josef Maršálek (43) dává ve své knize Sklizeň prakticky od A do Z podrobný návod, jak z vlastní zahrádky či běžně dostupných surovin vytvořit co nejvíce dobrého, ať už to jsou jednotlivé pokrmy, džemy, zavařeniny či jiné dobroty. Věnuje se také otázce, jak snadno spotřebovat zbytky - tedy otázce, kterou po víkendu řeší snad každá rodina. Inspiraci pro tento recept našel v zahraničí.
„Mám docela nacestováno. A věřte mi, že téměř ve všech zemích je tradicí, že v pondělí se dojídají zbytky z víkendu a také z předešlého týdne. Myslím, že to absolutně souzní s jedním z cílů této knihy, aby se zkrátka a dobře neplýtvalo a aby se ze všech surovin použilo maximum,“ vysvětluje populární cukrář a pekař. „Léta jsem pobýval každé tři týdny ve španělské Barceloně, a pokud můžu o některé kuchyni tvrdit, že o ní vím opravdu hodně, tak je to právě španělská,“ láká čtenáře.
Doporučené video: Na zahradě u Josefa Maršálka
Josef Maršálek připravuje v pondělí španělské migas
Řešení, jak chytře a jednoduše spotřebovat různorodé zbytky z víkendových jídel, objevil Maršálek ve Španělsku. „Jedno z jídel, které mi opravdu učarovalo, se jmenuje migas – v překladu drobky. Není to nic jiného než rozdrobený starý chleba opečený v pánvi a smíchaný se vším, co lednice nebo spíž dala. Podává se i v restauracích, a pakliže je na jídelním lístku, nikdy neodmítnu,“ dává malý tip i českým restauracím či bistrům.
Na pondělní pánev podle Josefa Maršálka budeme potřebovat: 300 g staršího pečiva, 50 g olivového oleje, 100 g cibule, 200 g mrkve i s natí, 100 g papriky, 100 g rajčat, 30 g česneku, 10 g octa, sůl, pepř, chilli
Na pesto z natí budeme potřebovat: 30 g dýňových semínek, 60 g mrkvové a petrželové natě, 20 g citronové šťávy, 20 g česneku, 40 g olivového oleje, 3 g soli
K dokončení: čerstvá zelenina, bylinky
Postup: Pečivo či chleba nakrájíme na menší kousky a v troubě předehřáté na 150 °C opečeme nasucho dozlatova. Ve větší pánvi na horkém oleji zpěníme cibuli, přidáme na kostky nakrájenou mrkev a papriku a 2–3 minuty restujeme. Ke konci osolíme. Pak přidáme na malé kousky nakrájená rajčata a česnek a restujeme, dokud se voda nevypaří; oglazujeme octem. Dochutíme solí, pepřem a chilli a smícháme s kostkami opečeného pečiva.
Na pesto pražíme dýňová semínka asi 10 minut v troubě předehřáté na 150 °C. Do hmoždíře nebo sekáčku (kutru) dáme všechny ingredience a utlučeme či rozmixujeme na kaši. Pesto nemusí být úplně jemné, výraznější kousky mu sluší. Podáváme v pánvi, doplníme pestem, čerstvou zeleninou nebo bylinkami, zkrátka podle toho, co jsme našli v lednici.
Tip na závěr: Vejce a šunka nic nezkazí
Závěrem si Josef Maršálek neodpustí malý tip, ve kterém se poznají všichni milovníci slaných snídaní či večeří. „Pokud máte rádi vejce, po smíchání směsi v pánvi s kousky pečiva můžete přidat 3–4 vejce a ještě míchat, dokud se nezatáhnou,“ vzkazuje vegetariánům. Chuťovku má také pro masožrouty. „Tomuhle pokrmu také velmi sluší na kousky nakrájená španělská šunka jamón nebo chorizo. A ne, tohle opravdu není lečo!“
Na fotografie ze křtu knihy Josefa Maršálka, Sklizeň, a také na jeho fotku pondělní pánve, se můžete podívat v naší fotogalerii.