Nutriční terapeutka slavných Lada Nosková: Do práce noste krabičky. Zdravým vařením zasytíte celou rodinu a ušetříte

Nutriční terapeutka slavných Lada Nosková: Do práce noste krabičky. Zdravým vařením zasytíte celou rodinu a ušetříte
Zdroj: Herminapress
Mezi spokojené klientky Lady Noskové patří například herečka Veronika Freimanová.Veronika Freimanová zhubla díky Ladě Noskové sedm kilo.Herečka si nenechala ujít ani křest nejnovější knihy Lady Noskové.Na křtu knihy v loňském roce nechyběly ani Gabriela Partyšová (vlevo), Lejla Abbasová (uprostřed) nebo Ester Janečková (vpravo).+ 6 fotek+ 7 fotek

Letní plavková sezóna pomalu klepe na dveře a vy byste rádi pár kilo shodili? Základem je příprava kvalitního jídla, které si v krabičkách vezmete i do práce. Nutriční terapeutka Lada Nosková prozradila Lifee.cz praktické rady, jak nakrabičkovat zdravé snídaně, svačiny i obědy, aby se z nich najedl i zbytek rodiny.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 08. 05. 2023 12:00

Lada Nosková se poradenství v oblasti výživy věnuje 20 let a před 17 lety si sama na sobě vyzkoušela, jak těžko se nabraná kila shazují. Nakonec přišla na to, že podstatná je gramáž jídla a jeho správné složení. Proto také klientům radí, aby nenavštěvovali restaurace, ale jídlo si připravovali doma. Za nerelevantní považuje argumenty, že na přípravu není čas ani že zbytek rodiny zdravá jídla jíst nebude. 

„Přece jim nebudu dělat extra svíčkovou, když mají skvělé kuře s bramborem. Možná máme zbytečné předsudky,“ zamýšlí se Lada Nosková v talk show Na kafeečko s Miluškou Bittnerovou. Můj syn i manžel jsou naopak rádi, že je u nás jídlo pořád po ruce. Oni se nemusí ničeho doprošovat nebo cokoli řešit. Co bude dnes k večeři? Taková otázka u nás vůbec nepadá.“

Jak navařit pro celou rodinu na týden

Funkční vychytávku, jak v praxi jídlo připravovat, popisuje ve své knize Vyladěno na talíři v kapitole Rychle a zběsile. Spočívá v tom, že v průběhu týdne jen kompletujeme jídlo jako puzzle. V neděli si najdu 3 hodiny času a udělám si přípravné práce. Maso dám do trouby, uvařím rýži, upeču brambory, vedle nich plech zeleniny, uvařím polévku," líčí Lada postup, který končí rozdělením jednotlivých položek do krabiček a jejich umístěním do lednice.

Když si druhý den chystáme jídlo, pouze jej poskládáme dohromady. „Odvážím si porce a ještě to hodím ohřát na pánev, abych to oživila. Proto také máme často jídlo z jedné pánve – může tam být zelenina, rýže, a obrat můžu třeba kuře, které jsem v neděli pekla pro rodinu," uvádí příklad.

Jak se chytře stravovat v práci

Pro někoho může být složité si krabičky v práci ohřívat, ale podle Lady Noskové se vždy najde řešení. Pokud zrovna nepracujete v kanceláři, kde je přístup k mikrovlnce, oběd může být i studený a připravený v cestovní verzi. U obědů dobře fungují tortilly, které se nemusejí ohřívat. Pokud v ní mám dobře odváženého lososa, kuřecí nebo krůtí maso a celé to jídlo dává smysl, tak to nemusí být teplé. Nebo si k tomu můžu udělat do termosky krémovou zeleninovou polévku, kterou si přivedu do žaludku teplo," radí nutriční terapeutka.

Boří také mýty o tom, že jídlo je sociální záležitostí, a pokud nepůjdeme na oběd s kolegy, připravíme se o důležité informace i status. Chytré řešení už vymyslela pro jednu ze svých klientek. „Navrhla jsem jí, ať jde s kolegy na oběd a dá si třeba jen salát a vnímá to jen jako předkrm. Ze zeleniny nikdy nikdo nepřibral a je jedno, jestli jí sním 150 nebo 200 gramů. Je to spousta vody, vláknina, vitamíny. Kaloricky zanedbatelné," říká Nosková, podle které salát může nahradit i lehký čirý vývar.

Po návratu do kanceláře pak dojíte svůj pečlivě odvážený krabičkový oběd, ve kterém znáte poměr a kvalitu živin. Udělat to můžete i obráceně. „To je možná praktičtější, protože do restaurace už přijdete najedená a nebudete mít chuť na smažený sýr," ozřejmuje.

Svačina pro zahnání hladu

Jako funkční svačinu, kterou můžete lehce skladovat ve skleničkách, potom Lada Nosková doporučuje tvaroh, který je plný bílkovin„Ten si můžete připravit nasladko, třeba s čekankovým sirupem, který je také málo kalorický. Můžu si tam dát pár oříšků, posypat to kakaem, skořicí, přidat vanilku," přidává recept. Zda sníte půl nebo celou vaničku tvarohu, je podle Lady Noskové jedno. 250 gramů tvarohu vás zaplácne natolik, že hlad určitě odezní."

I tučný tvaroh má své využití

Přemýšlet podle Noskové nemusíte ani nad tím, jak tučný koupit tvaroh. Vysokoprocentní i odtučněný má své využití, jen záleží na kombinaci s dalšími surovinami. Do tučného tvarohu byste například už neměli přidávat oříšky, které jsou samy o sobě tučné.

Není špatné jíst lososa, protože je tučný. Ale je dobré k němu přidat odtučněný tvaroh a udělat z něj lososovou pomazánku. Na jedné strašně přidávám netučnou bílkovinu, na druhé tučnou a ono se to vyrovná," vysvětluje princip. Koupili jste tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě? Potom přemýšlejte, jak jej funkčně zkombinujete. Jestliže budete například dělat pomazánku, máte podle Lady Noskové dvě možnosti. Tuňáka ve vlastní šťávě dejte do polotučného tvarohu, tuňáka v oleji do odtučněného tvarohu. A ono se to zase vyrovná. Vlk se nažral a koza zůstala celá."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články