Nutriční terapeutka slavných Lada Nosková: Když budete chodit 4x týdně do fitka a zakazovat si jídlo, nezhubnete

Nutriční terapeutka Lada Nosková má mezi klienty i známé osobnosti, například herečku Veroniku Freimanovou.S Veronikou Freimanovou si Lada Nosková upekla vánoční cukroví.Veronika Freimanová zhubla pod její taktovkou sedm kilo.S Ladou Noskovou hubla i šéfredaktorka Lifee.cz Markéta Behinová.+ 7 fotek+ 8 fotek

Pozvání do novoročního dílu talk show Miluše Bittnerové Na kafeečko přijala výživová poradkyně slavných Lada Nosková. Pod její taktovkou úspěšně zhubly Veronika Freimanová, Kamila Špráchalová nebo Jitka Asterová. Proč bychom si jídlo měli nosit do práce v krabičkách? A jak ona sama dokázala zhubnout po porodu 15 kilo?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 04. 01. 2023 09:00

Nutriční terapeutka Lada Nosková se poradenství v oblasti výživy věnuje 20 let a před 17 lety si sama na sobě vyzkoušela, jak těžko se nabraná kila shazují. Nakonec přišla na to, jak podstatná je gramáž jídla a jeho správné složení.

Proto také klientům radí, aby nenavštěvovali restaurace, ale jídlo si připravovali doma. Za nerelevantní považuje argumenty, že na přípravu není čas ani že zbytek rodiny zdravá jídla jíst nebude. 

„Přece jim nebudu dělat extra svíčkovou, když mají skvělé kuře s bramborem. Možná máme zbytečné předsudky," zamýšlí se Lada Nosková v rozhovoru s Miluškou Bittnerovou. Můj syn i manžel jsou naopak rádi, že je u nás jídlo pořád po ruce. Oni se nemusí ničeho doprošovat nebo cokoli řešit. Co bude dnes k večeři? Taková otázka u nás vůbec nepadá."

Lada Nosková o hubnoucích prášcích, kávách a čajích

Během vánočních svátků se vyrojily reklamy na hubnoucí prášky, kávu a čaje. Nic z toho nepomáhá, nebo alespoň trošku ano?

Je potřeba vědět, že tohle jsou takové záchranné berličky, které budou v menší či větší míře trošičku nápomocné. Ale nebude to to hlavní, co vám zafunguje. Vždycky musí fungovat matematika, říkám to klientům už 20 let. Hubnutí je sprostá matematika - musí být příjem, musí být výdej, poměr živin. Na konci dne, když čísla sedí, se může hubnout. Když čísla nesedí, hubnutí se nekoná a ani zázračný čajíček v tom žádnou velkou práci nenadělá.

Hřešila jste o Vánocích?

Já nejsem zvyklá hřešit o Vánocích. Jsem člověk, který to, co říká, opravdu dělá. Řízkem mě nenadchnete, bramborovým salátem už vůbec ne. Znám mnoho lepších delikates. Mám jiné hříchy, třeba si dám ráda skleničku - a tam je kalorií!

Takže si dáváte jen bílé víno?

Dávám si bílé víno, červené mi moc nechutná. Proto si ho dávám, protože tam je jistota, že zůstane u té jedné skleničky.

Lada Nosková shodila 15 kilo

Líbí se mi na vás, že jste si na vlastní kůži vyzkoušela, jaké to je mít nadváhu.

Ano, je to už 17 let. Byla jsem obrovská, když jsem šla k porodu. Také jsem se s nějakými 15 kily dlouho trápila, ale dnes jsem za to vděčná. Konečně jsem se vžila do té situace, do všech pochybností a celého emočního bince, který prožívají moji klienti. Dnes to chápu. Dokud jsem tu zkušenost neměla, myslela jsem si, že je to snadné a musí to zvládnout každý. Ale není to tak.

Co podle vás člověk s pár kily navíc cítí vůči jídlu?

Většinou mají takoví lidé k jídlu jiný vztah a víc ho prožívají. U žen se setkávám s tím, jak velkou roli hraje emoční jezení. Jakýkoli stres a špatná nálada - v kanclu mě seřval šéf, takže čokoláda nebo dortíček to spraví. Nebo zavolá kámoška, že se jde na víno. To všechno jsou špatné procesy, které holky nešťastně používají ve snaze pomoci si. Bohužel je to obráceně a jen si tím nakládají další zátěž. Dnes už rozumím emocím. Jsem Beran a když si něco usmyslím, tak si za tím jdu a nejede přes to vlak, ale někteří lidé to tak nemají.

Chtěla jsem říct, že máme 11 dalších znamení.

Není tak jednoznačné, že když se člověk pro něco rozhodne, musí toho docílit. Je spousta okolností - rodinné, partnerské, vztahové, včetně vztahů na pracovišti. To všechno ovlivňuje náš vztah k jídlu. Dám příklad z praxe - klientka mi řekla, že si nemůže nosit krabičky do práce, protože s kolegy chodí na oběd a je to důležitý sociální aspekt celého dne. A teď co s tím?

No, právě. Takže bude chudák sedět sama s krabičkou?

Nebude. Řešení vždycky existuje, pokud ho člověk chce najít. Navrhla jsem jí, ať jde s kolegy na oběd a dá si třeba jen salát, zeleninu, a vnímá to jen jako předkrm. Ze zeleniny nikdy nikdo nepřibral a je jedno, jestli sním 150 nebo 200 gramů. Je to spousta vody, vláknina, vitamíny. Kaloricky zanedbatelné.

Když si dá čirou polévku nebo salát, tak nepřijde o ten sociální aspekt. Potom přijde do kanclu a tam sní to, co má. Něco, co má zvážené, ví, že je to správně a dohromady to funguje. Může to udělat i obráceně - dát si své jídlo a potom na obědě zeleninu. To je možná praktičtější, protože do restaurace už přijde najedená a nebude mít chuť na smažený sýr. Za těch 20 let jsem slyšela tolik zajímavých názorů, proč to nejde! Možná o tom napíšu ještě jednu knihu.

Když jste před těmi 17 lety hubnula, přišla jste na to, že něco funguje jinak, než jste se učila?

V té době jsem dospěla k tomu, že je to celé opravdu jen o matematice. První tři měsíce po porodu jsem se snažila zhubnout, samozřejmě jen mírně, ne drasticky, a fungovala jsem pocitově. Kolik brambor už je třeba dost. A ono se nic nedělo, za tři měsíce ani kilo dole. Došlo mi, že v tom opravdu musí být nějaký řád.

Takže vážení porcí?

Začala jsem si jídlo zapisovat a vážit. Díky tomu jsem zjistila, že v některých porcích si dramaticky ubírám. To je velmi častá chyba, kterou vidím i u svých klientů. Má to naprosto opačný efekt. Paní si dá dvě mrkvičky a stejně má kilo nahoře. Průšvih není v tom, že by něco dělala špatně, ale jí méně, než na co má organismus nárok. Objevila jsem sama na sobě, že je důležité jíst dost, aby tělo nestrádalo. Špatné je, když jí člověk hodně i málo.

Dá se říct, kolik procent udělá při hubnutí jídlo a kolik pohyb?

Těch teorií je mnoho. Já sama nevím, jestli je to 60 % nebo 70 %. Klientům jen říkám, že je to víc o jídle. Převážně o jídle. Měla jsem klienty, kteří nebyli schopni udělat žádnou pohybovou aktivitu navíc - nejen proto, že by byli líní, ale protože neměli čas. Měla jsem třeba klientky, které pracovaly ve vysokém managementu. Přišla ke mně v sedm hodin večer na kontrolu a vracela se do kanceláře. Já to nechápala. Ve vysokém pracovním nasazení se nedá jít do fitness, ten den není natahovací. A přesto zhubla.

To je dobrá zpráva.

Je to víc o jídle. Když máte pod kontrolou jídlo a hýbete se alespoň tak, že třeba vyjdete schodiště nebo ujdete alespoň 6 nebo 7 tisíc kroků, plyne hubnutí úplně v pohodě. Není potřeba se dřít v posilovně do úmoru. Měla jsem i takové expertky. To je po Vánocích zajímavé téma - spousta lidí si dá předsevzetí a ideálně by chtěli zhubnout všechno v co nejkratší době. Chodí 4x týdně do fitka, zakážou si jíst po šesté hodině večer, nepít alkohol, nejíst sladké.

Ale to je vlastně dobře?

Jenže to je příliš velká zátěž a příliš mnoho změn. Proto se také nic nestane, protože tělo se lekne a nedá to. Reaguje opačně, než chceme, a všechno si schová, než zase dostaneme rozum. Když holky chodí 4x týdně do fitka, vybudují si nějakou svalovou hmotu a vyrýsují postavu, stejně je to pro ně celoživotně neudržitelné. A potom vzpomínají, jak v roce 1995 byly ve formě. Ale koho zajímá, co bylo v roce 1995?

Chápu, také mám pár fotek, u kterých se kochám. Takže musíme nastavit něco, co bude udržitelné.

Něco, co budete schopná dělat dlouhodobě, v létě i v zimě. Pohyb, který nebude velkou zátěží a na úkor jiných věcí. Když se s tím sžijete, přijmete to jako životní styl. Dá se to zvládnout, neobtěžuje mě to, není to na úkor rodiny a nikdo mi to nevyčítá.

S rodinou jde hubnutí ještě hůř než bez rodiny. Pojďme začít od rána, protože někdo říká, že by se nemělo snídat a že bychom měli být minimálně 12 hodin bez jídla.

Já snídám a myslím, že nemám problém s váhou. O tom to není. Přerušovaný půst vnímám jako další ze záchranných berliček pro lidi, kteří nejsou schopni udržet nějaký kalorický příjem za den. Je pro ně snadnější jedno jídlo škrtnout a mít časově omezené krmicí okno. Logicky tam naskládám méně jídel, tím pádem méně kalorií, a na hubnutí se to může projevit.

Ale jsou lidé, kteří i to dokáží přejíst v tom osmihodinovém okně. Takhle to nefunguje a na konci dne jde pořád o ta čísla. Vím, že se to těžko poslouchá a nikoho nebaví počítat kalorie, ale od toho jsme tady my. Přepočítáme to za vás a vy si hlídáte jen porce a gramy. Laik by se kaloriemi neměl zabývat.

Hubnout pomáhají syrečky, tvaroh i tortily

Objevila jsem syrečky.

Fantastická surovina! Do všech dietních plánů, které klientům počítám na míru, dávám syrečky.

Problém je, že mé rodině to smrdí. Je nějaká další potravina, která má hodně bílkovin a málo kalorií?

Tvaroh. Ten si můžete připravit na sladko, třeba s čekankovým sirupem, který je také málo kalorický. Můžu si tam dát pár oříšků, posypat kakaem, skořicí, přidat vanilku. Je skoro jedno, jestli sníte třičtvrtě vaničky nebo celou. 250 gramů tvarohu vás zaplácne natolik, že hlad určitě odezní. A je v tom tolik skvělých bílkovin! Určitě je to pro tělo prospěšné.

Takže se i najíme. A jak tučný tvaroh?

Záleží na tom, jestli chci přidat oříšky, nebo ne. Pokud ano, tak bych zvolila odtučněný tvaroh, ale dala bych tam 20 gramů super ořechů. Vyměníme tak živočišný tuk za rostlinný, takže to celé ozdravím. Když netoužím po oříškách, klidně může být tvaroh polotučný.

Co říkáte na light verze potravin?

Je to styl, který se dříve hodně propagoval, dnes už se od něj lehce upouští. Zrovna u těch mléčných výrobků nechutnají light verze tak dobře, jako ty smetanové. Ale já bych to nehrotila, jsem někde na půl cesty. Líbí se mi produkty, které mají přirozenou tučnost mléka, takže kolem 3 - 5 %. Jsou to výrobky, kam není přidávaná smetana. Já si 10 % řecký jogurt nekoupím, já si koupím 5 % nebo 0 %, ale zase si tam přidám 10 gramů nějakého tuku. I ta má kniha se jmenuje VyLaděno na talíři. Pořád se snažím balancovat.

Co takový losos?

Není špatné jíst lososa, protože je tučný. Ale je dobré k němu přidat odtučněný tvaroh a udělat z něj lososovou pomazánku. Na jedné strašně přidávám netučnou bílkovinu, na druhé tučnou, a ono se to vyrovná. Lidé se mě ptají, jestli kupovat tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě. Já se ptám, co z toho má být - třeba ta pomazánka. Tak máte dvě možnosti. Tuňáka ve vlastní šťávě dejte do polotučného tvarohu, tuňáka v oleji do odtučněného tvarohu. A ono se to zase vyrovná. Vlk se nažral a koza zůstala celá.

Krabičky šetří čas i rodinnou pohodu

Jídlo radíte připravovat do krabiček.

Ano, abych ho měla pod kontrolou, vědět, co jsem tam dala za tuky a kolik, jaké maso a kolik přílohy. Ale myslím, že po prvních pěti týdnech člověk dokáže nakouknout do té podstaty a dovolí mu to malinko improvizovat. Takže když potom půjdu do restaurace, vidím to jídlo a poznám, jestli je to správně, nebo špatně. Nemusíme ty krabičky pořád nosit s sebou.

Ono to s krabičkami není jednoduché. Co když například nemáme jak to jídlo ohřát?

Vždycky se dá vymyslet nějaká cestovní verze. U obědů dobře fungují tortily, které se nemusejí ohřívat. Pokud v ní mám dobře odváženého lososa, kuřecí nebo krůtí maso a celé to jídlo dává smysl, tak to nemusí být teplé. Nebo si k tomu můžu udělat do termosky krémovou zeleninovou polévku, kterou si přivedu do žaludku teplo. Většinou člověk nehledá řešení, jen spoustu výmluv.

Proč to klientům většinou nejde připravit do krabiček s předstihem?

Argument, který je vždycky po ruce, i u maminy na mateřské dovolené, je čas. Já si ale myslím, že se vždycky najde skulinka, kam bych tu přípravu jídla mohla vmáčknout. Dítě také nemá otevřené oči 24 hodin denně. Když to časem vychytáte, tak se všechny procesy zkrátí.

Máte nějakou vychytávku?

Ta je popsaná v knize, v kapitole Rychle a zběsile. A spočívá v tom, že jen kompletujeme jídlo. V neděli si najdu 3 hodiny času a udělám si přípravné práce. Maso dám do trouby, uvařím rýži, upeču brambory, vedle nich plech zeleniny, uvařím polévku. Tohle si nakrabičkuji do lednice, a když si chystám jídlo do práce, tak to jen zkompletuji. Odvážím si porce a ještě to hodím ohřát na pánev, abych to oživila. Proto také máme často jídlo z jedné pánve - může tam být zelenina, rýže, a obrat můžu třeba kuře, které jsem v neděli pekla pro rodinu.

Ale lednička je pro celou rodinu, kdy budu vařit pro ni?

To je právě ta vychytávka, protože krabičky jsou pro celou rodinu. Přece jim nebudu dělat extra svíčkovou, když mají skvělé kuře s bramborem. Možná máme zbytečné předsudky. Můj syn i manžel jsou naopak rádi, že je u nás jídlo pořád po ruce. Oni se nemusí ničeho doprošovat nebo cokoli řešit. Co bude dnes k večeři? Taková otázka u nás vůbec nepadá.

O čem ještě promluvila Lada Nosková?

  • Proč je důležité zapisovat si zkonzumované potraviny
  • O své nové knize VyLaděno na talíři
  • O vyladěné granole
  • Jak zhubnout 8 kilo za 10 týdnů
  • Největší dietní chyby

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee.cz/talk show Na kafeečko

Související články

Další články