Pozvání do talkshow Na kafeečko tentokrát přijaly obezitoložka Dita Pichlerová a gurmánka Karolína Kamberská. Dva měsíce před plavkovou sezonou promluvily o tom, jak nejrychleji a hlavně nejzdravěji zhubnout do plavek, aby postava vydržela a kila se nevrátila zpátky. Jaký je podle nich ideální jídelníček pro ženu 40 plus? Kterých receptů se držet? A jaký pohyb zařadit, pokud máte svůj věk a nejste sportovní typ?
Obezitoložka Dita Pichlerová (54) a gurmánka Karolína Ponocná Kamerská (53) před časem publikovaly úspěšný bestseller mezi knihami, Gurmánkou navždy. V talkshow Na kafeečko upozorňují, že v návaznosti na hormonální změny by se jí měly prokousat všechny ženy nad 35 let věku. Jak s přibývajícími roky zhubnout nebo si postavu udržet? A dá se postava vytvarovat do plavek v šibeničním termínu dvou měsíců?
„Během přechodu, klimakteria, doporučujeme ještě odpolední svačinku. Všechna doporučení začínají snídaní – blbost! Všechna doporučení musejí začínat od večeře! I v naší knížce to máme obráceně,“ překvapuje Dita Pichlerová. „Snídani všichni nějak zvládneme, oběd, to jsem na pokraji zhroucení, ale ještě to nějak dám, odpoledne už mi docházejí síly, no a večer už to všechno pokazím. Takže ne, začínejte od večeře,“ radí populární obezitoložka.
Jak se za dva měsíce dostat do plavek
Když je nám 35–40 let a bavíme se o hubnutí do plavek – o čem to je?
Dita: Pokud si stanovíme letošní léto, ne to další, tak to k nám přijde za dva měsíce. Pokud se bavíme o správné dietě, ne o kruté s jojo efektem, tak za dva měsíce se dá hezky zhubnout 4 až 6 kilo. Pokud je to do plavek, ať to pořádně vyrýsujeme.
Bavíme se tedy o zdravém hubnutí?
Dita: Ano, zdravé hubnutí.
Kdybych hubnula rychleji, zadělávám si na problémy?
Dita: Přijdeš o svaly a zaděláváš si na problém. Pokud hubneš rychleji, budeš muset pravděpodobně jíst hodně pod tvůj bazální metabolismus. Co tělo udělá? Ono si bazální metabolismus zpomalí. Samozřejmě, že se dá hubnout mnohem rychleji, ale potom nás ten jojo efekt prostě dostihne. A ten my nechceme.
Jak tedy zjistím svůj bazální metabolismus?
Dita: Jednoduše, měřením. Měřením na bioimpedančním přístroji. Je to rovněž možné vypočítat podle vzorečku a poměrně přesně to odpovídá. Abychom se netrápily – žena, padesátnice, by s jistou rezervou mohla mít okolo 6000 kilojoulů. Tohle už zvládají i ty jednoduché váhy, co máte doma. Takže – nejíst pod bazální metabolismus, ale zároveň nejíst moc, to bychom potom musely hodně kompenzovat pohybem.
Jídelníček, který vás dostane do plavek
Dobře, vím, jaký mám bazál. Co tedy budu jíst, Karolíno?
Karolína: Na jaře chce naše tělo spoustu šťavnatých a barevných věcí, stačí si k nim pohlídat bílkoviny, což je strašně důležité, hlavně kvůli svalům, protože my nechceme přicházet o svaly. Takže když se vrhneme na lehounkou, šťavnatou a barevnou stravu, k tomu si ohlídáme, aby tam bylo maso, sýry, vajíčka, mléčné výrobky, ale i bílkoviny rostlinného původu, třeba luštěniny a tofu, tak to zvládneme úplně v pohodě.
K snídani jsou tedy dobrá vajíčka?
Karolína: Myslím, že na jaře je k snídani dobrý i chleba s rozhudou, s tvarohovou pomazánkou, ve které jsou třeba ředkvičky, pažitka nebo nastrouhaná mrkve. Tyhle jarní pomazánky jsou boží věc. Když máš dobrý chleba, pomazánky je možné skvěle měnit – nastrouhá se do nich zelenina nebo třeba vajíčko, nebo rybičky. Rybičky, sardinky, jsou nejlepší zdroj vápníku, protože je jíme i s kostmi. Vlastně je to jediná věc, kterou my lidé jíme i s kostmi. Takže třeba tvarohová pomazánka se sardinkami a na to červená cibulka. Zkrátka podobné lehké a šťavnaté věci. K snídaní tohle, nebo nějakou kaši, to je také v pořádku.
K obědu si dám nějakou flákotu masa?
Karolína: Klidně flákotu. Ideální je, když k té flákotě je menší sacharidová příloha, a k tomu velká zeleninová příloha.
Takže máme flákotu stejně velkou jako zeleninovou přílohu?
Karolína: Flákota může být i menší než zeleninová příloha.
Flákota má být větší než příloha?
Karolína: Záleží, co je to za flákotu. Když je flákota dobrá ryba, může být klidně přes celý talíř.
A když je flákota krkovička?
Karolína: Krkovička? Tak to bych dala třeba na čtvrtinu talíře. Znáte zdravý talíř? Takže bych se řídila ilustrací zdravého talíře – polovina zdravého talíře by měla být zelená, barevná, prostě zelenina nebo ovoce, pokud je to sladké jídlo. Dá se to aplikovat i na snídaně. Druhá polovina talíře, která není barevná, to by měla být čtvrtina bílkoviny a čtvrtina sacharidů.
Dá se to aplikovat i na typicky českou kuchyni – ta se nám v létě moc hodit nebude – když si uděláte vepřo knedlo zelo, polovina talíře je zelo. Zdravý talíř je skvělá věc a člověk by se podobně měl dívat na jednotlivá jídla. Půlka má být barevná a zbytek má být bílkovina a sacharid. Tohle potom využijete úplně všude.
A večeře?
Karolína: Večeře to samé, zase zdravý talíř – cokoliv, ale podle těchto pravidel. Aby tam bylo něco šťavnatého, něco podstatného bílkovinného, a nějaký doplněk – brambory, rýže, dobrý chleba.
Nebojte se do jídla přisypat protein
Co když nesním takové množství bílkovin?
Dita: To ují hrozně málo lidí. Když nutriční terapeut v ordinaci počítá, kolik bílkovin a sacharidů má kdo jíst, tak to hrozně málo lidí sní. Když není kudy kam, jdu do restaurace, kde není flákota, ale masíčko a hora brambor, tak to nevadí. Stačí si koupit v lékárně nebo jinde whey protien – vysokoproteinový přípravek – a přidávat ho do jídla. Ne místo jídla! Přidávat ho. Když si koupíte bez příchutě, můžete ho dávat i do vepřa-knedla-zela. Dá se přidat kamkoliv, protože nezmění chuť jídla.
Karolína: Nebo do té pomazánky.
Dita: Přesně tak. Pomazánka bude chutnat jako pomazánka, nikoliv jako něco divného umělého. Tím se bílkoviny dotují.
Můžu se tím předávkovat?
Dita: To jsem ještě neviděla. Jedna odměrka většinou bývá 20 nebo 30 gramů. Pokud chceme opravdu zhubnout, potřebujeme na kilogram hmotnosti minimálně 1 gram bílkoviny, pokud ne víc. Vážím 62 kilo, tak bych měla mít 62 gramů bílkoviny, možná 90, kdybych chtěla ještě hubnout, takže 1,5 gramů na kilogram váhy. A to se strašně špatně ují. Ať si nikdo nemyslí, že ve 100 g lososa je 100 g bílkovin!
Když potom vidím, kolik živin mám do sebe dostat, přijde mi, že by ten jídelníček měl být nafukovací.
Karolína: To zase ne. Třeba ta zelenina je kaloricky lehká, to je v pohodě. To je to, co tě zasytí a co ti dá vlákninu, kterou potřebuješ, aby ti dobře fungoval metabolismus. U čeho je dobré ohlídat množství, to jsou bílkoviny neboli proteiny. Jedna odměrka kvalitního proteinu bez příchutě opravdu není špatně, pokud člověk tolik bílkovin nesní. Ale mám v poradně i spoustu klientek, které to sní. Ony si to zapisují do tabulek a v těch tabulkách si sčítají, kolik bílkovin mají jednotlivá jídla. Na konci dne vidíš, že máš třeba 72 gramů, no tak si třeba trošku proteinu přihodíš.
Hladové okno na 12 hodin
Jsou v pořádku tři jídla denně? Nebo přidáváme svačinu?
Dita: Mohou být. Během přechodu, klimakteria, doporučujeme ještě odpolední svačinku. Všechna doporučení začínají snídaní – blbost! Všechna doporučení musejí začínat od večeře! I v naší knížce to máme obráceně. Snídani všichni nějak zvládneme, oběd, to jsem na pokraji zhroucení, ale ještě to nějak dám, odpoledne už mi docházejí síly, no a večer už to všechno pokazím. Takže ne, začínejte od večeře.
Dobře. Ale mezi večeří a snídaní si ještě udělám nějakou pauzu, že?
Dita: Hladovou pauzu. Hladové okno.
Jak velké je to okno?
Dita: Všichni bychom obecně měli držet 12 hodin hladové okno. Například začínám jíst v sedm ráno, tak bych měla skončit v sedm večer. Když budu to okno držet 14 hodin, tak to už budu opravdu dobrá. Začnu v 7, skončím v 17 hodin. Ale ono se to moc neslučuje se společenským životem. Večeře, přátelé, rodina – co chcete od pěti večer dělat? Ale těch 12 hodin se vydržet dá.
Alkohol nám tam do prázdnin nevychází, že?
Dita: Abstinovat do prázdnin!
Karolína: Alkohol nám kaloricky vůbec nevychází, co si budeme povídat.
Pohybem tělo hlavně zpevňujte
Děvčata, jak je to s pohybem? Začnu běhat?
Karolína: Když je ti do 35 let, můžeš dělat cokoliv. Později je to těžší.
Když chci zhubnout po čtyřicítce, je možné zdravě zhubnout šest kilo za dva měsíce?
Dita: Ano, je.
Kolik bílkovin? Máme větší spotřebu?
Dita: Původně jsem to pasovala spíše na klimakterickou ženu, takže platí asi 1,5 gramu bílkovin na kilo váhy. Jediná výjimka je, pokud by žena byla hodně obézní, 130 kilo a víc – tam bych to počítala na střední hmotnost. Nebudu si počítat 1,5 gramu bílkovin na kilogram, ale řeknu si, že to dám na stovku – 100 gramů bílkovin na 100 kilogramů hmotnosti. To jsou výjimky. Pokud se bavíme o lehké nadváze, bude naše poučka platit určitě.
Po čtyřicítce máme jiný jídelníček?
Karolína: Myslím, že jsme na tom vlastně dost podobně. Problém je, že po čtyřicítce si na to člověk jen musí dávat větší pozor. Do čtyřicítky nám toho tělo mnohem víc odpustí, včetně toho alkoholu. Pravidla se nemění, ale je mnohem víc potřeba na ně myslet, soustředit se na ně a plánovat.
A co ten pohyb?
Dita: Když chceme za ty dva měsíce 5 nebo 6 kilo dolů, tak bych veškerou svoji energii dala do toho jídelníčku. Zejména do jídelníčku, který dělám od odpoledne, od tří hodin, do usnutí. To je základní. Ráno to někdy můžu pokazit, v poledne se to také promine, ale už se nic nepromine odpoledne a večer. Pohyb bych si dala takový, jaký mě baví. Nic dramatického. Vysílím se na zelenině, na jídelníčku, na zdravém talíři, a potom půjdu běhat, což mě nebaví? No tak to dělat nebudu! Dobré je třeba začít tancovat– a nemyslím v baru s proseccem. Respektive v baru klidně, ale bez prosecca.
Jsem totiž zmatená z těch internetových článků – nejprve se doporučovalo na hubnutí hodně cardia, potom zase silový trénink. Tak jak je to?
Dita: Tohle platí typicky pro ty padesátnice. Jakmile jsme okolo klimakteria, potřebujeme také silový trénink. Ale to neznamená, že budu zvedat činky, pokud mě to nebaví, ale třeba power jóga, plank, dámský klik. Tedy cvičení s vlastní vahou. Byl to velký boom během pandemie covidu a vzniklo hodně super videí pro cvičení na doma. Jsou zdarma, jsou jich miliony. Takže klidně cvičit doma, ale je třeba toho silového cvičení víc, protože jak stárneme, tak přicházíme o svaly. A jak nám ubývá estrogenu, tak o ně přicházíme na druhou. Tohle se musíme snažit zabrzdit, aby postava byla pevná. Nejde až tak o hmotnost, jako spíše o strukturu postavy.
Ale pořád platí, že sval v našem těle spaluje víc než tuk?
Dita: Navíc! To říkáš správně.
Karolína: Někde jsem dokonce viděla heslo „nehubnout, zpevňovat“. Když člověk potřebuje shodit těch pár kilo do plavek, tak dvě kila se dají bez větší snahy, ale důležitější je postavu vyrýsovat nějakým cvičením – třeba ta power jóga nebo pilates. Ve chvíli, kdy je postava vyrýsovaná, už je jedno, jestli máte někde něco navíc.
Dita: Navíc – opálený špek, žádný špek.
Karolína: A vždycky se dá natřít samoopalovacím krémem.
O čem dalším promluvily Dita Pichlerová a Karolína Kamberská:
- Kdy zařadit do jídelníčku doplňky stravy
- Komu chybí magnesium
- Jak vypadá ideální pitný režim
- Proč nepít nápoje bez cukru, ovocné freshe a alkohol
- Jakou svačinu si ideálně sbalit na dovolenou
- Jak si ideálně užít all-inclusive dovolenou
Na fotografie Dity Pichlerové a Karolíny Kamberské se můžete podívat v naší fotogalerii.