Navštívili jsme bydlení snů Světlany Nálepkové: Její domeček z lodních kontejnerů okouzlí originálním nábytkem i královským výhledem

Navštívili jsme bydlení snů Světlany Nálepkové: Její domeček z lodních kontejnerů okouzlí originálním nábytkem i královským výhledem
Zdroj: Herminapress, Markéta Behinová/koláž Lifee
Zpěvačka Světlana Nálepková pozvala redakci Lifee.cz do svého nově zbudovaného multifunkčního prostoru, který vznikl z lodních kontejnerů.Světlana Nálepková s dcerou Josefínou Nesvadbovou promluvily o svém společném projektu v talkshow Miluše Bittnerové Na kafeečko. Natáčelo se přímo v prostorách Výhledny.Okolí Výhledny Světlana Nálepková zabydluje tak, aby zde bylo především útulno.Prostor Výhledny, který vybudovala Světlana Nálepková s dcerou Josefínou, vznikal z lodních kontejnerů.+ 34 fotek+ 35 fotek

Zpěvačka Světlana Nálepková (63) pozvala Lifee.cz do svého nově zbudovaného domečku z ekonomicky přívětivých kontejnerů, ve kterém se věnuje výuce jógy, koučinku a meditacím. S dcerou Josefínou Nesvadbovou (35) Světlana pracuje, ale také žije přímo na úpatí největšího keltského oppida v Česku, v obci Zdejcina nad Berounem. Jak to vypadá uvnitř jejich Výhledny? Kdo se stará o zahradu? A jak vypadá Světlany originální nábytek?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 05. 08. 2023 08:00

Zpěvačka Světlana Nálepková (63) vybudovala společně s dcerou Josefínou Nesvadbovou (35) zbrusu nový pracovní prostor pouhé tři metry od jejich původního domu, kde posledních osm let stále žijí v jedné domácnosti. S Josefínou bydlí také snoubenec, herec Ondřej Kavan (45), který je otcem jejího mladšího syna Kristiana (5), a starší syn Michal (10).

Světlana Nálepková žije u keltského oppida

"Má to tady prostě sílu. Jsme na úpatí keltského oppida. Stradonice jsou naše největší keltské oppidum. Staří Češi věděli, kde se mají usadit. Kousek odtud, kolem toho oppida, pořád chodí hledači kovů. Hledají mince a občas se ještě něco najde," popisuje v našem rozhovoru Světlana, když ze své Výhledny, jak s dcerou nový prostor pojmenovaly, vyhlíží do krajiny před sebou. Když má čas, vezme si na venkovní terasu karimatku, cvičí zde a medituje. Občas se přijdou pomazlit dvě kočky, kočka a kocour, a dohled mají také tři přátelští psi.

Světlana teď pracuje také jako koučka osobního rozvoje, cvičí jógu, pořádá semináře, a dcera Josefína zase mimo jiné pomáhá autistickým dětem. Nápad začít se naplno věnovat těmto svým aktivitám, rozvíjet je a předávat dál, se zrodil během pandemie - ale byly k tomu potřeba vhodné prostory, aby se jejich seminářů mohl účastnit větší počet klientů. Nejprve takto pracovaly v podnájmech, ale nebyly spokojené a toužily po větší svobodě. Řešení měly přímo před nosem. "Měla jsem zde starou stodolu, která se bohužel nedala zachránit, a rozhodly jsme se to udělat tady. Nebylo to tak jednoduché, byl to velký proces," vysvětluje Světlana.

Multifunkční prostor vznikl z lodních kontejnerů

S dcerou procházely několik návrhů od architektů, ale všechny pro ně byly z finančních důvodů nedostupné. Dokud se na ně neusmálo štěstí. "Na jednom z našich seminářů jsem potkala klientku, která dělá domy z kontejnerů. Domluvily jsme se a během třičtvrtě roku to stálo," ukazuje Světlana Nálepková pyšně na svoji Výhlednu.

Multifunkční a zbrusu nový prostor, který vznikl z lodních kontejnerů. "To se vyřeže, propojí, jeřábem přiveze a postaví na patky. Dodělává se to na místě. Izolace, obložení zevnitř a zvenku, voda a elektřina." Prostor je to překvapivě velký, útulný a obytný celoročně, jelikož se dá snadno vytápět. Namísto pevných základů stojí pouze na patkách. "Myslím, že je čas bydlet v kontejnerech. U sebe doma už skoro nechci být a chtěla bych bydlet tady," posteskne si zpěvačka na oko.

Zabydlet tento kontejner potom mámě s dcerou trvalo dalšího půl roku. "Chtěly jsme, aby to bylo rychle hezké a lidé se zde mohli ubytovat. Chtěly jsme to otevřít také pro ostatní lidi, kteří se zabývají něčím podobným - ať je to muzikoterapie, jógy nebo semináře, které se týkají osobního rozvoje. Nebo jen pro lidi, kteří si zde chtějí odpočinout," říká Světlana Nálepková, jejíž prostory si může pronajmout až osm lidí.

Nábytek září všemi barvami

Prostor kolem Výhledny a jejího rodinného domu zušlechťuje zpěvačka soškami nebo originálním nábytkem, který upravuje k obrazu svému. "Veškerý nábytek barvím. Dřív jsem doma měla všechno z přírodního dřeva, ale potom jsem objevila anglické křídové barvy, se kterými můžeš patinovat, dávat je přes sebe, kombinovat je a přebrušovat a dělat z věcí staré," ukazuje Světlana, která veškerý nábytek přetřela na barevno, včetně květináčů.

O zahradu pečuje Nálepková intuitivně

Zahrada, která Výhlednu a její dům obklopuje, je rozhlehlá a rozmanitá. Jak zpěvačka přiznává, péče o ni ji zmáhá a žádnou pomoc k ruce nemá. "Zjistila jsem, že na to už nemám sílu jako dřív. Takže teď píšu seznamy, které nikdo nečte, jestli by mi nechtěli s něčím pomoct - sekání, plení... zahrada je bohužel obrovská a je tady spousta práce," posteskla si a ukazuje původní práci zahradníka (svou zahradu nám ukázala i Štěpánka Duchková), který dal okolní zeleni hrubé základy.

"Býval to kopec, takže se nejdříve dělalo několik plošin a potom vznikly takové valy. Zahradník přišel a všechno to osázel. Stromy jsou původní, ale keře jsem dosazovala," poukazuje Světlana Nálepková a dodává, že velkou zahradnicí není, protože většinu práce dělá na zahradě pouze intuitivně. "Neumím o to ani extra pečovat. Roste to, až mě to mrzí," směje se jedna z našich nejznámějších kudrnatých šansoniérek.

Související články

Další články