Panické ataky netrápí jen zpěváka Vojtěcha Drahokoupila: 5 českých celebrit, které přiznaly záchvaty strachu

Panické ataky netrápí jen zpěváka Vojtěcha Drahokoupila: 5 českých celebrit, které přiznaly záchvaty strachu
Zdroj: Herminapress
Herec a zpěvák Vojta Drahokoupil vyvolal svým předčasným odstoupením z reality show Survivor celospolečenskou diskuzi o psychických problémech.Vojtěch Drahokoupil říká, že posměváčci, jako je kolážista Tomáš Břínek alias TMBK, profitují z jeho utrpení.Panické ataky měl mít Vojtěch Drahokoupil pod kontrolou, extrémní prostředí a stres mu je však znovu spustily.Iva Pazderková promluvila o svých problémech v talkshow Na kafeečko.+ 11 fotek+ 12 fotek

Panická ataka, kvůli které musel zpěvák Vojtěch Drahokoupil odstoupit z reality show Survivor, je epizoda intenzivního strachu bez vnější příčiny. V minulosti se s těmito stavy potýkala například princezna Diana, trpí jimi moderátorka Oprah Winfrey, ale také řada známých českých tváří. Kdo další se o svých problémech nebál promluvit?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 21. 01. 2022 16:00

Co je vlastně panická ataka? Jde o stav, kdy máte zničehonic intenzivní pocit hrůzy, strachu nebo obav, aniž byste se ocitli v akutním nebezpečí. Záchvat obvykle trvá deset až dvacet minut, ale může se protáhnout. Mezi nejčastější symptomy patří bolest na hrudi, bušení srdce, zimnice, pocit dušení, závratě, třes a hlavně paralyzující strach, že umřete. Pokud se tyto epizody pravidelně opakují, jde o panickou poruchu.

Vyhledejte pomoc, nic jiného vám nezbyde, nabádá Pazderková

O životě s panickými atakami se v našem pořadu Na kafeečko rozpovídaly dvě výrazné osobnosti českého showbyznysu - zpěvačka Iva Frühlingová a herečka Iva Pazderková. Ta mívala i třináct záchvatů denně.

Projevy jsou individuální, ale v podstatě je to absolutní strach o život. Máš pocit, že umřeš. Nemůžeš dýchat, souvisí s tím tachykardie (zrychlený srdeční tep - pozn. red), necítíš ruce, necítíš nohy, brní tě celé tělo. Fakt máš pocit, že máš třeba infarkt nebo mrtvici. A je to strašně intenzivní. Prostě strach o život," vylíčila v pořadu Na kafeečko Pazderková, čím si musela projít, než odhalila svoji diagnózu.

Teď už se s panickými atakami naučila žít, účinná jsou pro ni ve chvílích nouze například dechová cvičení. Neposerte se z toho a vyhledejte pomoc. Pokud se chcete uzdravit, tak vám nic jiného nezbyde,” nabádá herečka.

Iva Frühlingová skončila v polích s malým synem

Se stejnými problémy se potýká i zpěvačka Iva Frühlingová, u které ataky naplno propukly po porodu syna AdamaMyslíš si, že máš infarkt, že prostě umíráš. Jeli jsme zrovna po dálnici a vzadu seděl osmiměsíční Adámek. Já řídím a teď se to začalo dít… začala se mi motat silnice a všechno kolem. Tak si říkám: OK, mám infarkt. Já asi umírám. Život jsem měla pěkný, ale teď jsem matka, je tady dítě a musím ho zachránit. To je první myšlenka, co mě napadla. Prostě musím. V tom stavu jsem se snažila najít nějaké řešení. Nebyl tam sjezd, ale nakonec jsem to zabořila někam do pole a tam si zavolala záchranku," popsala Frühlingová dramatickou situaci v naší talkshow Na kafeečko.

Velké úzkosti ale Frühlingová prožívala už během kariéry modelky, například při cestách letadlem. Panické ataky ji nakonec donutily vyhledat odbornou pomoc ve specializovaném zařízení. Zde se mimo jiné seznámila s hudebníkem Dominikem Turzou, který se proslavil díky postavičce plyšového delfína Adolfeena. Trápily ho prý stejné problémy.

Mikolas Josef se stáhl ze showbyznysu

Podobně své stavy popisuje také vítěz hudební show Eurovize Mikolas Josef. I on měl pocit, že má infarkt nebo epileptický záchvat. Kvůli psychickým problémům se dokonce částečně stáhl ze showbyznysu. Fanouškům vše vypsal na sociálních sítích a žádal je o pochopení. Klepeš se, nemůžeš dát dohromady větu, hrozně ti bije srdce, máš tlak na hrudi, máš paniku ze všeho. Někdy to trvá 10 minut, někdy 4 hodiny. A když máš astma jako já, tak přestaneš dýchat,“ svěřil se Mikolas fanouškům. 

„Lidé chápou, když máš depresi, ale když to začne být fyzický, tak tomu nerozumíš. Nerozumíš, co se děje s tělem, jestli máš epilepsii nebo infarkt,“ dodává Mikolas.

Debbi poprvé dostala ataku v metru

Zpěvačka Debbi dokonce kvůli panickým atakám přestala nadobro pít alkohol, protože podle lékařů právě ten, cigarety, kofein a drogy spouštějí záchvaty a zvyšují jejich četnost. Jak prozradila Blesku, svoji první ataku dostala v devatenácti letech v metru. Najednou jsem slyšela, jak hučí to metro, jak hučí eskalátory, něčeho jsem se lekla, bylo mi prostě nějak divně. Pak přijelo metro, něco jsem psala na telefonu a jak jsem od něj zvedla hlavu, tak jsem se zamotala. A jak jsem si sedla do metra, v ten moment mi explodovaly hlava, srdce, tělo," vzpomíná na nepříjemný zážitek. 

„Když hlásili Ukončete výstup a nástup, chytla jsem tak šílenou paniku, že jsem musela okamžitě vystoupit. Vůbec jsem si nedokázala představit, že bych tam vydržela tu minutu a půl, než se dveře zase otevřou. Vylezla jsem ven, ale ten stav vůbec neustupoval. Cítila jsem, že je něco špatně," svěřila se Debbi. Nakonec dojela do školy taxíkem a při vzpomínce na metro se ještě ten den pozvracela. V tomto stavu strávila další dva dny, než to začala řešit.

Andrea Pomeje se bála, že má rakovinu

Události posledních dní motivovaly vystoupit s vlastní zkušeností také dýdžejku Andreu Pomeje„Byla jsem přesvědčená, že jsem vážně nemocná, že se mnou něco je. Obávala jsem se, že mohu mít třeba rakovinu. A nenapadne vás, že to je psychické, vnímáte to jako reálný fyzický problém. Začne vám bušit srdce tak, že sebou seknete, pak nevíte, co se s vámi stalo, a už se vezete sanitkou,“ popisuje Andrea serveru Extra.cz

Aktuálně prý dýdžejku ataky netrápí. Svého času, v psychicky vypjatém období, je ale mívala několikrát denně. Zároveň apeluje na veřejnost, aby psychické problémy ostatních nezlehčovala. Drahokoupil podle ní zaslouží obdiv a lidem by v této věci prospěla osvěta.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články