Spencer: Princeznu Dianu drtí Charlesova nevěra, bulimie a psychické potíže

Spencer: Princeznu Dianu drtí Charlesova nevěra, bulimie a psychické potíže
Zdroj: se souhlasem Forum Film CZ
Spencer: Vánoce roku 1991 jsou ve vztahu princezny Diany a prince Charlese zlomové. Dlouhá léta nefunkční manželství míří ke konci... Britská královská rodina obvykle tráví vánoční svátky na panství Sandringham. Vše má proběhnout klidně a bez přehnaných emocí... Jenže princezna Diana má už všeho plné zuby. A Charles jí svou nevěrou moc nepomáhá.Princeznu Dianu si ve filmu Spencer zahrála americká herečka Kristen Stewart.+ 6 fotek+ 7 fotek

Spencer, nový film o princezně Dianě, jejíž rodné jméno bylo Diana Frances Spencer, dorazil do českých kin. Provází jej kontroverze, neboť popisuje dobu, kdy bylo její manželství s princem Charlesem v troskách. Diana je psychicky na dně, zvrací a přemýšlí nad tím, že si ublíží. Jak moc se snímek liší od skutečnosti?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 21. 01. 2022 10:00

Děj filmu Spencer: Manželství princezny Diany a prince Charlese už dávno nefunguje. Když se královská rodina sejde na vánoční oslavy na panství Sandringham, měly by svátky proběhnout klidně, bez ohledu na Charlesovy aféry a Dianiny snahy ukončit vyčpělý svazek. Jenže všechno možná bude trochu jinak... Drama Spencer z roku 2021 uvedla do českých kin společnost Forum Film CZ.

Princezna Diana ve filmu Spencer

Ve snímku Spencer si hlavní roli zahrála Kristen Stewart, známá zejména díky slavné romantické sérii Twilight sága. To už je ale dávno pryč a od té doby se Kristen snaží dokázat, že umí i hrát. S Woody Allenem natočila retro Café society (2016) a objevila se také ve filmu Seberg (2019), životopisném příběhu slavné francouzské herečky Jean Sebergové.

Film Spencer se odehrává během vánočních prázdnin v roce 1991, kdy je bouřlivé manželství princezny Diany a prince Charlese v troskách. A byť vychází z reality, pravdou je třeba to, královská rodina slaví Vánoce v Sandringhamu a Diana s Charlesem se v té době rozešli, některé části filmu jsou smyšlené. A další se zase odehrály jindy, ale režisér Pablo Larraín je vtěsnal do tří dnů...

Oblíbený dezert princezny Diany

Podle webu Popsugar.co.uk se tvůrci filmu Spencer dopustili několika chyb. Diana a šéfkuchař v jedné scéně tvrdí, že jejím oblíbeným dezertem je suflé. Ve skutečnosti tomu tak ale nebylo. Podle královského šéfkuchaře Darrena McGradyho byl oblíbeným dezertem princezny Diany chlebový pudink s máslem. Tento populární britský recept tvoří plátky chleba potřené máslem, které se zalijí mlékem smíchaným se smetanou a vanilkovým luskem. A následně se to nechá zapéct.

Spornou je i další věc. Princezna Diana neměla ráda lov, nelíbilo se jí, že se ho účastní její synové. Neexistuje však důkaz, že by někdy vešla mezi muže na lovu a požadovala, aby Harry a William odešli s ní. V jiné scéně je princezna zděšená, když zjistí, že Charles jí dal stejný perlový náhrdelník, jako své tehdejší milence Camille Parker-Bowlesové. Podle Popsugar.co.uk pro to neexistují žádné důkazy. Pravdou ale je, že románek prince a Camilly byl skutečně hlavním zdrojem sporů.

Pravda o princezně Dianě?

Snímek Spencer provází kontroverzní pověst. Podle zpravodajského webu News.com.au se totiž nimrá ve věcech, které by se na veřejnost nemusely dostat. Britská královská rodina je vykreslena jako chladná a neochotná k jakémukoliv kompromisu. Sama Diana je v průběhu dvojhodinového filmu neustále v depresích a potýká se i se zdravotními problémy. Na Štědrý večer dokonce dvakrát zvrací. Když se zamyká v koupelně a poškozuje se štípačkami na drát, vidíme i zdrceného prince Williama, který ji prosí, aby s ním šla na štědrovečerní večeři.

Chudák starý William," povzdechl si pro News.co.au Penny Junor, životopisec britské královské rodiny. „Nechme Dianě špetku respektu a důstojnosti. Vím, že tam byl William, když byla nešťastná, ale zdá se mi, že ten film je fakticky nesprávný...

Zdroje informací:

Forum Film CZ: Spencer

Popsugar.co.uk: 8 Key Differences Between Spencer and Princess Diana's Real Life

News.com.au: Spencer: New Diana film slammed for being ‘unnecessarily gratuitous’

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články