Woody Allen: I v 85 letech vyznává sexismus. Me Too je prý hnutí fanatiček

Woody Allen: I v 85 letech vyznává sexismus. Me Too je prý hnutí fanatiček
Zdroj: Showpix.cz
„Chcete-li pobavit Pánaboha, seznamte ho se svými plány do budoucna.“
„Mám silnou touhu vrátit se zpět do dělohy, a je jedno, čí bude.“
„Kdo nic neumí, učí. Kdo neumí učit, učí tělocvik.“
„Říká se, že plavání podporuje držení těla, všimli jste si ale, jak chodí kachna?“
+ 2 fotky+ 3 fotky

Woody Allen dnes slaví 85. narozeniny. V Hollywoodu má velmi zajímavou pověst. Patří prý mezi úzký okruh privilegovaných filmařů, a to díky tomu, že podporuje sexismus, kterým byla továrna na sny vždy pověstná. Herci a herečky, kteří dříve považovali za čest hrát v jeho filmech, se od něj odvracejí a nechtějí s ním mít nic společného. Co se stalo? Našli bychom odpověď v jeho nové knize s názvem Beze smyslu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 12. 2020 08:00

Woody Allen se narodil 1. prosince 1935. Je to americký režisér, scenárista, spisovatel, herec a komik. Ve filmovém průmyslu působí již více než padesát let. Je také držitelem čtyř Oscarů. V roce 2005 skončil na třetím místě v žebříčku nejoblíbenějších komiků. Přesto se k němu váže mnoho kontroverze, zejména v oblasti vztahů se ženami.

Zrzek

S rodiči si Woody nikdy moc nerozuměl. Nevycházel zejména se svou matkou, která měla až příliš přísnou povahu. On byl naopak spíše volnomyšlenkář. Na střední škole mu neřekli jinak než Zrzek. O přestávkách bavil své spolužáky karetními triky. A přestože se ve svých filmech vždy stylizoval do rolí podivínů a nešiků, v baseballu a basketbalu byl jednička.

Během studií si začal vydělávat psaním gagů. A jak zněla jeho první hláška? „Woody Allen řekl, že jedl v restauraci, jejíž ceny odpovídaly označení NPO – nad platy občanů.“  Po střední škole nastoupil na Newyorskou univerzitu, kde ale dlouho nevydržel. Učit se mu moc nechtělo. Raději se stal spisovatelem na plný úvazek. Dařilo se mu, záhy vydělával 1500 dolarů týdně. Poté přišla éra komických stand-up vystoupení a později konečně scenáristika a práce na dnes již kultovních snímcích.

Privilegovaný muž

Většina hereckých kolegů a veřejnosti považuje Woodyho Allena za jednoho ze strůjců sexismu a privilegovaného člena zábavního průmyslu, kterému projde snad úplně vše. Kvůli tomu přišel o velmi lukrativní smlouvu se společností Amazon. Jeho poslední film Deštivý den v New Yorku nebyl v Americe vůbec uvedený do kin. Jako by jej chtěly Spojené státy zapudit.

Ono se není ani čemu divit. V 99 % hovoří o ženách jako o sexuálních objektech. V jeho knize byste tak našli výrazy jako slintání, sexuálně radioaktivní a podobně. Svou největší smůlu vidí v tom, že ve svém životě narážel jen na samé „šílené ženské“, které se mu snažily všemožně zatopit. Výjimkou je jeho bývalá žena Louise Lasser. Jen o té dokáže psát s láskou, což je zajímavé, neboť jejich čtyřleté manželství bylo silně ovlivněno hereččinými neurózami.

Me Too? Fanatičky!

Woody Allen má dobrý důvod k tomu, aby hnutí Me Too nenáviděl. Nedávno jej totiž v rámci této akce obvinila jeho nevlastní dcera Dylan ze sexuálního zneužívání, kterého se měl dopustit v jejích sedmi letech. Veřejně jej tak označila za pedofila. Toto obvinění se vyšetřovalo již na začátku devadesátých let a Allen nebyl z ničeho obviněn.

Celou kauzu okomentoval slovy, že Dylan k tomu navedla její matka, herečka Mia Farrow, a že nejde o nic jiného než o snahu zviditelnit se. Ať už to bylo jakkoli, patří se dodat, že ne všechna obvinění v rámci Me Too se zakládala na pravdě.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Woody Allen

Apropos of Nothing, Woody Allen

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články