Výročí narození Ljuby Hermanové: Randila s Voskovcem i Werichem najednou, do poslední chvíle ji zajímali mladší muži

Ljuba Hermanová v 90. letech.
Zdroj: Archiv
Waldemar Matuška s Ljubou Hermanovou.Ljuba Hermanová v 90. letech.Ljuba ve filmu Jsem děvče s čertem v těle.Ljuba Hermanová byla pařmenkou první republiky.+ 6 fotek+ 7 fotek

Slavná česká herečka, muzikálová a operetní zpěvačka a šansoniérka si uměla života užívat. Koluje o ní tolik historek, že by vydaly na samostatný román. Nejen, že si nikdy nenechala ujít večírky s bílým práškem, ale také si před muži výrazně ubírala věk.

Petra Járková
Petra Járková 23. 04. 2020 08:00

Byla symbolem nestárnoucí ženy, která i ve vysokém věku zůstávala svěží, temperamentní a obdivovaná. Za svůj život byla provdaná čtyřikrát, ale ani z jednoho svazku si neodnesla dítě. Nikdo také neví, kolik jí doopravdy bylo. Říká se, že zemřela v 83 letech, ale mohlo jít být klidně více, ráda si totiž věk ubírala. Dokonce si prý nechala změnit v rodném listě datum narození, aby byla pro své milence mladší a atraktivnější.

Ljuba se narodila nedaleko Prahy, v Neratovicích, do rodiny úředníka u dráhy a ochotnické herečky, díky které malá Ljuba přičichla k tomuto povolání. Nebyla to žádná cudná vystrašená holčička s culíčky, ale už jako dítě byl velmi živá a temperamentní. Hrála si s klukama, lezla po stromech a utíkala z domova.

Stěhování do velkoměsta

Po nějakém čase se rodina přestěhovala do Prahy, kde se Ljuba začala realizovat v divadelních představeních. Rodiče sice chtěli, aby studovala, ale učení mladé dívce moc nešlo, takže bylo jasné, že stráví svůj život na jevišti.

Voskovec nebo Werich?

V sedmnácti letech nastoupila do Osvobozeného divadla. Její talent okouzlil jak Voskovce, tak Wericha. Stala se tak jedinou ženou, která je při jejich vystoupeních doprovázela. Bohužel zde však došlo k milostnému rozkolu. Ljuba se líbila Werichovi, ta ovšem dávala přednost romantickému Voskovcovi. Nakonec ale randila s oběma a aby toho nebylo málo, muži si to mezi sebou řekli.

Čtyři manželství

Poprvé se Ljuba vdávala ve dvaadvaceti letech za boxera Edu Hrabáka. Manželství však dlouho nevydrželo. Druhým manželem byl Miroslav Lorenc, muž vysokých společenských mravů. Herečka se díky němu naučila chovat. Držel nad ní ochranou ruku, ale ani to divošku nezklidnilo a i toto manželství zkrachovalo.

Do třetice to Ljuba zkusila s architektem Jiřím Dvořáčkem. Toho opustila po třech letech, když delší čas ležel vážně nemocný v motolské nemocnici. Jejím posledním manželem byl Karel Šmídek, který byl o třicet let mladší než ona. Samozřejmě, že se starou ženou nevydržel a našel si mladou milenku, Ljuba to nepřekousla a opět přišel na řadu rozvod.

Zklamání za války

Za války nemohla Ljuba kvůli svému polovičnímu židovskému původu hrát. Kromě Lamače nad ní ohrnoval nos i přítel Oldřich Nový, který měl sám za manželku Židovku. Nikdy mu zcela neodpustila, že jí za války nepomohl, přesto zůstali po celý život přáteli.

NA LEGENDU JMÉNEM LJUBA HERMANOVÁ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články