Jak se proměnili? Nejkrásnější princové z legendárních českých pohádek tehdy a dnes

Jak se proměnili? Nejkrásnější princové z legendárních českých pohádek tehdy a dnes
Zdroj: Se souhlasem TV Nova, Herminapress/koláž Lifee
Herec Ivan Palúch se do našich srdcí nesmazatelně zapsal jako princ Bajaja.Takto vypadal Ivan Palúch v roce 2010.Muzikant Josef Zíma a Marie Kyselková v pohádce Princezna se zlatou hvězdou.Takto vypadá Josef Zíma dnes, ve svých 90 letech - a stále veřejně vystupuje.+ 11 fotek+ 12 fotek

Obrazovky televizí brzy ovládnou vánoční pohádky, vybrali jsme proto některé z princů, kteří nám každoročně dělají radost. Pavel Trávníček vzpomíná, jaká zima mu byla v závějích a punčochách, Josef Zíma zase po letech přiznal, že natáčení Princezny se zlatou hvězdou zvládl s několika promile v krvi.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 18. 12. 2022 07:30

Princezna se zlatou hvězdou, Tři oříšky pro Popelku nebo Princ Bajaja. Vánoce bez těchto pohádek by nebyly tak kouzelné a i letos je na obrazovkách uvidíme. Pojďte si s námi připomenout ty nejšarmantnější prince, na které se každoročně těšíme.

Josef Zíma (90) natáčel opilý

Charismatický princ z pohádky Princezna se zlatou hvězdou Josef Zíma po letech přiznává, že natáčení bylo veselejší, než by si běžný divák mohl myslet. Tu scénu, kde se potkám v zahradě s princeznou… to jsem byl ožralej. To se mi narodila v noci dcera, a tak jsem jako slušný člověk nespal. Maskéři pak ráno měli co dělat," přiznal nedávno slavný muzikant v pořadu 7 pádů Honzy Dědka. Ani se zpěvem to prý nebylo valné.

„A ten hlas byl o nějakých pět tónů dole. No, vychlastanej," krčí rameny po letech. Dědkovi v pořadu vyzradil také to, kolik za svoji nejslavnější roli dostal. Měl jsem závratný honorář sto padesát korun za jeden natáčecí den. Těch dnů bylo pět. Měl jsem všechny scény jenom v zámku na jednom místě. Takže pět dní a šmitec,“ dodává Zíma.

Jeho manželka Eva Klepáčová prý měla původně hrát princeznu Ladu. „Ona i ta druhá, Maruška Kyselková, byly v tom. Ale na ní to ještě nebylo vidět,“ odhaluje Josef Zíma po letech. Pohádku si můžete pustit 25. 12. na televizi Nova.

Pavel Trávníček (72) měl mokré punčocháče

Herec Pavel Trávníček je s postavami princů neodmyslitelně spjatý a žádný komplex z toho nemá. Naopak. Tvrdí jen, že s Libuškou Šafránkovou tenkrát netušili, jak velký hit nakonec Tři oříšky pro Popelku budou. V Německu je Pavel Trávníček slavný dodnes.

Původně se to mělo točit v létě mezi rozkvetlými květinami a na zelených stráních. Ale jak už to tak bývá, přípravy na film se občas vlečou, a tak režisér rozhodl, že se bude točit v zimě. Netušil ještě, jak geniální to byla myšlenka," vzpomíná v časopisu Nostalgie na natáčení legendární Vorlíčkovy pohádky. To se pochopitelně neobešlo bez komplikací.

„Sníh tomu dal romantiku a ta závěrečná scéna s bílým koněm, to je prostě dokonalé. Bohužel ten rok ne a ne nasněžit, pořád jsme čekali. Dopadlo to tak, že jsme na Šumavě pobíhali v punčocháčích, které byly původně ušité na to letní natáčení," směje se dnes náš nejznámější představitel princů.

Jízda na koni mu tenkrát nedělala žádný problém. „Trochu jsem na koni jezdit uměl, protože děda měl velké hospodářství a k večeru jsem měl povoleno se projet. Samozřejmě jsme já i Líba dostali trenéra, ale řekli nám, abychom se učili rychle, protože za dva týdny už se točí," vzpomíná Pavel TrávníčekByli jsme mladí a odvážní, a já dodnes obdivuji, jak se Líba naučila jezdit v tom dámském sedle. Když to vidím, tak dnes už bych si to asi rozmyslel."

Na moderní, norskou verzi Tří oříšků pro Popelku, se letos můžete podívat 20. prosince na televizi Nova.

Ivan Palúch (†75) se trápil pro dceru

Představitel prince Bajaji Ivan Palúch zemřel v roce 2015. Do konce života ho trápilo, že mu manželka, primabalerína Blanka Modrá, emigrovala s dcerou do Rakouska. „Prostě mě připravili o dceru, co se dá dělat. Nepustili mě nikdy za ní, proto se stalo, že se s vlastní dcerou neumím ani domluvit. Dcera hovoří německy, já ne. Dceru jsem viděl od roku 1973 v podstatě poprvé v devadesátém roce,“ vyprávěl nešťastný herec v pořadu České televize 13. komnata.

„Byly to tak strašně depresivní časy, že jsem přemýšlel o tom, že to všechno skončím,“ uvedl představitel prince Bajaji.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články