Benefity Suchého února: Měsíc bez alkoholu ušetří v průměru 800 Kč, zlepší spánek, náladu i pleť

spokojená, usmívá se
Zdroj: Freepik

Suchý či Suchej únor je tady. Hecněte se! I když letos tenhle měsíc trvá o den déle (je přestupný rok), dá se to bez alkoholu vydržet. Co všechno můžete získat, pokud si skleničku něčeho ostřejšího odepřete? Tyhle zdravotní, finanční i kosmetické benefity se vám budou líbit!

Lucie Daniel
Lucie Daniel 04. 02. 2024 14:00

Koncept Suchý únor (též Suchej) je českou obdobou celosvětové kampaně Suchý leden, kterou v roce 2013 zahájila britská nezisková organizace s názvem Alcohol Change. Jejím cílem bylo získat peníze na informovanost a léčbu zneužívání alkoholu. Nápad se ujal, spousta lidí se každoročně vrhá do střízlivých vod a tady jsou důvody, proč byste to měli zkusit i vy.

Ušetříte v průměru tisíce ročně

Češi patří mezi evropskou špičku v konzumaci alkoholu. Český statistický úřad v roční online publikaci Spotřeba potravin uveřejnil, že průměrný našinec vypije téměř 170 litrů alkoholických nápojů ročně. V případě lihovin s průměrným obsahem alkoholu 40 % činí tato spotřeba bezmála 7 litrů na osobu.

Pochopitelně záleží, o jaký konkrétní druh alkoholu se jedná, ale jelikož se průměrná cena bílého jakostního vína pohybuje na úrovni 59,50 Kč/l, jsou to jednoduché počty. 170 litrů × 59,50 = 10 115 Kč za rok (843 Kč měsíčně). Pokud dodržíte Suchý únor, máte barvení odrostů u kadeřnice grátis. Nebo je libo nové jarní boty?

Budete šťastnější

Lidé často pijí, aby zmírnili smutek, strach, nervozitu, ale i depresi. Vědecké studie však potvrzují, že alkohol naopak deprese vyvolává. Konzumace alkoholu způsobuje, že v mozku klesne množství serotoninu a norepinefrinu, látek, které navozují dobrou náladu. Dlouhodobé pití alkoholu pak hladinu serotoninu a norepinefrinu snižuje úplně na nulu.

Dobře se vyspíte

Alkohol je tradičně známý tím, že má relaxační účinek. Osoby, které jej konzumují v nadměrném množství, však trpí špatnou kvalitou spánku. A to je dost nebezpečné.

Každý ví, že spánek usnadňuje zotavení z fyzické, duševní a mozkové únavy způsobené denními aktivitami. Pokud je nedostatečný nebo nekvalitní, nahrává to zvyšování stresu, roztěkanosti, problémům s pamětí a únavě. Vědci také potvrzují, že spánková deprivace negativně ovlivňuje kardiovaskulární, imunitní a endokrinní systém.

Rozjasníte pleť

Jedna sklenička, dvě, tři, jejda, na toaletě se dveře netrhnou! Divíte se? Jakmile alkohol vstoupí do krevního oběhu, začne blokovat hormon vazopresin, jenž má antidiuretické účinky a omezuje tvorbu moči – výsledkem je časté močení a dehydratace. Dehydratace stojí za bolestmi hlavy, suchem v ústech, zácpou a suchou pokožkou. Ovlivňuje přitom všechny typy pleti, včetně té citlivé a mastné.

Díky vynechání alkoholu a zvýšení příjmu vody se pokožka rozjasní a zklidní. Nelze opomíjet, že vysoký obsah soli a cukru v alkoholických nápojích spouští produkci hormonu IGF-1, který způsobuje nadměrnou produkci mazu v kůži (ahoj, pupínky!).

Zhubnete

Čím vyšší obsah alkoholu, tím je nápoj kaloricky bohatší. Z pohledu diety je nejmenším zlem suché bílé víno se zhruba 130 kcal na dvě deci. Sladké bílé víno ve stejném množství už kalorií obsahuje zhruba 200. Máte radši gin? Jeden malý panák (2 cl) vaše tělo zatíží 55 kcal. Není lepší se kvalitně najíst?

Zdroje informací:
czso.cz
ncbi.nlm.nih.gov
ncbi.nlm.nih.gov
ncbi.nlm.nih.gov

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články