Když draka bolí hlava (a diváky taky): 5 největších chyb v pohádce s Karlem Gottem

Když draka bolí hlava (a diváky taky): 5 největších chyb v pohádce s Karlem Gottem
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Když draka bolí hlava: Když se děti chystají přespat v jeskyni společně s dráčkem, objeví na zdi starou mapu. Čmoudík, jehož jedna hlava mluví česky a druhá slovensky, začne vyprávět příběh.Vypráví o vzniku království Draka, velké lásce princezny Adélky a prince Janka, o letité kletbě a strašlivém Drakovi, o zlém skřítkovi Blivajzovi, ale i o tajemství Pomněnkové louky, ztraceném dračím vejci a párku klokanů.Dračí slůj je ve skutečnosti jeskyně Šipka ve Štramberku.Pro pohádku Když draka bolí hlava bylo vyrobeno 120 originálních kostýmů.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Tvůrci pohádky Když draka bolí hlava se spoléhali hlavně na to, že největším lákadlem bude Karel Gott. Zbytku filmu to ale nijak nepomohlo. Co se v pohádce Když draka bolí hlava moc nepovedlo a proč z něj bolí hlava spíše samotné diváky?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 12. 2021 11:00

Děj pohádky Když draka bolí hlava: Barborka a Tomík tráví prázdniny u babičky a dědy v kovárně pod Dračí skálou, kde vypomáhá i dvouhlavý drak Čmoudík. Jednoho dne spolu s dětmi objeví na zdi jeskyně starou mapu. Díky tomu se mu vybaví příběh o dračím království, lásce mezi princeznou Adélkou a princem Jankem i letité kletbě. Na českou pohádku Když draka bolí hlava z roku 2018 se můžete podívat dnes ve 20:15 na Primě.

Slovenština Karla Gotta

Kdo trpí migrénami, ví, že by si v té chvíli nejraději někam zalezl a počkal, až začne působit prášek. Čmoudík sice běduje “au, au, to bolí”, ale přitom zpívá a učí Tomíka čůrat do ohně. A než se začne odvíjet skutečný děj, má na hlavě mokrý hadr, paradoxně, divák.

Zřejmě za to může řada pochybných rozhodnutí tvůrců filmu. Kupříkladu slovenština Karla Gotta. I když to údajně sám chtěl, proč pak zpívá česky? O nic lépe nedopadla jedna z prvních ukázek k pohádce, která sice měla za úkol nalákat diváky do kina, ve skutečnosti však působila docela amatérským způsobem. Už tady bylo vidět, že peněz nebylo nazbyt.

Když draka bolí hlava a diváka taky

Podle webu Informuji.cz dopadla špatně i práce animátorů. V jednu chvíli hladí princezna vzduch místo draka, který má hlavu o půl plátna dál... Skřet Blivajz má zase v jednom záběru po celém těle díry. A proč tam pobíhají klokani a pštrosi je záhada, kterou by nevyřešil ani samotný otec Fura z Pevnosti Boyard. Když budete dávat obzvláště dobrý pozor, uvidíte za jedním zvířátkem i pletivo.

Pohádkové zlo

A jak úroveň kvality vnímají samotní diváci? Scenáristé Dušan Rapoš a Petr Šiška se museli při čtení recenzí pěkně zapotit. „Pán Rapoš, bývalo dobrým zvykem, že lidé své exkrementy splachovali do záchodu a nechodili s nimi exhibovat do kina,” napsal na filmový web ČSFD.cz uživatel Djoker. Pozadu nezůstal ani divák s přezdívkou 3DD!3: „Zlo. Tohle děti nesmí nikdy vidět. Slovenský Kája dohání k slzám (v negativním slova smyslu). Strašné postsynchrony, hnusná hudba a skřet na zabití. Drak, který proklel Československo je poslední kapka. Víc vidět nechci.”

„Na slavnostní premiéře, chvíli před koncem, prohlásilo jedno dítko, které sedělo vedle mě: ‘Babi, pojď domů, mě to nebaví.’ A tím je řečeno vše,” dodal Oktavianus. Měl pravdu?

Zdroje informací:

ČSFD.cz: Když draka bolí hlava

Wikipedia.cz: Když draka bolí hlava 

Prima MAX: Když draka bolí hlava 

Irozhlas.cz: Z nové česko-slovenské pohádky s Karlem Gottem bolí hlava nejen draka 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články