Hudební pohádka Tři bratři: Inspirací pro podobu vlka byl Svěrákův pes Filip, bábu z mokřin si zahrál Jiří Lábus

Tři bratři je český hudební pohádkový film režiséra Jana Svěráka. Jedná se o filmovou adaptaci dětských minioper Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka.
Zdroj: TV Nova
Tři bratři je český hudební pohádkový film režiséra Jana Svěráka. Jedná se o filmovou adaptaci dětských minioper Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka.Titulní trojici bratrů hrají Tomáš Klus, Vojtěch Dyk a Zdeněk Piškula.Tři použité miniopery jsou zredukovanými úpravami klasických pohádek, jen s drobnými obměnami a specifickými stylizacemi. Všechny tři miniopery jsou do filmu zahrnuty v kompletní podobě, s téměř nepozměněnými texty a zpěvy, avšak v novém hudebním a scénickém aranžmá, jehož autorem je Michal Novinski.Vlastní děje těchto pohádek včetně dialogů jsou tedy kompletně v operetním stylu zpívané, zatímco v rozšířeném a rámcujícím ději dostává prostor i mluvené slovo.+ 5 fotek+ 6 fotek

Český hudební pohádkový film režiséra Jana Svěráka je filmovou adaptací dětských minioper. Tyto písničky vznikly ve spolupráci s Jaroslavem Uhlířem a v rámci televizního pořadu Hodina zpěvu. Tři bratři se vydávají do světa na zkušenou, aby si našli nevěsty a rodiče jim mohli předat hospodářství.

Petra Járková
Petra Járková 20. 03. 2020 16:00

Tři sourozenci ve složení Klus, Dyk a Piškula vyráží do světa po vzoru slavných pohádek, aby si našli nevěstu. Ve světě je čeká mnoho nástrah, nečekaných příhod a nakonec i nějaká ta láska.

Pojďme se nyní podívat na zajímavosti, které jste o filmu jistě nevěděli.

Hluboká na Řípu

Pohádkový zámek je ve skutečnosti zámek v Hluboké nad Vltavou u Českých Budějovic. Filmaři pro natáčení využili speciálních efektů a zámek v Hluboké nad Vltavou umístili na horu Říp, která se nachází o 200 kilometrů dál na sever od Českých Budějovic.

Lábus jako bába

Bábu z mokřin hraje Jiří Lábus. Podle slov režiséra jde o poctu Mrazíkovi, kde si zahrál babu Jagu muž.

Vizuální podoba vlka

Vizuální ztvárnění vlka vycházelo z reálné podoby režisérova psa Filipa, kterého našel zatoulaného dva roky před natáčením Tří bratrů v okolí Třebíče.

Karkulka a čau

Karkulka původně neměla dodat za myslivcem na rozloučenou slovo „čau“. Její představitelka to ale za ním najednou zvolala při natáčení scény, aniž by to bylo ve scénáři. Zdeňku Svěrákovi se to moc nelíbilo, ale nakonec to ve filmu tak zůstalo.

Charakterová vada

Zdeněk Svěrák dlouho přemýšlel, jaké dá jednotlivým bratrům charakterové vady, až se nechal inspirovat svým synem Janem, podle nějž dal jednomu z bratrů do vínku zapomnětlivost.

Zarostlý zámek

Pro efekt zarostlého zámku růžemi filmaři použili přes 3000 metrů drátů, které představovaly šlahouny růží

Žili byli bratři tři

Zdeněk Svěrák dostal od svého syna Jana úkol vymyslet čtvrtý příběh, který by spojoval trojici jím vybraných pohádek. Dle svých slov si vzpomněl, že mají s Jaroslavem Uhlířem v repertoáru písničku, kde se zpívá "žili byli bratři tři", a prý bylo hned jasno.

NA SNÍMKY Z POHÁDKY TŘI BRATŘI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články