Cvrlikající krása za oknem: Kteří ptáci začínají ráno zpívat jako první?

Cvrlikající krása za oknem: Kteří ptáci začínají ráno zpívat jako první?
Zdroj: Pixabay
Rehek zahradní obstarává velmi časný budíček, už ve čtyři hodiny ráno.Červenka obecná. Drobný pták, velikostí podobný vrabci, má velmi jemný zpěv, který se ale dokáže dobře rozléhat.
Střízlík obecný. Jeden z nejmenších ptáčků Evropy má krátké zavalitější tělíčko.Skřivan polní patří k prvním ptákům, kteří se vracejí ze zimovišť a jeho zpěv je právě spojený se začátkem jara.+ 3 fotky+ 4 fotky

S probouzejícím se jarem začíná doba ptačích námluv a hnízdění, což se projevuje zejména hlasitou kakofonií zvuků v ranních hodinách. Zatímco pro některé z nás představuje ptačí zpěv příjemný budíček, jiní by po jeho zdroji nejraději hodili bačkoru a spali dál. Prozradíme vám, kdo má ranní hudební produkci na svědomí.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 21. 03. 2021 09:00

Ptačí zpěv můžete slýchat už od čtvrté hodiny ranní, kdy se budí první nedočkavci. K nim se postupně přidávají další. Věděli jste, že vůbec největší spáč mezi ptáky se budí až kolem deváté hodiny?

Zpěv mezi čtvrtou a pátou ranní

Mezi největší česká ranní ptáčata patří rehek zahradní, jehož zpěv se ozývá už od čtvrté hodiny. Tento stěhovavý pták, který je o něco menší než vrabec, ale většinou přilétá až během dubna. Březnový primát tak patří července obecné. Ta se pouští do zpěvu zpravidla chvilku po čtvrté hodině. Velikostí je červenka podobná vrabci. Poznáte ji podle rezavočervené náprsenky. Její zpěv je jemnější, i když za ticha se také dobře rozléhá.

V okolí lidských obydlí nejčastěji načapáte kosa černého. Tento středně velký pták je částečně tažný. Odlétají spíše samice a mladí jedinci. Kos je charakteristický svým melodickým zpěvem, který můžete zaslechnout ještě před půl pátou. Jeho hlas je flétnovitý, má několik melodií, jež opakuje, a má poměrně hlasitý projev.

O jedno z prvních míst při buzení ostatních soutěží také střízlík obecný. Jedná se o velmi drobného ptáčka, který patří mezi nejmenší v Evropě. Je typický krátkým, zato zavalitějším hnědým tělíčkem. Jeho velikosti ovšem vůbec neodpovídá jeho hlas, který je velmi výrazný a zvučný. Najdeme ho kromě lesa v parcích, zahradách a houštinách. Zaslechnout ho můžete rovněž před půl pátou ráno.

Do páté hodiny ranní začíná zpívat také sýkora koňadra. Patří mezi nejrozšířenější evropské ptáčky. Její hlas je proměnlivý a rytmický a nabízí hned několik variant. Hlasitý melodický zpěv se objevuje už od konce zimy.

Kdo se přidává po páté ranní

Po páté hodině se začíná ozývat pěnkava obecná, která velikostí odpovídá vrabci. Jde o jednoho z nejrozšířenějších ptáků u nás, který disponuje velmi charakteristickým hlasovým projevem. Ve stejnou hodinu zahajuje zpěv i zřejmě nejhojnější pták na světě vrabec domácí. Jeho cvrlikání je příjemné, což se ovšem nedá říct o jeho chování, protože se snaží pro sebe zabrat hnízda jiných ptáků.

Tohle zavání pozdním vstáváním

Kdo má možnost spát déle a jen tak něco ho neprobudí, možná vstává okolo deváté hodiny se strakapoudem velkým. Ten sice nepatří ke zpěvným ptákům, ale od rána vás může budit klepáním zobáku do stromu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články