Domácí rádce: Jak renovovat starý noční stolek?

Nebojte se kutilských prací, třeba se v nich najdete
Zdroj: Pinterest.com
Tenhle noční stolek dělal parádu už vaší babičce a nyní poslouží i vámStolek musíte zbavit starého nátěru, obrousit a umýtPokud nechcete natírat, můžete použít tapetuNebojte se kutilských prací, třeba se v nich najdete+ 6 fotek+ 7 fotek

Pokud máte slabost pro staré věci, ale na designové kousky z bazarů a starožitnictví nemáte peníze, zkuste si něco renovovat sami. Uvidíte, že s tímto návodem to zvládnete snadno a rychle.

Redaktor
Redaktor 26. 11. 2018 18:37

Najděte si na inzerát zajímavý masivní kousek v netradičním tvaru, který vám bude do ložnice pasovat. Objednejte ho a připravte si potřebný materiál a pomůcky, které budete k renovaci potřebovat.

Čím začít?

Nejdříve odmontujte úchytky a dvířka. Obruste bruskou s velmi tvrdým brusným papírem. Je to nezbytné, aby šla silná vrstva laku rychle dolů. Pak ručně dohlaďte. Upadané lišty připevněte hřebíčky a přilepte polyuretanovým lepidlem na dřevo. Pokud jsou na spodní polici díry, zatmelte je a přebruste.

Důkladná čistota

Stolek vydrhněte mýdlovou vodou a důkladně opláchněte. Ideálně venku hadicí, abyste si doma udělali co nejmenší nepořádek. Pamatujte však na to, že se dřevěný stolek nesmí namáčet příliš dlouho a že je ideální nechat ho důkladně vysušit na sluníčku.

Nátěry

Stolek následně natřete dvěma nátěry lignofixu, který ochrání dřevo před dřevokazným hmyzem a houbami. Po zaschnutí je stolek připraven na samotné natírání. Použít můžete třeba bílý Balakryl. Natírejte válečkem a štěteček použijte v místech, kam se válečkem nedostanete. Mezi každou vrstvou barvy je nutné materiál znovu přebrousit, odstranit prach a nanést další vrstvu. Ideální jsou vrstvy tři.

Kompletace

Po zaschnutí barvy připevněte dvířka a nové úchytky. Pokud toužíte po patině, docílíte jí mírným vybroušením barvy na místech, kde se očekává opotřebení. Ideálně zespodu připevněte malá otočná kolečka, která by však neměla být skoro vidět. Nábytkem tak budete moci snadněji manipulovat a nepoškrábe vám celou podlahu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články