Lak na nehty jako jed: Co provede s tělem po nanesení?

Difenylfosfát se může těžce podepsat na zdraví. Znemožňuje početí a podílí se na ochrnutí.
Zdroj: Buro247.my

Jakýkoliv lak na nehty není „zdravější“ než žádný lak na nehty. To si jednoduchou logikou odvodíme asi všichni. Zatěžujeme nehty chemickými látkami, ať už samotnou barvou, nebo použitím odlakovače. Věděli jste však, že tyto chemikálie mohou ovlivnit celkové tělesné zdraví?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 25. 04. 2017 12:45

Věřte nebo ne, i tato drobná dekorace zevnějšku působí na naši kondici. Výzkumníci to oznámili světu poté, co monitorovali 24 žen bezprostředně po nánosu barvy.

Šest hodin po aplikaci byla u většiny účastnic naměřena zvýšená hladina difenylfosfátu. Ten se derivuje z trifenylfosfátu, který výrobci přidávají do mnoha laků na nehty.

Po 10 hodinách ale už množství difenylfosfátu vzrostlo sedminásobně!

To je alarmující vzhledem k publikovaným studiím, které nedávno informovaly o negativním vlivu této sloučeniny na početí. Nemluvě o ochrnutí, za nějž rovněž nese vinu. 

Beautystat.com

Arytmie, křeč i rakovina

Nevyjdete-li bez nalakovaných nehtů z domu, jen těžko se budete smiřovat s tvrzením, že na své nehty v podstatě aplikujete jed. Do této dekorativní kosmetiky výrobci přidávají mnoho nepříznivých látek, nejen trifenylfosfát. Jako například:

1. Toluen

Rozpouštědlo propůjčuje našim nehtům hladkost a sytou barvu. Tělu však prokazuje medvědí službu, neboť postihuje centrální nervový systém i reprodukční schopnosti. Špatný lak na nehty poznáte podle toho, že po jeho nanesení cítíte slabost, mdloby i bolest hlavy.

2. Formaldehyd

Díky němu můžeme střádat odstíny v naší kosmetické taštičce a volit je podle nálad. Tento bezbarvý plyn prodlužuje životnost laků. Tu lidskou však nikoliv. Způsobuje záněty kůže a v kritických případech i srdeční arytmii, křeče nebo rakovinu.

Glamour.com

3. Dibutylftalát

Dodává lakům příjemné aroma. Paradoxní ale je, že tato „vůně“ nás může zabít. Dibutylftalát může vyvolat dýchací problémy, nemoci gynekologického rázu i endokrinní poruchy.

Čeho si všímat na etiketě

Nechcete se vystavovat zdravotním potížím? Nejlepším řešením je pochopitelně s používáním laků na nehty přestat. Anebo se začít „pídit“.

Na trhu najdete pestrou škálu netoxických laků na nehty. Orientaci rovněž zjednoduší poznámky výrobců na etiketách.

Jskdwl.com

Lahvičky s označením „5-Free“ neobsahují formaldehyd, jeho derivátové pryskyřice, toluen, dibutylftalát ani kafr.

Etikety, na nichž je uvedeno „3-Free“, hlásají absenci škodlivých látek nebo třech následujících: formaldehydu, dibutylftalátu a toluenu.

Až tedy příště zamíříte do drogerie s cílem obohatit koupelovou poličku novými odstíny, neorientujte se podle barev. Ale složení. Protože zdraví máte jen (a doslova) ve vlastních rukou.

Zdroj: Bright Side

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články