Lenošením ku zdraví: Neumíte odpočívat? Zaděláváte si na vážné zdravotní potíže

Lenošením ku zdraví: Neumíte odpočívat? Zaděláváte si na vážné zdravotní potíže
Zdroj: Pixabay
Na dovolené se pracovními povinnostmi nezabývejte.Koukáním z okna si vaše hlava odpočine.Horká koupel uleví vaší mysli i tělu.Příroda má uklidňující účinky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Cítíte se vinna, když lelkujete? Upřeně se díváte na hromadu nádobí ve dřezu a čekáte, kdo z vás zmizí první? Schovejte se za knihu nebo pod deku, a to bez výčitek. Lenošení je totiž pro vaše zdraví i psychickou pohodu stejně důležité jako pohyb.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. 10. 2018 10:21

Lidé, kteří neumí tzv. vypnout, jsou mnohem více náchylní k úzkostem a depresím. Patříte i vy mezi ty, kteří ani na dovolené nedají pracovní telefon z ruky a každý den si kontrolujete e-mail? Riskujete tak mnohem více, než si možná myslíte. Navíc si dovolenou neužijete a odjedete ještě více unavená, než když jste přijížděla. Dovolená je od slova dovolit si.

Dovolte si i pořádnou dávku spánku. Večer v klidu ulehněte a nemyslete na své povinnosti. Ty do postele nepatří. Způsobíte si akorát to, že se budete hodinu převalovat a nebudete schopná usnout. Případně se budete pravidelně probouzet, protože váš mozek bude stále trochu pracovat. Nekvalitní spánek jde ruku v ruce se zdravotními potížemi. Byla jste u doktora a on nenašel žádnou zjevnou příčinu vašich problémů? Není divu, mohou za ně negativní emoce a unavená mysl, které nevyvolávají žádné viditelné a měřitelné změny.




Negativních emocí se tedy zbavte, uvolněte se a každý den si najděte alespoň chvilku sama pro sebe. I pouhých dvacet minut relaxování vám pročistí hlavu. Odpočívejte ale naprosto sama. Ignorujte pípání messengeru i e-maily od kolegů. Nejlépe se uchylte na nějaké tiché místo, popř. si pusťte klidnou muziku a třeba jen tak ležte. Dívejte se z okna nebo do akvárka na rybičky.


Lenošením si ušetříte obíhání doktorů, kteří vám stejně nic neporadí, protože negativní emoce se somatizují, tedy ztělesňují. Život ve stresu, spěchu a neklidu vám akorát způsobí deprese, úzkosti, bolest hlavy a žaludku, srdeční arytmii nebo žaludeční vředy. Budete se cítit naprosto vyčerpaná, což může vést až k únavovému syndromu nebo stavu vyhoření.


Obětujte tedy denně dvacet minut sama sobě a bez výčitek se zachumlejte do deky a představte si, jak skáčete po louce s motýlky a sluníčko vás lechtá na zátylku.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články