Levné domácí tablety do myčky. Originální receptura herečky Michaely Tomešové

Pro menší domácnosti jsou praktické stolní myčky.
Zdroj: Pixabay.com

Ekonomický, ekologický a netoxický. Tato tři slova znamenají pro herečku Michaelu Tomešovou (29) hodně. Kvůli atopickému ekzému, se kterým bojuje, se snaží hledat jiné, alternativní cesty. A to nejen pro sebe, ale i pro své děti. Vyrábí si třeba domácí prací prášek či tablety do myčky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 08. 2020 09:41

Michaela Tomešová je herečka, muzikálová hvězda i pyšná máma dvou kluků, Kristiána (3) a Jonáše (2). Ráda zkouší nekonvenční věci, jako je akupunktura či čínská medicína. Vyrábí si třeba levné a ekologické domácí tablety do myčky nebo prací prášek. "Donutily mě k tomu v podstatě zdravotní důvody. Nebýt atopického ekzému, asi bych to tolik nehrotila. Ale jsem ráda, že jak mám malé děti, že jim dávám tu přírodu, kterou používám sama," svěřila se Lifee.cz a prozradila i recepturu.

Domácí prášek na praní

Pokud chceme prášek na barevné prádlo, připravíme si 100 g jemného kokosového mýdla, může být s levandulí, nebo olivové, 250 g sody na praní a jednu vysterilizovanou sklenici. Obě ingredience vsypeme do sklenice, pořádně protřepeme a můžeme začít prát. Je to velmi jednoduché.

Na prášek na bílé prádlo použijeme 250 g prací sody, 100 g mýdla a 125 g perkarbonátu sodného. Postup přípravy je tentýž jako u prášku na barevné prádlo, jen s tím rozdílem, že tentokrát máme suroviny tři. Ale pozor: perkarbonát, který bělí prádlo, se aktivuje až při šedesáti stupních. Jestliže jsme zvyklí prát, třeba, na čtyřiceti stupních, musíme do směsi přidat ještě TAED, jenž umí perkarbonát zaktivovat i při menších teplotách. Dávkování je u obou prášku 1 - 3 lžíce, dle množství a zašpinění prádla.

A ještě jeden fígl: Michaela testovala druhý typ prášku i na tmavé prádlo a fungoval. Jen by se neměl používat každodenně.

Domácí tablety do myčky

Také tablety do myčky lze podle Míši Tomešové dělat jinak - ekologicky a šetrně. Opět si připravíme vysterilizovanou sklenici a do ní postupně nasypeme (je to dávka na jeden cyklus) lžičku práškové sody, lžičku perkarbonátu sodného, 20 ml dvacetiprocentního roztoku kyseliny citronové a dle potřeby sůl.

Jak ale na roztok kyseliny citrónové? Snadno: převaříme vodu, necháme vychladnout, přelijeme do sklenice a nasypeme kyselinu citrónovou, zamícháme a hotovo. Poměr je 800 g vody a 200 g kyseliny.

A co dál? Sodu a perkarbonát nasypeme do dvířek nebo přihrádky, prostě kam dáváme obvykle tablety, roztok přijde do dvířek na leštidlo. V případě, že toužíme po extra zářivém nádobí, přisypeme na dno myčky lžičku nebo dvě kyseliny citrónové, ale jelikož nebude naředěná, nezapomeneme na sůl.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články