Vlastní bydlení je základ: Na co si dát pozor při jeho pořizování?

Mít vlastní bydlení je výhoda.
Zdroj: Pixabay

Nájem je sice pohodlná varianta, ale pro život krajně nevýhodná. Pokud jste se právě začali rozhlížet po vlastním bydlení, berte na vědomí, že to s sebou nese i rizika. Musíte se totiž soustředit, abyste nenaletěli. Na co si dát při koupi prvního vlastního příbytku pozor?

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 12. 07. 2018 13:47

Když o byt delší dobu není zájem

Když leží byt ladem a dlouho ho nikdo nekoupil, mnoho makléřů tuto pravdu nechce přiznat. Proto neustále aktualizují inzeráty na webových stránkách, aby nikdo z kupujících nepoznal, jak dlouho se nemovitost nedaří prodat. Nebojte se zeptat, jak dlouho je nemovitost na prodej. Nemovitosti s dobře nastavenou cenou se prodají tak do měsíce. Když je inzerát na internetu k vidění déle než měsíc, optejte se, proč tomu tak je a kde je chyba.

Když byt nabízí více realitek

I to se může stát. Dokonce se může stát, že stejný byt je každou realitkou nabízen pod jinou cenou a jinou velikostí. Na internetových stránkách katastru nemovitostí si můžete objekt zdarma vyhledat. Z výpisu k bytové jednotce lze odvodit velikost. Přesné rozměry jinak najdete v prohlášení vlastníka nebo například v kupní smlouvě. Nebo si byt sami přeměřit.

Pozor na fotografie v inzerátech

Jestliže jsou k inzerátu přiloženy jen dvě tři fotky, a ještě retušované, asi bude něco špatně. Seriózní makléř se snaží vyfotografovat všechny místnosti a udělá minimálně deset fotek. Pozor na zatažená okna u fotografií. Značí, že tím chtěl makléř něco schovat.

Odhadce

Abyste měli jistotu, že vás makléř nechce natáhnout, zaplaťte si odhad nemovitosti. Cena odhadu záleží na nemovitosti a pohybuje se kolem 3500 – 6000 Kč. Rozdíl mezi odhadem a prodejní cenou může být i několik set tisíc. Nakonec vás mohou vyděsit i provozní náklady, které nemovitost měsíčně spolkne. Vždy se ptejte majitele, kolik měsíčně provoz domu či bytu stojí. Tuto částku musíte připočíst k hypotéce.

Nenechte se ovlivnit

Jste na vážkách a stále rozmýšlíte a makléř najednou přijde s tím, že na byt čekají další zájemci, kteří by vás mohli hladce přeplatit? Jestli toto opravdu udělá, okamžitě od tohoto obchodníka ruce pryč. Nenechte se manipulovat a zastrašovat tím, že byt určitě koupí někdo jiný. Pokud tedy při prohlídce vidíte, že realitní makléř majitele zřejmě v životě neviděl, nemá s ním uzavřenou smlouvu o zprostředkování a o bytě neví zhola nic, neváhejte se obrátit přímo na prodávajícího.

Na co je dobré se při prohlídce zeptat?

Kdy a v jakém rozsahu proběhla rekonstrukce a také, kdo ji prováděl, zda profesionální firma, nebo majitel sám?

Jak funguje společenství vlastníků jednotek, případně družstvo?

Nechte si ukázat zápis z poslední schůze společenství vlastníků či družstva. Získáte představu o tom, co se plánuje.

Nechte si poslat evidenční list bytu. Zjistíte z něj provozní náklady.

Chtějte vidět list vlastnictví, ať si před podpisem smlouvy ověříte, že prodávající je skutečně na katastru zapsaný. (Ověříte si případná věcná břemena nebo exekuce.)

Jak poznat dobrého makléře?

Zná prodávajícího a má s ním uzavřenou smlouvu o zprostředkování prodeje.

Má k dispozici všechny důležité informace.

Před podpisem rezervační smlouvy poskytne i další smlouvy, které budete podepisovat.

Má pro vás také k nahlédnutí list vlastnictví, kde si můžete ověřit skutečného vlastníka a nejrůznější omezení k nemovitosti.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články