Nejzajímavější výstavy roku 2019: Boudník v Brně, Trnka v Kutné Hoře

Broučci Jiřího Trnky.
Zdroj: Česká centra
Arthur JafaArthur JafaArthur JafaVýstava Deset v Galerii výtvarného umění v Ostravě.+ 6 fotek+ 7 fotek

Jste nadšencem do kultury? A ještě více do výtvarného umění? Pak přesně pro vás je následující článek – společně se podíváme, co nejzajímavějšího si pro nás galerie, muzea a výstavní síně připravily.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 01. 2019 16:00

Galerie Rudolfinum

Již v lednu se můžete těšit na audiovizuální projekt amerického umělce Arthura Jafy. Ten se představí v prestižní Galerii Rudolfinum v Praze. Umělec zde bude reflektovat historii a úděl Afroameričanů na půdě USA.


Veletržní palác

Národní galerie ve Veletržním paláci nabídne od března výstavu fotografií umělecké skupiny ASA 400, mezi jejíž členy patří například Tomki Němec, Alžběta Jungrová nebo Antonín Kratochvíl. Hledáčky těchto českých fotografů se zaměřují na současnost a realismus.


Pražákův palác

Vladimír Boudník v podstatě nikdy pořádnou výstavu neměl. Povětšinou svá díla exhiboval v továrně, kde pracoval, a diváky byli jeho spolupracovníci, dělníci ČKD. Pražákův palác v Brně v dubnu představí jednu z posledních expozic tohoto vynálezce explosionalismu.




Císařská konírna

Zajímá-li vás historie česká, pak navštivte Císařskou konírnu Pražského hradu. Právě zde můžete zhlédnout výroční výstavu k oslavě sta let české koruny. Od pamětních mincí, vydaných speciálně k této příležitosti, budou k vidění i ty historické, dále pak speciální mince, které budou zařazeny i do oběhu mezi „obyčejné“ lidi, a spousta dalších doprovodných materiálů.


GVUO

Pro milovníky současného umění je připraven vlak do Ostravy. V Galerii výtvarného umění se představí geometrická díla současných německých autorů. Výstava nese název Deset.


GASK

Pozadu nezůstává ani populární GASK – tedy Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. K padesátému výročí úmrtí Jiřího Trnky zde bude pořádána velkolepá retrospektiva. Zkrátka nepřijdou ani nejmenší návštěvníci, pro které bude připravený multimediální projekt V zahradách imaginace.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články