Před 172 lety se narodil největší český cestovatel Emil Holub: Kvůli odmítnutí Národního muzea se přestěhoval do Vídně

Emil Holub patří mezi největší české cestovatele
Zdroj: Wikipedia
Emil Holub patří mezi největší české cestovatele.Holub se specializoval na Afriku.Holubova manželka Rose si nechala počeštit jméno na Růžena.Holubova kniha Sedm let v jižní Africe.+ 1 fotka+ 2 fotky

Emil Holub patří mezi první Čechy, kterým učarovala krása Afriky a zasloužil se více než jiní o její poznání, demytizaci a popularizaci. Během dvou pobytů v jižní Africe zde navíc pořídil na svou dobu rozsáhlou přírodovědnou a etnografickou sbírku.

Petra Járková
Petra Járková 07. 10. 2019 08:00

Rodinné zázemí

Emil Holub se narodil 7. října 1847 ve východočeských Holicích v rodině městského lékaře Františka Holuba a jeho ženy Anny, rozené Ebertové. Průvodcem na cestě poznání byl jeho otec, který ho podporoval v poznávání přírody.

Milovník Afriky

Během svého života vykonal Holub dvě vysněné cesty – do jižní Afriky v letech 1872–1879 a 1883–1887. Podnikl tam několik vědeckých výprav a pořídil rozsáhlou přírodovědnou a etnografickou sbírku.

Manželství

S manželkou Rosou se seznámil roku 1883 ve Vídni, kde ukládal sbírkové předměty ze své první cesty po Africe. Čtyři roky byla jeho spolupracovnicí a na druhou cestu do Afriky ho doprovázela. Své křestní jméno Rosa si počeštila na Růžena a s Emilem žila ve Vídni až do jeho smrti. V roce 1920 jí město Holice udělilo čestné občanství a domovské právo, v roce 1947 jí bylo navráceno československé občanství.

První láska

Před Rosou v Praze opustil svou snoubenku Bertu Novákovou, dceru pražského zlatníka, která na něj čekala celých sedm let a při pražské výstavě se starala o Holubovy peníze.

Mapa vodopádů

Při své  třetí expedici v rámci první africké cesty k Viktoriiným vodopádům na řece Zambezi vytvořil první mapu vodopádů a jejich nejbližšího okolí. V roce 1875 onemocněl zimnicí a musel se vrátit. Přesto se mu opět podařilo shromáždit rozsáhlé sbírky.

Odmítnutí Národního muzea

Po svém návratu do vlasti chtěl Holub darovat své sbírky Národnímu muzeu, ale to je odmítlo. Roztrpčený cestovatel se prý proto přestěhoval do Vídně, kde je i se svou manželkou pohřben.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články