Vaše dítě čeká letní tábor. Jak jej šetrně připravit na odloučení?

Své dítě zbytečně nestrašte. Vyprávějte mu raději vtipné historky, které se staly na táboře vám.
Zdroj: Pixabay.com
Každé dítě snáší odloučení do rodičů jinak. Připravte jej na to šetrně.Pokud vaše dítě nikdy nebylo samo ani jednu noc, není dobrý nápad posílat ho na delší tábor.Děti mohou jezdit na tábor už od pěti let, ale většina vedoucích se shoduje, že je to příliš brzy.Pište mu dopisy každý den!+ 1 fotka+ 2 fotky

Máte už pro své dítě zaplacený letní tábor, to ale místo radosti propadá čím dál větší panice? Každé dítě snáší odloučení do rodičů jinak. Jak šetrně jej na to připravit?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 09. 07. 2018 10:52

Pokud vaše dítě nikdy nebylo samo ani jednu noc, není dobrý nápad posílat ho na delší tábor. Nejprve natrénujte kratší odloučení třeba víkendem u prarodičů. Své děti rozhodně nestrašte. Vyprávějte jim, jak jste si kdysi tábory užili vy, ať se na tábor těší.

 

Kdy je příliš brzy?

Některé tábory berou děti už od pěti let. Ovšem většina vedoucích se shoduje, že je to příliš brzy. Vašemu dítěti se jistě bude hodně stýskat. „Lepší je, když děti už aspoň chodí do školy, kde se také naučí do jisté míry chovat se samostatně. Tedy první tábor až po první třídě,“ radí Kryštof Klimeš, instruktor na táborech CK Eso.

 

Kolik týdnů je akorát?

Obecně se doporučuje na první stupeň maximálně dva týdny, na druhý stupeň týdny tři. Kratší, týdenní příměstské tábory, kam dítě ráno přivedete a večer odvedete, mohou být dobrou alternativou, jak potomka osamostatnit. Na vhodnou volbu tábora už je teď pozdě, ale můžete se alespoň ujistit, jestli jste vybrali relativně dobře. 


Psát dopisy a pohledy?


Zcela určitě pište! Ideálně každý den nebo obden. Ale dávejte si pozor na to, co píšete. Nezmiňujte se, že se vám stýská, aby vaše dítě nezačalo smutnit. U menších dětí navíc zvažte, zda jeden dva pohledy nedat vedoucím při odjezdu, aby je dítě dostalo už první dny.

 

Mobil ano, či ne?

Záleží na konkrétních pravidlech tábora. U skautských táborů bývá mobil většinou zcela zakázán. Pokud ho pravidla tábora povolují, děti mají většinou vyhrazenou chvilku během večera, kdy vám mohou napsat. Někdy jen v nejnutnějších případech. Počítejte s tím a neuhánějte ho. „Není to nic špatného, děti to zvládnou. Neustálé telefonické spojení a kontroly jsou spíše nezdravé,“ říká psycholožka Markéta Veselková.

 

Navštěvovat během tábora?

Pravidelným navštěvováním narušíte program tábora, navíc to vaše dítě může rozhodit a jeho stesk se jen zesílí. Nepořádejte ani rodinné výlety do místa tábora s tím, že se „náhodou“ zastavíte. Jedinou výjimkou jsou tábory, které končí příjezdem rodičů a posezením u táboráku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články