Velikonoční svátky před vámi? Máme pro vás plány, kam vyrazit za tradicemi. Třeba v hotelu na čtyřech kolech

Velikonoční svátky před vámi? Máme pro vás plány, kam vyrazit za  tradicemi. Třeba v hotelu na čtyřech kolech
Zdroj: archiv Campiri

Blížící se Velikonoce jsou první jarní vlaštovkou k cestování. Využijte čtyři dny volna a vydejte se po Česku za typickými velikonočními tradicemi. Připravili jsme pro vás itinerář s těmi nejlepšími místy, kde na vás dýchne kouzlo českých zvyklostí. A pokud si pro své dobrodružství vyberete jako dopravní prostředek karavan, můžete je stihnout klidně všechny najednou!

Speciální projekt
Speciální projekt 24. 03. 2023 08:30

Volné cestování na čtyřech kolech zažívá v posledních letech boom. Jeho obliba ovšem neklesá ani letos. Právě naopak. Podle průzkumu Campiri zvažuje dovolenou v karavanu nebo obytném voze až polovina Čechů. Mezi největší motivace přitom patří svoboda, nezávislost a také nová zkušenost. 

archiv Campiri

Duben bývá už tradičně prvním silným měsícem, ve kterém si lidé karavany a obytné vozy půjčují. Je to dáno jednak hezkým počasím, ale také velikonočními prázdninami, které vybízí k tomu tento typ cestování poprvé vyzkoušet. Ceny pronájmů jsou navíc nižší než v hlavní sezoně a nabídka vozů je dostatečná. S rezervací byste ale neměli zbytečně otálet. Po celý duben totiž můžete využít v Campiri akci 4+1 den zdarma,” říká Lukáš Janoušek, zakladatel a CEO společnosti Campiri, digitální platformy na sharing obytných aut z půjčoven i od soukromých majitelů.

Výhodou obytného auta je určitě jeho svoboda. Můžete zastavit, kdy budete chtít. Nejste limitováni časem, místem ani ničím podobným. A když zrovna nevyjde počasí, zařadíte jedničku a vydáte se o pár desítek kilometrů dál. Za sluníčkem, lepší zábavou nebo krásnějšími výhledy. 

Opravdové kouzlo cestování ale nastává teprve tehdy, když člověk s karavanem zastaví. Česká republika je nádherná a míst k objevování je zde spousta. A na Velikonoce vedle nich můžete spatřit ještě oblíbené velikonoční zvyky a tradice, kterými lidé každoročně vítají svátky jara. 

archiv Campiri

Středočeský kraj láká na trhy do Poděbrad i Velikonoce na Kačině

Lázeňské město Poděbrady nabídne od od pátku 7. dubna do neděle 9. dubna velikonoční trhy. Jejich součástí bude desítka stánků nejen s jídlem a pitím, ale i originálními řemeslnými produkty. Na své si ovšem přijdou i děti, pro které organizátoři připravili dobové atrakce a tvořivé dílničky s pletením pomlázek, zdobením řehtaček i malou zoo. 

archiv Campiri

Protože je Středočeský kraj bohatý také na řadu zámků a hradů, doporučujeme vyrazit i za historickým poznáním. Například zámek Kačina, Žleby, Konopiště nebo hrad Křivoklát oslaví na svých nádvořích Velikonoce za přítomnosti dobových tradic, kostýmů i velkých množstvích doprovodných aktivit. Kromě nich nabídnou také speciální velikonoční prohlídky, kde se návštěvníci dozví řadu zajímavostí o svátcích jara.

Na Jih Čech do Budějovic, na zámek Blatná nebo do Českého Krumlova

Jihočeské Velikonoce proslavil především spisovatel Jindřich Šimon Baar, vy si tyto tradice můžete připomenout přímo v historickém centru jihočeské metropole, v Českých Budějovicích, kde na vás čeká každoroční Velikonoční hrkání. Tato tradice se pojí se Svatým neboli Pašijovým týdnem a odletem zvonů do Říma. Na Zelený čtvrtek se naposledy rozezní zvony a varhany, které umlknou až do Velikonoční vigilie a jejich místo zaplní dřevěné hrkače, řehtačky a klapačky – odtud také pochází název pro tento obyčej. Na vlastní oči jej pak můžete vidět právě od čtvrtka do neděle i s doprovodným programem na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Velikonoce s celou rodinou si pak můžete užít i na zámku Blatná nebo v Českém Krumlově, kde pro vás připravili řemeslný jarmark, velikonoční trhy i doprovodný program pro děti. To ale není vše. Také regionální muzeum v Českém Krumlově nebo Kláštery Český Krumlov disponují vlastními aktivitami pro děti i dospělé.

archiv Campiri

Na skok v Telči za pomlázkami

Při průjezdu Vysočinou si udělejte zastávku v Telči, malebném městečku, jehož historické jádro je zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, a tak stoprocentně stojí za návštěvu. Během Velikonoc nabídne již tradičně velikonoční jarmark s bohatým doprovodným programem. 

archiv Campiri

Zavítat můžete také do hodinu vzdáleného Žďáru nad Sázavou, kde na místním zámku bude probíhat během prodlouženého víkendu zdobení velikonočních kraslic různými technikami, pletení pomlázek i první letošní jarmark s domácími dobrotami a tradičními řemesly.

Zažijte Velikonoční Mikulov, Valtice či Pavlov

Také Morava, pohostinný kraj s dobrým vínem, jídlem a Věstonickou Venuší, se po zimním spánku probouzí do jara plného kouzelných barev a zve návštěvníky na řadu akcí. Mezi ty nejkrásnější patří už tradiční Velikonoční Mikulov, který představí bohatý  hudební a taneční program, výtvarné dílničky pro nejmenší či dětská divadelní představení. Nebyla by to navíc Morava, kdyby součástí nebyl velikonoční jarmark spojený s ochutnávkou vín a dalších gastrospecialit z lokálních podniků.

S dětmi doporučujeme také navštívit archeologický park v Pavlově. Kromě toho, že je otevřený i na Velikonoční pondělí, má pro děti připravenou tematickou hru i speciální velikonoční dílnu. Z archeoparku se pak po svých můžete vydat i na zříceninu hradu Děvičky, odkud na vás čekají dechberoucí výhledy na nekonečné vinice.

archiv Campiri

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články