Vítejte v Brně! Na co si dát pozor, když jedete na návštěvu moravské metropole?

Do Brna vede "nejslavnější" česká dálnice. D1.
Zdroj: profimedia.cz
Katedrála sv. Petra a Pavla nedaleko Zelného trhu.Brněnský orloj. Když máte štěstí, vypadne vám z něj do ruky kulička.Brněnská šalina.Žabomyší války se vedou mezi městy napříč republikou, a tak můžete na internetu narazit na různé zábavné koláže.+ 2 fotky+ 3 fotky

Brno, německy Brünn, maďarsky Berén, latinsky Bruna a po brněnsku štatl má k roku 2018 379 527 obyvatel, kteří jsou připraveni vám okořenit výlet. Je jedno, z jakého koutu republiky jste. Pyšní Brňané si svou image stavějí na nelibosti ke všemu ostatnímu, co z Brna není. Brno není město, Brno je životní styl.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 16. 09. 2018 14:52

Hantec

Tento typicky brněnský jazyk vznikl kdysi dávno smíšením hanácké češtiny, brněnské němčiny a vídeňského argotu. Až navštívíte hospodu, která je vzdálená trochu více od turistického centra, je dost možné, že si budete připadat, jako byste ani nebyli v Čechách. Protože v Brně se „chodí z hokny do paluši na škopka, skovat se před cajzlama, co hodili sicnu v šalině, jezdí po štatlu a balí brněnské koc“.


Překlad: V Brně se chodí z práce do hospody na pivo, ukrýt se před Pražáky, co sedí v tramvaji, jezdí po městě a snaží se navázat kontakt s brněnskými děvčaty.


Pivo a hokej

Od dob, co se brněnská Kometa vrátila do extraligy, je hokej v Brně ještě populárnější. Od dob, co vyhrála mistrovský titul, je nejpopulárnější. Kolem haly Rondo se tedy pohybujte obezřetně.

S hokejem se úzce pojí i pivo. V některých částech Brna můžete cítit „vůni“ chmele, a to z pivovaru Starobrno. Sídlí, jak jinak, na Starém Brně a od roku 2016 se pyšní i novými návštěvnickými prostory.




MHD

Každému je asi známo, že v Brně se jezdí šalinou. Slovo „tramvaj" z vás udělá nežádoucí osobu č. 1. Pokud chcete svůj původ zamaskovat ještě lépe, říkejte „šalinó“.


SPZ

Novinka, která se týká registrační značky vašeho auta, napomohla lidem z Prahy bezúhonně navštívit druhé největší město České republiky svým vozidlem. Bez rizika jakéhokoliv úrazu, kvůli vaší poznávací značce. S možností volby vlastní cedule už vám nikdo nepoškrábe lak, protože máte „áčko“ na autě.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články