Zámky a rybníky: 5 jihočeských měst, která byste měli o prázdninách navštívit

Zámek v Hluboké nad Vltavou.
Zdroj: Pixabay.com
Český Krumlov.Husitské město Tábor.Třeboň.Písek.+ 2 fotky+ 3 fotky

Do konce prázdnin zbývají ještě celé dva týdny, a tak máte spoustu času na cestování. Čím dál častěji jsou za cíl volena tuzemská města. Přinášíme vám těch pět jihočeských, která byste neměli na svých toulkách po české kotlině vynechat.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 18. 08. 2018 10:28

1. Český Krumlov

Byl občasným domovem rakouského malíře Egona Schieleho, po kterém je pojmenována i místní galerie. Krumlovský zámek je po Pražském hradě nejrozsáhlejším zámeckým komplexem u nás. Po poslední přestavbě byl v 18. století díky Schwarzenbergům obohacen o unikátní Plášťový most a zámecké divadlo s otáčivým hledištěm (které bylo dostavěno až později). V celku pět nádvoří hlídají v příkopě medvědi. Český Krumlov je také oblíbenou vodáckou destinací.


2. Tábor

V Táboře vaše zvídavé oko potěší nespočet měšťanských domků. Za zmínku stojí i bateriová věž hradu Kotnov. V areálu se nachází pivovar, který je spolu s Bechyňskou bránou od  roku 1962 národní kulturní památkou. Na náměstí můžete skrze starou gotickou radnici zhlédnout expozice Husitského muzea a sestoupat do komplexu podzemních chodeb.




3. Třeboň

Pro svou krásnou okolní přírodu je Třeboň ideální volbou na letní výlety na kole. Nebudete litovat, ani když pomažete po svých, třeba na návštěvu Pivovaru Regent. Ten se s rokem založení 1379 řadí mezi vůbec nejstarší. Město leží mezi dvěma rybníky – Svět a Rožmberk. Druhý zmíněný je vzdálený zhruba 6 kilometrů od centra města. Je největším v České republice i na světě, takže na podvečerní intimní romance se nějaké skryté místečko určitě najde. Každých čtrnáct dní se na náměstí také konají farmářské trhy.


4. Hluboká nad Vltavou

Městečko Hluboká nad Vltavou navštěvují turisté ze všech koutů republiky kvůli jeho krásnému zámku. Ten byl spolu se stále měnícími se vlastníky mnohokrát přestavován, až se dočkal finální verze ve stylu tudorovské gotiky. Po romantické procházce parkem v anglickém stylu, prohlídce schwarzenberského zámku a v neposlední řadě návštěvy Alšovy jihočeské galerie můžete zavítat i do nedaleké zoologické zahrady, kde vaše dítě v kočárku konečně usne.


5. Písek

Vodáci svým kanoím a raftům dopřejí odpočinku v Písku. Právě zde končí vodácká trasa po řece Otavě. S mokrýma nohama můžete vyrazit na prohlídku historického centra města. Až uschnete, oblečte frak a procházkou přes Kamenný most, který je nejstarším dochovaným mostem z kamene v Česku, jděte do divadla. Nejprve do Divadla pod čarou a poté přeběhněte do Divadla Fráni Šrámka, které je opodál. Pokud nebudete mít dost kultury a památek, běžte omrknout hrad Písek, kde se nachází ojedinělá expozice těžby zlata.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články