15 let od úmrtí Karla Svobody: Vendula Pizingerová prozradila, co Jakub zdědil po tátovi

15 let od úmrtí Karla Svobody: Vendula Pizingerová prozradila, co Jakub zdědil po tátovi
Zdroj: Se souhlasem Vendula Pizingerová/Jaroslav Urban, Herminapress/koláž Lifee.cz
Vendula Pizingerová své tři muže, zleva manžela Josefa a syny Josífka a Kubu, vroucně miluje, nicméně připouští, že je toho občas na ni moc.
Vendula se svým současným manželem Josefem Pizingerem a synem Jakubem ve společnosti.Karel Svoboda se svou ženou Vendulou tvořili nerozlučný pár. Smrt dcery Klárky je stmelila.Vendula Svobodová v roce 2005 nakládá syna Jakuba do auta.+ 8 fotek+ 9 fotek

Skladatel Karel Svoboda si přesně před patnácti lety vzal život. Kromě stovek nesmrtelných hitů po sobě zanechal ročního syna Jakuba a manželku Vendulu. Ta webu Lifee.cz poskytla exkluzivní rozhovor, ve kterém mimo jiné promluvila o jedinečném nadání, které Jakub po otci zdědil, a také nastínila, jak na zesnulého Karla oba vzpomínají.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 28. 01. 2022 10:20

Vendula Pizingerová (49) žije patnáct let od úmrtí Karla Svobody v harmonickém vztahu s mladším Josefem Pizingerem (33). Společně vychovávají syna Josífka (2) a dohlížejí na to, aby starší Jakub (16) dobře prospíval ve škole. Jak webu Lifee.cz Vendula prozradila, jít v otcových šlépějích se Jakub zatím nechystá - naopak. Rozhodl se pomáhat zvířatům a studuje na veterináře. Dnešní smutné výročí ona ani její syn příliš neprožívají.

Syn Karla Svobodu v podstatě nepoznal

„Kuba všechny tyhle věci vnímá, ale nechce o nich moc mluvit. To vám vždycky přinese život, nějakou, byť malou, zmínku. Já ho tím nechci nijak rozjitřovat. Přijde mi, že tohle si člověk přebere až někdy na prahu dospělosti. On svého tátu v podstatě nepoznal. My na něj vzpomínáme kontinuálně, po celý rok," vysvětluje Vendula, která odkaz slavného skladatele vede v úctě a syna Jakuba s ním seznamuje už od dětství.

Jakub Svoboda má stoprocentní hudební sluch

„Teď nedávno vysílali na České televizi část nového dokumentu o Karlovi Šťastná léta a syn je mu strašně podobný, to je jasné," vypráví Vendula. Kromě vizuální podoby podědil Jakub po otci také neobvyklou schopnost, kterou však zatím nerozvíjí. „Má stoprocentní hudební sluch. Muzice se zatím nechce věnovat, tak uvidíme, co přinese budoucnost. Jeho táta taky začal pozdě," dodává Vendula s tím, že téma Kuba a hudba je podle ní stále otevřené.

Nepotřebuje noty, prostě to slyší

Takže kdo ví, třeba se nových písniček od Svobody mladšího ještě dočkáme. „Jako malý zkoušel Kuba hrát na klavír, ale později už nechtěl a nechtěl se ani učit. To je opravdu neskutečné, on nepotřebuje noty, protože to slyší! Jen kdyby uměl a chtěl hrát, bylo by to moc hezké," posteskne si Vendula a vzápětí spontánně se smíchem dodává: „Holku ještě nemá!"

Jakub Svoboda si vyzkoušel kastraci i pitvu

Syn Karla Svobody dává odmalička přednost přírodě a zvířatům, proto namísto gymnázia zamířil po základce na střední zemědělskou školu. Studuje obor veterinární specialista a podle Venduly si užívá hlavně praxi na veterině v Říčanech. „Učil se čistit zubní kámen, byl u pitvy nebo u kastrace. Praxi mají u veterinářů, na statcích, ve Vlašimi je záchranná zvířecí stanice. Vyzkouší si prostě všechno, včetně kydání hnoje. Pracujou venku, což si myslím, že je zdravé," míní Vendula, vzápětí však dodává, že problém může její syn mít s množstvím informací, které je potřeba se nabiflovat. Jsou tam také důležité věci, jako je anatomie, patologie, latina. Kuba není úplně studijní typ, tak uvidíme, jak to dopadne. Myslím, že je to docela těžký obor," říká starostlivě.

Žiju v poklusu, tvrdí Vendula Pizingerová

Prezidentce Kapky naděje teď dělá radost také dvouletý syn Josífek, o kterého pečuje s jeho tátou Josefem. Závěrem si ale Vendula přece jen posteskne, že nyní, pouhé dva týdny před padesátkou, je pro ni starost o tři mužské pod jednou střechou poněkud náročnější. Žiju v poklusu. Josífek mi dělá velkou radost, ale člověk toho má dost. Jak se říká, malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti. Nemyslela jsem si, že to tak funguje, ale je to pravda," dodává závěrem a loučí se, protože zase někam spěchá...

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články