7 nebezpečných vět: Matky, tohle svým dcerám nikdy neříkejte

7 nebezpečných vět: Matky, tohle svým dcerám nikdy neříkejte
Zdroj: Pixabay

Ačkoliv chceme pro své děti jen to nejlepší, často se naše snahy míjí účinkem. A kolikrát tou snahou můžeme i ublížit, zvlášť pokud zvolíme nevhodnou formu. Vzali jsme si do parády sedm vět, které by matky měly zcela vypustit ze svého slovníku. Tohle totiž naše dcery slyšet nechtějí.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 10. 04. 2021 12:00

Dobře míněné rady vůbec dobré být nemusí. Někdy navíc špatně zvolená slova napáchají spoustu škody a tyhle věty mezi ně určitě patří.

1. Vypadáš v tom jak hastroš

Jedna z nejčastěji používaných vět si bere na paškál dceřin vkus. To, že se vám nezdá, co si na sebe oblékla, určitě není její problém. Místo toho si třeba můžete popovídat o tom, co se nosí, jaké barvy se hodí k jakému typu a co která barva vyjadřuje. Možná se navzájem pochopíte mnohem lépe.

2. Pro krásu se musí trpět

Ani v tomto případě dceři neprospějete. Slovo krása má mnoho významů a vůbec nemusí souviset se vzhledem. A úžasný vzhled není nic podstatného. Dcera by se měla umět přijmout taková, jaká je. Protože je skvělá. A že nechce nosit třeba boty na podpatku? To už je detail, kvůli kterému tuhle větu opravdu říkat nepotřebujete.

3. Až budeš matka, pochopíš to

To, co jste slýchávaly v dětství, teď posíláte dál svým dcerám. Otázka mateřství je hodně ožehavá. Možná vaše dcera nebude chtít být matkou, možná jí nebude moct být. A ne, všechny matky nejsou dokonalé. Vaše dcera by si mohla myslet, že až bude matkou, stane se zázrak a získá nějaký návod na život. Jenže tak tomu není.

4. Tohle dámy nedělají

Také jste to slýchávaly? Proč je někdo víc dáma než jiná žena? Kdo určuje pravidla? A pokud chce dcera dělat věci, které „proboha“ dělají jen kluci a muži, má na to rozhodně právo. Je to totiž jen její věc.

5. Takhle se to nedělá, podívej se, ukážu ti to

S pomáháním je potíž. Chceme pro naše děti to nejlepší a chceme to hned. Ale každý potřebuje určitý čas, aby udělal to, co je potřeba, a našel si vlastní cestu. Můžete nabídnout možnosti, ale rozhodnutí je na vaší dceři.

6. Co je s tebou?

Tahle věta může znít soucitně, ale když bude mít vaše dcera pocit, že vaše slova zní naštvaně, bude si myslet, že je s ní něco v nepořádku. Začne o sobě pochybovat a možná se začne ptát, jestli je dost dobrá. Může z toho vzniknout i dlouhodobý problém, který jí znesnadní život.

7. Nikdy se nezměníš

Také slovo „nikdy“ by se nemělo říkat. Nemůžete vědět, co se stane. Když dceři budete vyprávět, že něco nenastane, bude si myslet, že jakákoliv snaha je zbytečná. Člověk se během života mění, obzvlášť když chce. A vaše dcera by to měla vědět.

Zdroje informací:

news24.com

redbookmag.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články