Dobrovolně bez dětí: Podle odborníků se rodičovství vyhýbá pětina Američanů a polovina Japonců

Dobrovolně bez dětí: Podle odborníků se rodičovství vyhýbá pětina Američanů a polovina Japonců
Zdroj: Unsplash

Když se někdo rozhodne nemít děti, dokáže tím překvapit nejen své okolí. Těchto lidí dnes není málo a třeba podle studie Michiganské státní univerzity odmítá rodičovství 1 z 5 dospělých Američanů. A vůbec toho nelitují.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. 04. 2023 16:30

Na děti se rodina a blízké okolí začne ptát snad už po maturitě. Patří to mezi ty otravné dotazy, které nemá rád asi nikdo. A běda, jestli odpovíte, že děti neplánujete a ani nechcete...

Život bez dětí

Zjistili jsme, že 20,9 % dospělých v Michiganu nechce děti, což znamená, že více než 1,6 milionu lidí v Michiganu je bez dětí,“ cituje web Michiganské státní univerzity profesorku psychologie Jennifer Watling Neal. Ona a její kolegové připravili rozsáhlou studii zaměřenou na lidi, kteří nechtějí děti. Neal dodává, že Michigan je demograficky podobný Spojeným státům jako celku. To může znamenat, že 50 až 60 milionů Američanů je bez dětí, přičemž podle posledního sčítání lidu měly USA 331 milionů obyvatel a z nich bylo 258 milionů starších 18 let.

Podle studie nelze mezi bezdětnými dospělými vysledovat rozdíly podle podle věku, vzdělání nebo příjmu. Častěji se pro tento způsob života rozhodne muž s bílou barvou pleti a ti, co vždy byli svobodní.

A pokud vás zajímá, jestli bezdětní časem nepřehodnotí svoje rozhodnutí, tak odpověď je ne. „Nenašli jsme žádný důkaz, že starší dospělí bez dětí pociťují více životní lítosti než starší rodiče. Ve skutečnosti měli starší rodiče o něco větší pravděpodobnost, že budou chtít něco změnit ve svém životě...“ vysvětluje Jennifer Watling Neal.

Proč lidé nechtějí mít děti?

V Japonsku je situace ještě horší. The Japan Times nedávno psali o průzkumu, podle kterého přibližně polovina nesezdaných lidí ve věku do 30 let nemá zájem mít děti. Jako důvody uvádějí ekonomické obavy a zátěž z porodu a rodičovství.

I když by se mohlo zdát, že 400 respondentů je málo na zemi, která má 125,7 milionu obyvatel, jde o varující výsledek. Také oficiální vládní údaje ukazují, že počet narozených dětí klesl v Japonsku v roce 2022 pod 800 000, což je poprvé od 1899, kdy se začaly vést záznamy.

Vraťme se k již zmiňovanému průzkumu. I ten vlastně dopadl nejhůř se všech dosavadních šetření. Pokud se podíváme na respondenty podle pohlaví, až 53 % mužů a 45,6 % žen nemá zájem stát se rodiči. Vláda se to snaží změnit a startuje různé podpůrné programy, ale není jisté, zda se to povede. V roce 2022 sice "pracovalo" na dítěti 48,1 % sezdaných mužů a žen, kteří si přáli mít děti. Jenže o dva roky dříve jich bylo 60,3 %...

Zdroje informací:

Japantimes.co.jp: Half of unmarried people under 30 in Japan don't want kids, survey finds

Msutoday.msu.edu: MSU study confirms: 1 in 5 adults don’t want children — and they don’t regret it later

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články