PORADNA: Vadí mi dotěrné otázky příbuzných na svatbu a dítě. Uveďte je do rozpaků, víckrát se ptát nebudou, radí koučka

PORADNA: Vadí mi dotěrné otázky příbuzných na svatbu a dítě. Uveďte je do rozpaků, víckrát se ptát nebudou, radí koučka
Zdroj: Freepik

Kdy bude svatba? Už máš kluka? A kdy bude miminko? Tyto dotazy a spousta podobných nám znepříjemňuje život při každé návštěvě příbuzných. Jak se s nepatřičnými otázkami vypořádat, prozradila v aktuálním díle své poradny koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 23. 02. 2023 11:30

Kdykoliv je někdo vysloví, zježí se vám chlupy po celém těle. Ano, jde o nemístné otázky, které se stereotypně opakují při každé návštěvě příbuzných. Jejich terčem se většinou stávají jediní nezadaní členové rodiny, případně páry, které už spolu na vkus příbuzných chodí dlouho a ne a ne do toho praštit. Jak rodinné příslušníky od těchto otázek odradit, a přitom je neurazit?

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Tyto otázky umí být opravdu nepříjemné, přičemž dotazy na svatbu jsou jen slabým odvarem těch, kdy si pořídíte děti. A daný pár se o dítě třeba i delší čas snaží, jenže to zrovna v ten moment „nejde“. To jsou velmi trapné chvilky. Ano, i spousta single lidí doslova „trpí“ pod palbou dotazů, kdy už budou mít kulka/holku. A kdy založí rodinu, protože ten čas nepočká a oni stárnou.

Opravdu je to tak, že vás tím příbuzní neurážejí? Opravdu máte tu povinnost být ti hodní, co sklopí hlavu a stále dokola budou vysvětlovat, že se snaží, ale tak nějak to nejde, nebo prostě máte jiné priority? Je to váš život a jediné, na čem záleží, je, abyste byli šťastní. Máte dvě možnosti, co v takové situaci dělat:

Buď budete pokračovat v zaběhlém vysvětlování a „omlouvání“ toho, že neplníte očekávání svého okolí, nebo slušně se zeptáte, zda si blízcí opravdu myslí, že jste rádi, když toto téma otevírají. Zda si opravdu myslí, že vás tím nemohou ranit, zda opravdu věří tomu, že když se budou ptát stále dokola, že něco změní či zlepší vaši situaci a udělají vás šťastnými?

Položte takovou tu řečnickou otázku a navažte na ni pravdou. Řekněte, že teď je to prostě tak, jak to je, a že se snažíte žít tak, abyste byli šťastní, nikomu neubližovali, ale že vám ubližuje to, když vám někdo neustále připomíná, že podle jeho představ byste měli dělat to nebo ono. Řekněte to klidně, s chladnou myslí. A slibuju, že vícekrát už to dotyčný neřekne a ptát se nebude. Tahle metoda stačí použít vždy jen jednou.

Neútočte. Jasně, že vás možná napadnou také nějaké peprné dotazy (ptám se tě já, proč jsi rozvedená?). Ty raději spolkněte, mluvte jen k tomu, co se týká vás, a vysvětlete, že to opravdu pro vás příjemné není. Berte to jako výzvu. Pokud se tací lidé ve vašem okolí vyskytují, je to proto, že se snažíte ustupovat, přitom se i kvůli těmto situacím máte naučit říkat „ne“ a taky vyjádřit, co je pro vás akceptovatelná hranice „zábavy“, a co už je za hranou.

Berte to jako něco, díky čemu se naučíte něco nového, posunete se dál a možná právě to je ta správná „překážka“, kterou jste měli zvládnout, aby přišlo do vašeho života to, po čem toužíte.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články