PORADNA: Maminka má doma nepořádek, pomoc s úklidem ale odmítá. Přesvědčte ji, že tím pomůže vám, radí koučka

PORADNA: Maminka má doma nepořádek, pomoc s úklidem ale odmítá. Přesvědčte ji, že tím pomůže vám, radí koučka
Zdroj: Freepik

Představu o tom, jak by měla vypadat uklizená domácnost, máme každý trochu jinou. To je zcela v pořádku. Co si ale počít, když se vaše představy s představami vašich nejbližších příbuzných radikálně rozcházejí? Na to ve své poradně odpovídá koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 02. 02. 2023 11:30

Problém tohoto ražení řeší se stárnoucí maminkou i pětatřicetiletá Veronika. "Mám dvě děti předškolního a školního věku. Ráda trávím čas s rodinou, ale má tu jeden háček. Štítím se chodit na návštěvu k mamince. Ona doma snad vůbec neuklízí, všude je špína, ve spíži, vedle sporáku, na gauči má deku, kterou snad v životě neprala," popisuje Verča stav domácnosti své matky, které už opakovaně nabízela, že jí pomůže s úklidem.

"Vždycky mě ale vyžene s tím, že jsem přehnaně čistotná a ona tam žádný nepořádek nemá. Tak jsem její byt tajně nafotila a poslala obrázky kamarádkám, aby rozhodly, kdo má pravdu. Všechny se shodly na tom, že maminka má doma velký nepořádek. Já teď ale nevím, co s tím. Nechci přijít o kontakt s maminkou ani jí bránit v kontaktu s vnoučaty, ale zároveň se štítím k ní děti posílat. Jak situaci řešit? Ona prostě to, že má doma nepořádek, neuzná a má mě za blázna," poukazuje Veronika.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Víte co, ono je úplně jedno, co si kdo z vašeho okolí myslí. Důležité je, co vnímáte vy a vaše maminka. Dovolím si na vás apelovat, zvažte příště, zda je nutné posílat zmíněné fotky různým lidem. I vy se jednou můžete dostat do situace, kdy s vámi vaše děti v něčem nebudou souhlasit, přičemž vy budete o správnosti svého postoje přesvědčena, a myslím, že kdyby si to vaše děti fotily a posílaly to někam dál, asi by se vám to nelíbilo.

Jediný, s kým to musíte řešit, je vaše maminka. S maminkou jste vyrůstala, to ona vás naučila být čistotnou a pořádnou. Jak to vypadalo u vás doma, když jste byla dítě? Kolik se toho změnilo? V čem ta změna podle vás spočívá? Nad tím vším bych doporučila se zamyslet, než to s maminkou půjdete probrat. Žádné zaklínadlo, aby ostatní dělali to, co my chceme, neexistuje a pamatujme na to, že každý z nás má právo vidět věc jinak.

Vy máte plné právo ji vnímat tak, jak to vnímáte, a naopak vaše maminka má právo to vnímat tak, že má doma uklizeno. Zeptám se, chodí vaše děti k babičce rády? Jaký mají s babičkou vztah? Děti prarodiče potřebují, takže tím, že byste omezila styk babičky s vnoučaty, byste ublížila babičce, což asi není cílem, a zejména svým dětem, což už vaším cílem není docela určitě.

Nejlepším řešením je jít za maminkou a probrat to s ní, ale ne s dětmi a před dětmi, nýbrž o samotě, aby se necítila zahnaná do kouta. Vaše maminka už má možná věk, že vše nestíhá a nevidí, a jen se bojí přiznat si to. To není nikdy snadné. Přiznat si, že stárneme a na něco nestačíme, je jedna z velmi těžkých věcí.

S mámou si promluvte. Řekněte jí, že respektujete její postoj, ale že ji máte ráda a chcete, aby žila v hezkém prostředí, a že jsou věci, které vám prostě vadí a je pro vás obtížné je přehlížet. Vysvětlete jí, že máte strach z toho, že se to časem zvrtne a zhorší, že je vaše máma, že ji milujete a že jí moc ráda pomůžete nejen s úklidem. Vysvětlete jí, že chcete svoje děti vést k tomu, aby byly pořádné a uklízely si po sobě, jenže když vidí, že to jde i jinak, pak vám to nabourá autoritu. Zdůrazněte, čeho si na mamince vážíte a za co ji milujete, a zároveň vysvětlete, že byste ji opravdu chtěla poprosit, zda byste s tím mohly něco udělat společně.

Tohle je cesta k tomu, jak v klidu vše vyřešit k vaší spokojenosti, a přitom maminku ani sebe neuvádět do nekomfortní situace. Pokud byste to z nějakého důvodu nechtěla takto řešit, pak mě napadá jedině zvát maminku k vám domů, do parku, do kavárny a potkávat se s ní tam. Ale to si myslím, že by byla velká škoda. Prarodiče učí naše děti spoustu užitečných věcí a děti je pro svůj vývoj potřebují. Zkuste na to jít tak, aby se maminka necítila zahanbeně a zahnaná do kouta, ale tak, že vám pomáhá. Určitě to zvládnete.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články