PORADNA: Chci v důchodu pracovat, manželovi se to nelíbí. Zvažte, zda to, co vám chybí, je opravdu práce, radí koučka

PORADNA: Chci v důchodu pracovat, manželovi se to nelíbí. Zvažte, zda to, co vám chybí, je opravdu práce, radí koučka
Zdroj: Freepik

Odchod do důchodu představuje velký zlom v životě každého člověka. Někdo se těší, že bude mít víc času na své koníčky či partnera, jiný si ani v pokročilém věku neumí představit život bez práce. Co dělat v případě, že vaše představa penze nesouzní s tou manželovou, prozradila v dalším pokračování poradny zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 17. 01. 2023 11:30

Dilema ohledně trávení času v důchodu řeší v těchto dnech také Jarmila. "Jsme s manželem oba už půl roku v penzi. Já ale čím dál víc cítím, že mi chybí práce a ráda bych se do ní zase vrátila, třeba jen na částečný úvazek, bývalý zaměstnavatel mi tu možnost nabídl," poukazuje Jarmila. Vše se zdá skvělé, nebýt toho, že Jarmilin manžel o tom nechce ani slyšet.

"Pořád mi opakuje, že na sebe budeme mít málo času, budu furt někde trajdat a takhle že si důchod nepředstavoval. Já se mu snažím vysvětlit, že práci k životu potřebuji, že ještě nejsem tak stará, abych ji nezvládla, a že budeme díky ní mít víc peněz a i ten společný čas se určitě najde. On se ale pořád tváří kysele a vyhrožuje, že jestli půjdu do práce, bude muset přehodnotit náš vztah. Co s tím?" ptá se Jarmila.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Není neobvyklé, že každý máte jinou představu důchodu. Pokud váš manžel říká, že má strach, že spolu budete trávit málo času, čeho konkrétně se bojí? Že on sám si zábavu nenajde? Vždyť teprve teď máte oba čas dělat to, co vás baví, co vás naplňuje. Můžete zkoušet koníčky, které jste dosud nezkusili, protože jste na ně neměli čas, můžete jezdit a cestovat a objevovat nepoznané, jet za přáteli, které jste dlouho neviděli…

Jste oba v důchodu krátce, a tak je jasné, že vám práce chybí, protože jste na ni byla zvyklá, a nyní vám přijde, že ten čas jen tak plyne a vy byste raději něco budovala. S manželem mluvte, řekněte mu svoje představy o důchodu, o tom, na co jste se těšila, co byste ráda dělala, podnikala. Vysvětlete mu, že současný stav vám nevyhovuje, že ho potřebujete vyplnit činností.

Sama zvažte, zda ta činnosti je opravdu práce. Zda práce není jen náplastí na to, že máte najednou spoustu volného času a zda ho raději nechcete věnovat jiné činnosti. Jasně, že můžete zpět do práce, pokud vás to láká a pokud jste si jistá, že je to opravdu to, co si přejete. Na druhé straně já věřím, že důchod bychom si měli užít.

Strávila jsem dva roky na praxi v domově seniorů, mluvila jsem s nimi téměř denně. Byli to lidé, kteří už neměli odpovídající zdravotní stav k tomu, aby mohli cestovat, zkoušet nové koníčky a věci a víte, co říkali? Že by v práci trávili výrazně méně času, více času by byli venku, poznávali svět a krásy kolem nás, byli na vzduchu, užívali si sluníčko, obdivovali déšť. Čas, tu jedinou veličinu, kterou neovlivníme, by trávili s těmi, které mají nejraději.

Mnohým ženám odešel poměrně brzy manžel na druhý břeh. Hojně hovořily o tom, jak by rády ten čas v práci vyměnily za čas s ním. Zvažte prosím všechny možnosti, tlak a to, jak vám to manžel podává. S tím nesouzním. On to asi v tuto chvíli lépe neumí, bojí se, že o vás přijde. Bojí se, že přijde o tu možnost s vámi být a trávit s vámi co nejvíce času. Možná ho napadají podobné myšlenky jako ty seniory, jak o nich píši výše, jen je ještě neumí takto přesně popsat… Udělejte to, co vás udělá šťastnou. Pokud je to práce, tak do ní běžte. Jen si dovolím vás požádat, ať to předem důkladně zvážíte, zda je to opravdu to, čemu chcete čas věnovat.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články