Ten nejlepší dětský pokojíček: 7 ukázek, jaké barvy zvolit pro holky a kluky

děti
Zdroj: freepik.com
Většina malých holčiček miluje růžovou. Tahle barva však v kombinaci se šedou určitě zaujme i starší sečny.Malý kluk s fantazií se určitě rád ztotožní s námořnickými motivy ve svém modrém pokoji.Podstatou dětského pokoje by měla být kreativita a možnost snadné a rychlé proměny. Proto velké celky řešte neutrálně a s detaily si můžete pohrát. Dvě sestřičky v jednom pokojíku. Malé království, kde panuje světlo a lehkost. Až dívky odrostou, stačí jenom vymalovat a pokoj dostane úplně jiný výraz.+ 3 fotky+ 4 fotky

Chystáte se na renovaci dětského pokoje? Kromě nového nábytku a dalšího vybavení nejspíš přemýšlíte také nad tím, jak moc barevný by pokoj pro holky a kluky měl být. Stačí se držet několika základních rad a podívat se na nejvíce inspirativní příklady

Jana Šulcová
Jana Šulcová 09. 09. 2020 14:00

Náladu dítěte i jeho psychiku a dokonce i schopnost soustředit se dokáže ovlivnit barevné řešení pokoje. Důležité je, aby pokoj působil spíše uklidňujícím dojmem, proto by se měli rodiče při jeho přeměně vyhnout přemíře barev a stylizace do určité podoby.

Jak na barvy

I když se do dětského pokoje doporučují pestré barvy, neplatí to o výmalbě stěn, pro které jsou vhodné spíš méně výrazné pastelové odstíny.  Jasnější odstíny použijte na doplňky, například polštáře, přehozy, hračky a podobně. Jde o to, že příliš syté barvy mohou škodit dětské psychice.

Renovujete pokoj větším dětem? Zeptejte se jich, jaké barvy se jim líbí, co by chtěly mít na stěnách. Rozhodně nepodceňujte jejich názor. Nezapomeňte také, že barvami můžete pokoj zvětšit, nebo naopak pocitově zmenšit a zútulnit.

Myslete na zdraví

Při výběru barvy se vyhněte produktům na olejové bázi, které obsahují škodlivé látky, a proto mohou negativně ovlivňovat zdraví dětí. Barvy by měly být omyvatelné, bez zápachu a měly by vyhovovat i alergikům.

A nezapomeňte, než se pustíte do malování, zbavte stěny prachu a nečistot, protože jinak na nich nebude barva držet.

Hravé tapety

Tapety jsou stále v kurzu a s ohledem na děti přinášejí spoustu zajímavých možností, jak dodat jejich hájemství punc originality. Oblíbené jsou vliesové tapety z netkané textilie, což je mimochodem materiál, který se používá i při výrobě dětských plen. Máte tedy jistotu, že je nedráždivý a zdravotně nezávadný. Velmi praktické jsou vinylové tapety, které se vyrábějí z umělé hmoty. V dětském pokoji je oceníte hlavně proto, že jsou omyvatelné.

Nezmizely ani staré dobré papírové tapety, jistě oceníte jejich příznivou finanční stránku. Nebude vám proto líto je po čase strhnout a vytvořit dětem pokoj se zcela novou atmosférou. Pro tapety hovoří i další faktory – umí zateplit zdi, ztlumit hluk, a pokud malým potomkům pořídíte omalovávací tapety, povzbudí v nich fantazii a chuť tvořit.

Rychlé samolepky

Nechce se vám tapetovat celý pokoj? Řešením mohou být samolepky na zeď. Velkou radost dětem uděláte, pokud je necháte vybrat si samolepku, která se jim líbí. Samolepky se dají snadno nalepit i odlepit, aniž byste přitom strhli malbu i s kusem zdi. Takže až vaše dítko přestane bavit koloušek s králíčkem, nahradí je Avengers.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články