Odborníci radí, jak po karanténě dostat děti od počítačů a tabletů

Odborníci radí, jak po karanténě dostat děti od počítačů a tabletů
Zdroj: Freepik.com

Dnešní děti tráví spoustu času doma u počítače, tabletu nebo s mobilem v ruce. Dostat je ven je čím dál těžší. Napomohla tomu i nedávná karanténa, která nás uvěznila domácím prostředí a naše ratolesti ještě více přilepila k sociálním sítím. Teď je ale čas to změnit! Nabízíme vám několik rad, jak děti dostat zpátky do pohybu.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 16. 06. 2020 12:09

Ještě předtím, než vypukla celosvětová koronavirová pandemie, měla většina rodičů problém s tím, kolik času jejich děti tráví před televizí nebo s mobilem a tabletem v rukou. Dokonce se zjistilo, že až 33 procent dětí tráví před obrazovkami a displeji šest a více hodin denně. Zároveň se až 67 procent rodičů přiznalo k tomu, že jejich ratolesti vůbec nesplnily doporučené fyzické aktivity.

Pomáhá chůze a strečink

Rodičům však společná karanténa otevřela oči a drtivá většina z nich, konkrétně 80 procent, se snaží o to, aby se čas jejich dětí u různých moderních technologií omezil na dvě hodiny denně. Rodiče jsou si však vědomi, že nyní je to těžší, protože i výuka aktuálně probíhá on-line a jejich děti navíc provozují i videohovory s kamarády, kteří uvízli v karanténě.

Nejlepším způsobem, jak zlepšit jejich zdraví a duševní pohodu, je cvičení. Zajímavým oříškem je však to, jak děti a teenagery k nějakému pohybu vůbec přimět. Podle Světové zdravotnické organizace WHO u dospělého člověka stačí udělat si přestávku mezi sezením a na tři až pět minut vykonat nějakou fyzickou aktivitu - nejlépe chůzi neb strečink. Díky tomu se v těle uvolní svalové i duševní napětí a zlepší se krevní oběh.

Cvičení jako motivace

Děti by se však měly pohybovat mnohem více. Konkrétně ty, kterým je od pěti do sedmnácti let, by měly minimálně hodinu denně provozovat mírnou až silnou fyzickou aktivitu. Během „normálního“ života ráno vstaly, poté šly do školy a následně třeba do kroužku nebo na trénink. Jenže během pandemie tohle všechno rázem skončilo.

Rodiče se svým ratolestem nedostatek pohybu snažili nahradit, ne všem se to ale dařilo tak, jak si přáli. Jak tedy děti dostat zpátky do tempa? Zkuste například využít cvičení jako motivaci, za kterou děti dostanou určitý počet bodů. Ty pak mohou použít k „nákupu“ času, který využijí třeba s mobilem či tabletem. Výzkum Hyunjae Daniela Shina a Amina Al-Habaibeha totiž naznačuje, že nejlepší možnou strategií je stanovení cílů, přičemž rodiče zároveň mají možnost zvolit různé taktiky k jejich plnění.

Zkuste diagram

Dalším skvělým tipem je vytvoření diagramu, který umístíte na stěnu dětského pokoje. Děti díky němu uvidí čas, který doopravdy tráví před obrazovkami. Společně můžete rovněž spravovat a nastavovat cíle, které se budou týkat chvilek s chytrými zařízeními. Rovněž je dobré uvědomit si, že je lepší používat pozitivní podněty, které povzbuzují k fyzické aktivitě dětí, než například vykonávat tresty za to, že je dítě u obrazovky příliš dlouho.

Největším motivátorem pro vaše děti však budete vy sami. Pokud budete aktivní, budete se snažit doma zavést více pohybu a u obrazovek či mobilů budete trávit méně času, děti vás budou automaticky následovat. Myslete taky na to, že každá hodina sledování televize u diváka staršího pětadvaceti let snižuje jeho délku života o 21,8 minut.

Pandemie mnohým z nás otevřela oči v tom, jak doma trávíme společný čas. Obrazovky už zůstanou jeho nedílnou součástí, musíme však najít správnou rovnováhu k tomu, aby všichni členové domácnosti byli spokojeni a těšili se pevnému zdraví, dobré pohodě i veselé náladě.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články