PORADNA: Začala jsem se po škole dělat jinou práci, než si rodiče přáli. Koučka radí, co je zaručeně obměkčí

PORADNA: Začala jsem se po škole dělat jinou práci, než si rodiče přáli. Koučka radí, co je zaručeně obměkčí
Zdroj: Freepik

Touha zajistit svým dětem to nejlepší je vlastní každému rodiči. Co když má ale plnoletý potomek o tom nejlepším pro sebe jinou představu a začne ji k nevoli rodičů realizovat? Zkušená koučka Sylvie Mobagi radí, jak by měl mladý člověk v takovém případě postupovat.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 01. 03. 2022 11:30

Zapeklitou situaci momentálně řeší Eliška. Její rodiče si moc přáli, aby vystudovala pedagogickou fakultu a stala se učitelkou. "Nechala jsem se k tomu přesvědčit, protože v osmnácti jsem ještě neměla vyhraněnou představu, co bych chtěla dělat, i když učitelství mě nikdy zvlášť nelákalo," přiznává Eliška. Nakonec školu dodělala, ale díky brigádě v kavárně zjistila, co by ji opravdu bavilo.

"Nastoupila jsem tam po škole na plný úvazek jako zástupkyně vedoucí pobočky a ta práce mě naplňuje. Horší je, že rodiče to berou špatně. Mají pocit, že na takovou pozici jsem nemusela studovat peďák a pořád by mě chtěli vidět jako učitelku. Jak naše vztahy narovnat?" ptá se sedmadvacetiletá Eliška.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Každý rodič si přeje pro své děti to nejlepší, jen se to prostě ve většině případů neshoduje s tím, co si o tom myslí dítě. Rodič si dělá představu na základě svých vlastních tužeb, znalostí a zkušeností. Jenže každý z nás je individualita, a přestože potomek zdědil naši genetickou výbavu, neznamená to, že nemá na tomto světě svůj jedinečný úkol, jak ho obohatit a posunout.

Elišce bych určitě doporučila, aby se snažila s rodiči mluvit. Aby jim řekla, že je má ráda a že je pro ni jejich názor důležitý. Že ví, že na celém světě právě oni to s ní myslí nejlépe, ale že potřebuje zkusit svou cestu. Je možné, že není nejlepší, ale kdyby ji nezkusila, do smrti by si to vyčítala.

Řekněte jim, že jste mladá, potřebujete vyzkoušet, o čem život je, a že přece nikde není psané, že se jednou k té profesi učitelky nedostanete. Přeci i pro vaše rodiče je nejdůležitější, abyste byla šťastná a prostě vás teď dělá šťastnou tohle. Jsou to rodiče, mají o vás strach, a proto se někdy chovají tak, jak se chovají. A na to je vždy nejlepší lék je vřele obejmout, říct, jak moc je máte ráda a pak to v klidu probrat. PS: Funguje to vždy!

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články