Sourozenci v ohrožení, varuje nová studie o syndromu náhlého úmrtí kojenců

Sourozenci v ohrožení, varuje nová studie o syndromu náhlého úmrtí kojenců
Zdroj: Freepik.com

Syndrom náhlého úmrtí kojenců patří k velkým strašákům každé mámy. Vlastně se dá říci, že děsí většinu rodičů. Nová analýza teď navíc přišla se zjištěním, že pokud kojenec na tento syndrom zemře, tak jeho sourozenec je desetkrát více ohrožený stejným rizikem úmrtí.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 15. 06. 2020 11:30

Úmrtí kojenců na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) je vzácné. Pro rodiče malého miminka, které mělo mít celý život před sebou, je to ale obrovská rána, po níž je často nutné vyhledat pomoc odborníků. V České republice tento syndrom ročně postihne okolo 25 dětí.

Syndrom náhlého úmrtí a nezbytná pomoc

V roce 1988 byl ve Velké Británii založen program s názvem Péče o další kojence (CONI). Jeho smyslem je pomoct rodičům, kteří se po nějaké době rozhodnou opět počít dítě. Rodiče díky tomu doma pravidelně navštěvují zdravotníci tak dlouho, dokud dítě nedosáhne šestého měsíce života. Zdravotníci zároveň rodině poskytují monitor dechu, diář se symptomy či hmotnostní tabulky, ale taky je učí první pomoci.

Vědci z daného programu svou pozornost zaměřili také na to, kolik rodin opakovaně zažívá syndrom náhlého úmrtí, a proč tomu tak vlastně je. Data čerpali z podrobností o kojencích, kteří byli v letech 2000 – 2015 registrováni v britském programu CONI.

Zajímavé výsledky

Za tuto dobu zde bylo zaregistrováno 6 608 živě narozených dětí. Několik tátů, kteří se do tohoto výzkumu zapojili, už ale dříve zažilo, že jim dítě na syndrom náhlého úmrtí zemřelo.

Z výsledků vyplynulo, že opakování SIDS bylo jen velmi vzácné, konkrétně bylo hlášeno 29 takovýchto úmrtí ve 26 rodinách. V 23 rodinách na tento syndrom zemřeli dva kojenci po sobě, ve třech dalších rodinách to byli dokonce tři kojenci.

Pokud se tedy dítě narodí do rodiny, kde předchozí dítě zemřelo na SIDS, je šance na tento syndrom 4:1000 živě narozených dětí. Pokud se dítě narodí do rodiny, kde dvě děti podlehly SIDS, je šance 115:1000 živě narozených dětí.

Syndrom náhlého úmrtí v rizikových faktorech

K náhlému úmrtí kojence však mohou vést i určité rizikové faktory. Patří mezi ně například to, když matka kouří, užívá jiné drogy, nebo má duševní problémy. Podle vědců je však nebezpečné také sdílení jedné postele či pohovky s rodiči. K SIDS může vést i spaní na bříšku nebo v přehřáté místnosti.

„Riziko opakovaného SIDS v rodině je desetkrát vyšší než u běžné populace, což odráží inherentní genetická rizika i faktory prostředí, jako je kouření matek a nebezpečné spaní,“ citoval portál sciendcedaily.com program Péče o další kojence.

„Program CONI nedokáže řešit vnitřní rizikové faktory, ale jsou to velmi zranitelné rodiny, které potřebují komplexní péči a podpůrné balíčky. Ty jim pomohou porozumět bezpečnému spánku, řešit problémy duševního zdraví a zvýšit jejich rodičovskou kapacitu,“ stojí také na zmíněném webu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články