Vzpomínka na konec první světové války: Rudé vlčí máky symbolizují 18,5 milionů obětí

Konec první světové války: Symbolem jsou rudé vlčí máky, které rostly na bitevních polích
Zdroj: Wikimedia Commons/Lilo S, CC BY-SA 3.0

První světová válka skončila symbolicky 11. listopadu 1918 v 11:00 hodin. Víte, proč si 18,5 milionů obětí tohoto nesmyslného konfliktu připomínáme právě vlčími máky?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 11. 2022 11:00

První světovou válku rozpoutal atentát na následníka rakousko-uherského trůnu arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este v Sarajevu. O měsíc později vyhlásilo Rakousko-Uhersko válku Srbsku. Na základě aliančních smluv se pak do konfliktu přidala většina Evropy.

Konec první světové války

Jednání o příměří začala na počátku listopadu 1918 v salonním vagonu v lese na stanici Rethondes u francouzského Compiégne. Přítomny byly francouzské a německé delegace. Po třech dnech jednání muselo Německo kapitulovat. Navíc se muselo podřídit velmi tvrdým podmínkám. Dotyčná smlouva byla sice podepsána krátce po páté hodině ranní, příměří však zavládlo symbolicky 11. listopadu v 11:00 hodin.

Německo přišlo o velkou část území a všechny kolonie. Bylo rovněž potřeba zaplatit velmi vysoké odškodnění, takzvané reparace. To zemi uvrhlo do těžké hospodářské krize. A právě tato situace později přispěla k raketovému vzestupu budoucího Vůdce a říšského kancléře Adolfa Hitlera. Ale ani jeho režim reparace úplně nezrušil. Poslední splátka proběhla až v říjnu roku 2010.

Vlčí máky, symbol padlých v první světové válce

V současnosti se na bývalých bojištích, kde o život přišly miliony vojáků, pasou krávy a koně. V letech 1914 až 1918 tam ale kvetly jen lány rudého vlčího máku, kam jen oko dohlédlo. A právě vlčí mák se stal symbolem padlých v první světové válce. Z jedné makovice můžeme získat až dvacet tisíc semínek. Ty však mohou vzklíčit až po důkladném přerytí půdy, stejně jako tomu bylo během války.

Uvažovalo se sice i o rudé růži nebo modré chrpě, jenž také kvetly na bojištích, nakonec ale zvítězil, coby věčný symbol, mák. A to také díky básni Na flanderských polích, kterou v yperských zákopech složil lékař John McCrae. Ač byl chirurg, utrpení vojáků mu nebylo lhostejné. Tímto způsobem si léčil svůj žal. Báseň sice poté zahodil, našel ji však kolemjdoucí důstojník, který text poslal do Anglie. Po uveřejnění v časopise Punch se z ní stal symbol brutální války.

Vzpomínka na první světovou válku

Každého jedenáctého dne jedenáctého měsíce přesně v jedenáct hodin se v Anglii na dvě minuty zastaví život. Tato tradice trvá již od roku 1919, jakožto forma uctění padlých 18,5 milionů lidí a připomínka podpisu příměří. Ke zvyku dvouminutového ticha se o tři roky později přidal i symbol vlčího máku.

V Česku organizuje Centrum pomoci Paměti národa sbírku, v rámci které každý online dar pomůže v Olomouci zasadit červený květ vlčího máku. Zakoupením symbolu lze také zlepšit život lidí, kteří neváhali bojovat za svobodu a demokracii.

Zdroje informací: 

Army.cz: Historie vlčích máků

Wikipedia.org: První světová válka

Přerovský.deník.cz: V Olomouci vyrostl záhon vlčích máků. Do sbírky pro hrdiny se dá přispět i u nás

Čt24.českátelevize.cz: Na polích flanderských vlčí máky vlají a připomínají 18,5 milionů obětí první světové války 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články