Nejdůležitější žena Třetí říše: Gertrud Scholtz a její bizarní rady něžnému pohlaví

Nejdůležitější žena Třetí říše: Gertrud Scholtz a její bizarní rady něžnému pohlaví
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 146II-104, CC BY-SA 3.0

V nacistickém Německu patřil titul Reichsfrauenführerin pouze jedné ženě - Gertrud Scholtz-Klink. Její úkol byl jasný. Měla všechny ženy přesvědčit o tom, že se musí podřídit svým otcům, manželům i stranickým funkcionářům. A jelikož svou misi splnila na sto procent, stala se z ní nejdůležitější žena Třetí říše.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 04. 2022 11:00

Gertrud Scholz-Klink (vlastním jménem Gertrud Treusch) se narodila v roce 1902 a do nacistické strany vstoupila v osmnácti letech. Povzbudil ji k tomu její manžel Eugen, poštovní úředník. Aktivně se však začala v nacionalistickém hnutí prosazovat až po jeho smrti. Shodou okolností jej trefil šlak na jednom shromáždění. Asi příliš horlivě hajloval.

Kariéra Gertrud Scholtz

U nacistů se cenilo, když někdo uměl někdo řečnit, což Gertrud nedělalo nikdy žádný problém. O sedm let později se stala vedoucí ženského oddílu v Badenu. To jí ale nestačilo. Poohlížela se po postu, který by jí umožnil věnovat se politice i na národní úrovni. Což o to, dveře k tomu měla otevřené. Straničtí pohlaváři ji milovali. Vypadala totiž jako pravá nacionálně-socialistická žena. Byla to zkrátka dobře vyvinutá blondýna.

V roce 1933 se Gertrud Scholtz konečně dočkala. Stala se z ní šéfka oficiálního společenství žen, jenž bylo ekvivalentem NSDAP. Vůdce byl přesvědčen o tom, že právě ona zadupe do země poslední střípky touhy po nezávislosti a kariéře žen, jež jaksi odmítaly pochopit, jak to bude odteď v Německu vypadat.

Gertrud Scholtz dokázala přilákat davy

Gertrud se v době své největší slávy provdala za důstojníka SS Günthera Scholtze. To jí rozhodně zvedlo osobní prestiž. Díky tomu dokázala k sobě přitáhnout davy. V roce 1937 uspořádala zřejmě nejpočetnější politické setkání německých žen v dosavadní historii země. Přijelo až 25 000 Němek. A hlavní náplň setkání? Absolutní poslušnost vůči mužům a straně.

V jednom ze svých projevů uvedla, že hlavním úkolem správné německé ženy je starost o manžela a domácnost od “prvního do posledního okamžiku jeho života”. Jenomže to nebyla jediná povinnost. Dále bylo nutné se pro dobro říše zříci veškerého potěšení a pohodlí.

Stejně šílená jako Adolf Hitler

Historik Tim Heath ve své knize Hitler’s Girls zdůrazňuje, že Gertrud byla stejně šílená jako Hitler. Dokonce tvrdila, že určitě si každá žena přeje, aby si ji muž vzal násilím. Pokud je sama k sobě upřímná, musí zjistit, že by se jí to líbilo.

Svou pozici si udržela až do pádu Třetí říše. Přestože patřila do blízkého okruhu Vůdcových spolupracovníků, nebyla označena za válečného zločince. Ve vězení strávila jen několik let. Své politické smýšlení nikdy nezměnila. V roce 1978 vydala knihu Žena v Třetí říši, kterou věnovala “obětem norimberských procesů”. Zemřela v roce 1999 ve věku 97 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Gertrud Scholtz-Klink 

Wielkahistoria.pl: Gertrud Scholtz-Klink. Najważniejsza kobieta w III Rzeszy

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články