Maďarský upír: Béla Kiss okouzlil a zabil desítky žen. Od první světové války je na útěku

Maďarský upír: Béla Kiss okouzlil a zabil desítky žen. Od první světové války je na útěku
Zdroj: Unsplash

Příběh vraha Bély Kisse připomíná hororový film. Nenápadný Maďar má na svědomí minimálně čtyřiadvacet vražd mladých žen, jejíchž těla ukládal do kovových sudů za svým domem. Ač jeho motiv zůstává doposud neodhalen, kolují o něm různé legendy. Třeba ta, že byl ve skutečnosti upír. Opravdu se živil lidskou krví?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 04. 2022 11:00

Béla Kiss začal vraždit až ve svých čtyřiceti letech. V té době jej lidé popisovali jako příjemného muže se zálibou v astrologii. Možná právě kvůli dokonalé přetvářce tak dlouho unikal spravedlnosti. Jednoho dne však sklapla past a zdánlivě obyčejný klempíř z budapešťské čtvrti Cinkota byl odhalen jako bestiální vrah.

Dámské návštěvy u sériového vraha

Béla žil v Cinkotě od počátku 20. století. Okolo roku 1912 si najal jako hospodyni paní Jakubec, která se mu začala starat o domácnost. On sám byl totiž poměrně zaneprázdněn. Dopisoval si s mnoha slečnami, které ho také občas navštívily doma. Právě ony možná patřily mezi jeho první oběti.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Opravdové zločiny (@opravdovezlociny)

Přestože se paní Jakubec pohybovala po celém domě, nikdy žádnou dívku neviděla. Zato si všimla, že se na dvorku začínají hromadit kovové sudy. To samozřejmě neuniklo pozornosti místní policie. Béla však zvídavého strážníka odbyl se slovy, že je tam benzín. Určitě bude co nevidět válka, takže se musí zásobit.

Hrůzné nálezy

Měl pravdu, přišla první světová válka a musel narukovat. A byl také potřebný benzín. Budapešťská policie proto, i přes protesty hospodyně, otevřela kovové sudy. Jenomže místo pohonné hmoty v nich byla páchnoucí těla mrtvých žen. Strážníci jich napočítali minimálně čtyřiadvacet, některé ostatky byly již ve značném stádiu rozkladu.

Paní Jakubec uvedla, že se na těchto zločinech nijak nepodílela. Nikdy neměla žádné podezření. Zmínila se však, že je v domě “tajná místnost”, do níž nikdy nesměla vstoupit. Po otevření se vyšetřovatelům naskytl pohled na hrůzné doupě s knihami o otravách a škrcení. Nechyběly ani dopisy. Kiss měl udržovat písemný kontakt až se 74 ženami.

Maďarský upír Béla Kiss

Kiss dokázal zamotat hlavu mnoha ženám, neboť spousta z nich ho považovala za přitažlivého muže se smyslem pro humor. Navíc předstíral, že je vdovcem, který se chce znovu oženit. V roce 1912 dokonce došlo na svatbu. Jeho žena Marie mu však později prchla s umělcem jménem Bikari. Ti dva se pak měli stát jeho oběťmi. Ale odkud se vzala přezdívka upír? Béla Kiss z mrtvol vysával krev, aby oddálil proces rozkladu. Proto byla také v sudech zalitá alkoholem.

Vraha bylo těžké vysledovat. Armáda jej považovala za mrtvého, nebo v zajetí. Jediná stopa vedla do srbské nemocnice. Z té se mu však podařilo včas utéct a ve své posteli nechal mrtvé tělo dalšího vojáka. Byl prý viděn ještě v roce 1932 v New Yorku, ale od té doby se po něm slehla zem. Otázkou také zůstává, kam se poděla všechna vysátá krev. Je možné, že byl skutečným upírem? Znamená to snad, že ještě stále dlí někde v temnotách?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Béla Kiss

Historicmysteries.com: Not Quite Human? Bela Kiss, The Hungarian Vampire 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články