Barbora (35): Nikdy mě nebavilo starat se o domácnost, což byl ve vztazích problém. Nedávno se to ale změnilo

Barbora (35): Nikdy mě nebavilo starat se o domácnost, což byl ve vztazích problém. Nedávno se to ale změnilo
Zdroj: Freepik

Bára se netají tím, že se nerada věnuje domácím pracím. Úklid je pro ni sprosté slovo. Možná proto jí krachl nejeden vztah. Až když potkala Patrika, našla u něj mimo lásku ještě něco navíc.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 10. 2021 16:00

I když vím, jaké má být postavení ženy v domácnosti, od začátku vztahu s Patrikem to máme hozené jinak. Jeho baví uklízet, prát i vařit, a tak se velmi rychle zajelo, že hospodyňkou u nás doma je právě on.

Druhý vážný vztah nevyšel kvůli mé pohodlnosti

Za svůj dosavadní život jsem stihla mít dva vážnější vztahy. Každý skončil z jiného důvodu. U toho prvního šlo o nevěru z partnerovy strany. Nic takového jsem nehodlala odpouštět. Následující vztah zkrachoval na tom, že jsem pro Honzu nebyla dostatečně rodinný typ. Zkrátka jsem se neviděla doma za plotnou či snad s hadrem v ruce.

Do vztahu jsem přišla s tím, že nevařím a přehnaně neuklízím. Přes týden jsem se stravovala v kantýně a o víkendu se odbyla dovezeným jídlem z restaurace. U mě vládla naprostá spokojenost. Honza si ale přál domácí stravu a já jeho nárokům nestíhala vyhovět.

Občas jsem se přemohla a nějakou tu typickou českou pochutinu uvařila. To byl Honza spokojený. Stejně jako ve chvíli, kdy jsem před Vánoci vysmejčila byt. Přes rok jsem tomu moc nedala. Dělala jsem vždy jen to nejnutnější. Umyla jsem toaletu, dala prát prádlo a zbytek nepořádku mě nechával klidnou. Jednoduše řečeno, jsem prostě bordelářka.

Každý chlap chce doma hospodyňku

Honza ze mě chtěl mít domácí puťku, která na něj každý večer čeká s teplou večeří. Mně se ta představa nezamlouvala. I taková věc, jako jsou rozdílné pohledy na vedení domácnosti, dokáže dva lidi rozdělit. Nám se to stalo. Žila jsem v neustálém strachu, jak bude Honza zase vyvádět, že je doma nepořádek. Současně s tím jsem neudělala nic pro to, aby se to nestalo.

Rozchod byl pro mě velkou úlevou. Na druhé straně jsem si byla vědoma, že tak, jak skončil vztah s Honzou, může kvůli mé pohodlnosti skončit každý další poměr. Na nějaký čas jsem si dávala od mužů pauzu. Potřebovala jsem si v hlavě srovnat, co je pro mě důležité. Moc otálet jsem ale nemohla, protože mi bylo přes třicet a já už chtěla děti.

Ty jdou bez chlapa jen těžko. Pak jsem potkala Patrika. Je o deset let starší než já. Když jsme spolu začali randit, připadala jsem si zase jako dvacetiletá holka. Nesmělé pohledy, šimrání motýlů v břiše. První polibky na sebe nenechaly dlouho čekat. Když mě pozval k sobě domů, žasla jsem nad tím, jak má uklizeno.

Můj nový muž je hospodyňka

,,Ty máš nějakou hospodyňku?“ zajímalo mě. ,,Ne, uklízím si sám. Dělám to rád, baví mě to,“ řekl a já ucítila, že tady by to mohlo klapat. Po půl roce jsme spolu začali bydlet. Tím, že Patrik žil posledních sedm let sám, si zvykl na to, že uklízí, pere i vaří. Neměl problém s tím, že já taková nejsem. Nic takového po mně nevyžadoval.

Kamarádky mi sice tvrdí, že ho to časem přejde, ale já si to nemyslím. Ono to není tak, že doma nedělám vůbec nic. Vyperu a poklidím viditelný nepořádek. Do kuchyně můžu jen v neděli, jinak chce Patrik vařit sám. Baví ho to a nám díky tomu vztah skvěle klape. Bydlíme spolu druhým rokem a zatím jde vše jako po másle. Nyní skloňujeme téma dětí. Je možné, že až spolu založíme rodinu, některé věci se změní. Já jen vím, že mi naprosto vyhovuje, že Patrik není konzerva, která si myslí, že domácnost musí obstarávat jen žena.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články