Bram Stoker na stopě: Proč se autor Drákuly zajímal o případ upírky z Rhode Islandu?

Bram Stoker na stopě: Proč se autor Drákuly zajímal o případ upírky z Rhode Islandu?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

V pozůstalosti Brama Stokera se našly záznamy o příběhu upírky z Rhode Islandu, který byl kdysi považován za “hlavní stát amerických upírů”. Naštěstí to platilo před více než sto třiceti roky. Teď již obyvatelé South County nemusí nosit okolo krku česnek a po kapsách dřevěné kůly. Legendy ovšem přežívají dodnes...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 04. 2022 14:00

Na konci 19. století lékařská věda ještě notně pokulhávala. A proto zejména lidé na vesnicích měli tendenci připisovat některým nemocem ďábelský podtext. V roce 1883 začala rodinu farmáře George Browna sužovat záhadná choroba, kvůli které přišel postupně téměř o celou rodinu. V městečku Exeter to rozbouřilo vášně. Místní lékař v tom viděl tuberkulózu, ostatní obyvatelé ale byli poněkud jiného názoru.

Hon na upíra

Obyvatelé městečka se domnívali, že jeden ze zesnulých vstává v noci z hrobu a vysává ostatním krev. Proto se utvořila skupinka odvážlivců, kteří se vydali na hřbitov, aby vykopali nedávno zemřelé členy rodiny Brownových. A zjistili, kdo je viníkem. Šlo jim také o záchranu Georgova dospívajícího syna Edwina. Každým dnem totiž víc a víc chřadl, jako by z něj někdo vyčerpal životní sílu.

První byly exhumované farmářova manželka Mary a dcera Mary Olive. Žádná z mrtvol však nevykazovala znaky upíra. Byly ve stádiu rozkladu, jenž odpovídal době uložení v zemi. Pak ale přišla na řadu druhá dcera Mercy a odhalení, ze kterého mrazilo v zádech.

Mrtvola vypadala jako živá

Mercy byla pohřbena již před dvěma měsíci, přesto stále vypadala jako živá. Zdálo se, že se jí také prodloužily nehty a vlasy. Její tělo navíc bylo stále plné krve. Muži na nic nečekali a vytrhli mrtvole srdce, jež následně spálili na nedaleké skále. Poté vzali popel a smíchali ho s Edwinovým lékem. Marně. Mladík i tak zemřel. Dnes již víme, že měl doktor pravdu, šlo o tuberkulózu.

Když zavládne všeobecná hysterie, je velmi těžké snažit se věcně argumentovat. South County se tak na nějaký čas vrátilo do středověku. Téměř na každém kroku jste mohli potkat nějakého lovce upírů. Pověsti o nemrtvých zachvátily celou oblast jako nekontrolovatelný požár. A trvalo dobrých třicet let, než toto šílenství nadobro skončilo.

Stopa Brama Stokera

Po smrti slavného spisovatele Brama Stokera se v jeho osobních věcech našly novinové ústřižky článků o domnělé upírce Mercy Brown. Znamená to snad, že autorovi legendárního Drákulu posloužila jako inspirace? Nebo tušil něco víc? Kdo ví, legenda ale žije dál. Na Mercyin hrob v Exeteru dodnes nosí návštěvníci různé dary a obětiny. Vzdávají tímto hold poslednímu “upíru” Nové Anglie?

Zdroj informací:

Onlyinyourstate.com: Rhode island Was Once The Wampire Capital Of America And Here’s Why

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články