Upír z Cape Cod: Tony Costa ukrýval kusy těl na lesní zahrádce s marihuanou

Upír z Cape Cod: Tony Costa ukrýval kusy těl na lesní zahrádce s marihuanou
Zdroj: Pixabay

Tonymu Costovi jsou přisuzovány nejméně dvě oběti, vyšetřovatelé ale hovoří až o osmi vraždách. Málo? Spousta šílenců měla na svém kontě mnohem více lidských životů. Nikomu z nich se však nepřezdívalo upír z Cape Codu. Čím si to Tony zasloužil?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 09. 2021 13:00

Případ Tonyho Costy byl po celou dobu zahalen oparem tajemna. Nikdo nechápal, jak může tak dlouho unikat spravedlnosti. Veřejnost ale nebyla o nic chytřejší ani po jeho dopadení. Bylo totiž doprovázeno různými mýty a falešnými zprávami.

Hrůzný upír z Cape Cod

Byl to blesk z čistého nebe. V ospalých městech Provincetown a Truro se začaly objevovat pokousané mrtvoly. Média tak ihned přišla s příběhem o upírovi. Některé ženy byly zastřeleny, všechny však bez výjimky vrah rozřezal na několik částí. Odstranil také hlavu a některé orgány. Zmrzačené ostatky pak ukryl na své “zahradě” uprostřed lesů.

Jakmile byl Costa za mřížemi, stala se z provizorního pohřebiště turistická atrakce. Jak řekla jedna policistka, tisk byl otravný, ale senzacechtiví návštěvníci ještě horší. Bylo to pochopitelné. Konečně byl dopaden zdánlivě nepolapitelný pachatel, jemuž objevení hororové zahrady konečně zlomilo vaz. Předtím byl sice několikrát vyslýchán, policii však vždy řekl takové alibi, že ho ihned propustili na svobodu. Používal třeba historku, že pohřešovaná stopařka, kterou viděli v jeho společnosti, utekla za hippies do Mexika.

Nesmírná brutalita upíra z Cape Cod

To, co Tonyho Costu odlišovalo od jiných vrahů, byla neskutečná brutalita. Pouhou smrtí oběti to nekončilo. Jako první našli policisté tělo Susan Perry, kterou rozřezal na čtyři kusy. O měsíc později byly objeveny hlava a trup Anne Wysocki a mrtvoly Patricie Walsh a Sydney Manzon. Poslední dvě jmenované Costa nejprve střelil do hlavy a poté opět rozkouskoval.

“Řeznické” práce ale neprováděl přímo na místě činu. Těla odvážel na hřbitov Pine Grove v Truru, tam pak pracoval v klidu staré zděné krypty. Ostatky převážel do lesů, kde je objevili kriminalisté. Jestli vám vrtá hlavou, proč měl svou rádoby zahradu právě v lesích, bylo to kvůli tomu, že šlo ve skutečnosti o plantáž s marihuanou. Vraždil v šedesátých letech, kdy měla spousta lidí kladný vztah k drogám. Tony se ale raději měl všemu vyhýbat. Jelikož trpěl schizofrenií, byl každý joint dalším pomyslným hřebíčkem do rakve.

Šokující odhalení upíra

Když se vyšetřovatelům podařilo Costu usvědčit alespoň ze dvou vražd, mohli konečně učinit přítrž fámám a polopravdám, které se šířily tiskem od té doby, co jej zatkli. Mezi lidmi kolovala kupříkladu zkazka, že svým obětem vytrhával srdce, což byl absolutní nesmysl. Na druhou stranu byla pravda, že se, mimo jiné, živil hlídáním dětí. Některé rodiče čekal pořádný šok, když zjistili, koho si pouštěli domů ke svým dětem.

U soudu se upír snažil hájit tím, že mu mozek zatemnily drogy, od doživotního vězení ho to ale nezachránilo. Zpočátku se tam měl i poměrně dobře. Zvládl dokonce napsat román s názvem Vzkříšení. Jenže 12. května 1974 jej zřízenci věznice našli v cele oběšeného na opasku. Ihned se však začalo spekulovat, že jde o vraždu. Tony se totiž měl mít natolik rád, že u něj sebevražda byla jen málo pravděpodobná...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Tony Costa

Grunge.com: The Crazy True Story Of The Cape Cod Vampire

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články