Tradice a zvyky na Boží hod: Nejlépe nevylézat z postele a nepouštět návštěvy, nosí smůlu

Tradice a zvyky na Boží hod: Nejlépe nevylézat z postele a nepouštět návštěvy, nosí smůlu
Zdroj: Pixabay
Boží hod patří mezi nejdůležitější křesťanské svátky. Oslavuje se narození Ježíše Krista. Kromě dodržování tradic lze navštívit i Chrám Narození Páně v palestinském Betlémě.Právě Chrámu Narození Páně v Betlémě měl přijít na svět Ježíš.Narození Ježíše dnes připomínají třeba jesličky. O Božím hodu by na na stole neměla chybět pečená husa. Může ji nahradit i kuře, nebo svíčková.+ 1 fotka+ 2 fotky

První svátek vánoční, neboli Boží hod, připomíná hlavně narození Ježíše Krista. S tímto dnem se ale pojí také mnoho tradic a zvyků, na které většina z nás již možná úplně zapomněla. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější z nich.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 12. 2021 13:00

Se slavností Narození Páně přichází rovněž příprava scén z Ježíšova narození a betlémů. Ten úplně první postavil v roce 1223 svatý František z Assisi, mnich, zakladatel žebravého řádu františkánů a mystik.

Boží hod plný zákazů

Vánoce jsou sice svátky klidu, Boží hod ale milují všichni lenoši. Nesmělo se uklízet či stlát postele. Pokud v ten den vyhasl v krbu oheň, nezbývalo nic jiného, než se teple obléct. Nesmělo se znovu jej rozdělat. Dress code byl jasný - nejlépe pyžamo. Po Štědrém dnu měl každý odpočívat a užívat si sváteční atmosféry.

Zapovězeny byly také návštěvy. Věřilo se totiž, že by přinesly do domu neštěstí. Jestliže ale přece jen někdo přišel, musel přinést koledu a popřát šťastné a veselé svátky. Dnes se však na tuto tradici nehledí a návštěvy jsou naopak vítány. Spousta lidí totiž nemá během roku čas na to, aby navštívili své příbuzné a známé.

Jídlo na Boží hod

Tradičním jídlem na Boží hod, a potažmo i na Štěpána, byla pečená husa se zelím a knedlíkem. Mohl se však zvolit i jiný opeřenec. Šlo ale také servírovat svíčkovou s houskovým knedlíkem, vepřovou pečeni a sváteční šunku. V současnosti se spíše dojídají zbytky ze štědrovečerní večeře.

A jak vypadá 25. prosinec v zahraničí? Američané mají krůtu s bramborovou kaší. Angličané zase volí krocana s ořechovou nádivkou. Syté jídlo musí být zakončeno speciálním ovocným pudingem. Během večeře se do něj vloží mince nebo prstýnky. Kdo je pak pomocí lžíce z mísy vyloví, muže se těšit na to, že mu bude v novém roce přát štěstí.

Pranostiky na Boží hod

Mráz na Boží narození - zima se udrží bez proměny.

Když na Boží hod prší, sucho úrodu naruší.

Padá-li na Boží narození sníh, hodně obilí bude na polích.

Na Boží hod vánoční vítr od západu přinese mor, od východu válku, od půlnoci hlad, od poledne dobrý rok.

Na Boží narození o bleší převalení.

Jak vidno, pranostiky na první svátek vánoční se zabývají nejvíce počasím a úrodou. Slunovrat (21. 12.) totiž dával lidem naději na světlejší zítřky bez chladu a mrazu. Každý tak už začal přemýšlet nad tím, jaká bude úroda. Ta totiž lidem zajišťovala jedinou obživu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Boží hod 

Primanapady.cz: Boží hod vánoční je významným svátkem 

Českátelevize.cz: Naše tradice: Boží hod a svatý Štěpán 

Deník.cz: Je Boží hod vánoční. Křesťané slaví nejdůležitější den Vánoc

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články