16 let od kuřimské kauzy: Bratři Ondřej a Jakub museli dny trávit v klecích pro psy a pojídáním vlastního masa

Jejich krkavčí matka Klára Mauerová zamířila k soudu. Dostala devět let, ale v roce 2013 byla podmínečně propuštěna.
Zdroj: Profimedia
Na to, že v Kuřimi dochází k brutálnímu týrání dětí, přišel náhodou jeden ze sousedů. Když v květnu 2007 doma instaloval videochůvičku, zachytil signál a hrůzy, kterým byli vystaveni bratři Ondřej a Jakub.Ondřej a Jakub byli nuceni klečet nazí v psích klecích.Matka tyranka Klára Mauerová, její adoptivní dcera Anička a Ondřej s Jakubem v lepších časech...Aniččin příběh dosáhl neuvěřitelných rozměrů. Ukázalo se, že ve skutečnosti to je dospělá žena Barbora Škrlová a střídá se v ní několik dalších osobností.+ 2 fotky+ 3 fotky

Takzvanou kuřimskou kauzu sledovala v roce 2007 celá země. K odhalení hrůz, ke kterým docházelo v Brně, Kuřimi a Veverské Bítyšce, došlo jen díky obrovské náhodě...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 05. 2023 11:00

Jiné slovo než náhoda se skutečně použít nedá. Dvěma brutálně týraným chlapcům zachránil život jeden obyvatel Kuřimi, když se 7. května 2007 snažil spustit videochůvičku, jenž měla hlídat jeho novorozené dítě. Podařilo se mu však připojit na kameru ze sousedního domu. Na záběrech uviděl nahého a spoutaného chlapce, který ležel na zemi. Ještě tentýž den policie zadržela jeho matku Kláru Mauerovou, která je na úvodní fotografii k článku.

Peklo v Kuřimi

Osmiletý Ondřej a jeho o dva roky starší bratr Jakub zažívali u své rodiny mučení, které by snad příslušelo jen těm největším hříšníkům v pekle. Byli zavíráni do psích klecí, v nichž bylo možné pouze klečet s lokty opřenými o podlahu. Potřebu mohli vykonávat jen do misek. Kromě několikahodinových výprasků s páskem nebo rákoskou je mučitelé pálili cigaretami, topili v kýblu s vodou a řezali nožem. Nadávali jim a nutili je k tomu, aby jeden druhého vzájemně napadali.

Nejzvrácenější byl ale kanibalismus. Dle žalobkyně je měli dospělí nutit, aby si zapamatovali vulgární básničky. Pokud ji jeden z chlapců popletl, byla mu vyříznuta z těla část masa, kterou pak musel přede všemi sníst.

Dramatické bylo i vysvobození dětí. Policistům otevřela jejich matka Klára. Trvala na tom, že kromě osvojené holčičky Aničky žádné jiné dítě doma nemá. Jenomže z komory se začal ozývat křik... Žena tvrdila, že od místnosti nemá klíč. Na pomoc tak byli přivoláni hasiči. Mezitím začala Klára se svou sestrou Kateřinou hystericky ječet, ať do komory nikdo nechodí. V místnosti se nacházel Ondřej. Ležel na břiše, nahý a svázaný do kozelce. Všude okolo byly zvratky a výkaly. O tři dny později byl se svým bratrem a nevlastní sestrou umístěn do Klokánku. Z něho ale Anička utekla...

Podivuhodný příběh Barbory Škrlové

Týrané bratry během vyšetřování zcela zastínila postava rádoby adoptované třináctileté Aničky, ze které se pak stal stejně starý kluk Adam. Když ale vyšla najevo pravda, byl to šok. Ve skutečnosti šlo o dospělou ženu Barboru Škrlovou, která se taktéž podílela na mučení, za což dostala pět let. Avšak i ona měla být obětí teroru. V roce 2017 Blesk zjišťoval u předsedy Spolku Šalamoun, Johna Boka, jak se ženě, která žije na utajeném místě, daří po několika letech od mediálního šílenství.

Na popud spolku a souhlasu soudu jí bylo změněno jméno, aby se nestala terčem pronásledování. Měla být v péči dvou psycholožek, s jednou dokonce sdílela společnou domácnost. Tvrdá minulost v ní vyvolala značné psychické zhoršení. Aničku a Adama vystřídalo šest osobností kluků ve věku od šesti do čtrnácti let. A mezi nimi soustavně přepínala. Jinak neuměla komunikovat.

Nebyl schopná pracovat, volný čas trávila kreslením morbidních obrázků a cucáním palce. Byl jí přiznán invalidní důchod třetího stupně. Její situace by měla být stejná dodnes.

Doživotní trauma chlapců z Kuřimi

Ondřej měl vystudovat uměleckou školu, starší Jakub již několik let pracuje. Údajně bydlí v Brně, místo je ale utajené. Trauma, které prožili, je bude zřejmě neustále pronásledovat. Prošli si posttraumatickou stresovou poruchou a zdravotními problémy, které způsobilo strádání a psychické i fyzické násilí...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kuřimská kauza

Brněnský.deník.cz: Kauza Kuřim: Děti jedly vlastní maso

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články