20 historických snímků, které ukazují, jak se kdysi žilo lidem se zdravotním postižením

Život zdravotně postižených ukazuje na dobových snímcích knihovna amerického Kongresu.
Zdroj: Library of Congress, Public Domain
Harriet Tubman žila s poraněním mozku a pravidelnými bolestivými záchvaty. Během útěku z otrokářské plantáže ji totiž dozorce udeřil do hlavy. Snímek vznikl kolem roku 1870.Divadelní herečka Lavinia Warren, která trpěla poruchou růstu (nanismem), byla na vrcholu své kariéry jednou z nejslavnějších osobností USA. Snímek je datován zhruba do poloviny šedesátých let 19. století.Společnost J. E. Hanger se specializovala na výrobu protetických pomůcek pro postižené. Na snímku, pořízeném ve Washingtonu kolem roku 1890 pro účely právě této firmy, bruslí muž s umělou končetinou.Laura Bridgman, která je považovaná za první hluchoslepé dítě s jazykovým vzděláním ve Spojených státech, je zachycena s Oliverem Caswellem. Na obrázku z roku 1844 čte "hmatová" písmena v knize.+ 16 fotek+ 17 fotek

Lidé se zdravotním postižením to v minulosti neměli vždy lehké, ostatně, mnohá města dodnes pracují na tom, aby jim dokázala vyjít vstříc. Život s postižením ale může být i tak pestrý. Podívejte se na sérii dobových snímků, které uvolnila Národní knihovna Spojených států amerických.

Jana Jánská
Jana Jánská 21. 01. 2022 10:30

Podle informací amerického vládního webu NPS.gov byli na přelomu 18. a 19. století lidé se zdravotním postižením umísťováni do chudobinců. Často k tomu docházelo nedobrovolně, neboť byli odtrženi od svých blízkých a známého prostředí.

Zdravotní postižení v moderní historii

V koloniální Americe byla péče o lidi se zdravotním postižením často na bedrech měst, která je umísťovala na farmách a v chudobincích. Jenže zde končili pod jednou střechou i se žebráky a zločinci. Tato zařízení byla navíc často přeplněná a špinavá a bez jakýchkoliv regulací.

Později, když rodina neměla prostředky, nebo se nedokázala postarat o svého zdravotně postiženého příbuzného, dostal se do péče státu. V 19. století totiž mnoho lékařů věřilo, že industrializace vytváří stres a tlak na jednotlivce. Proto vláda převzala odpovědnost za celou situaci a zdravotně postižené odsunula na venkov. Byli rozděleni podle svých specifických potřeb a posíláni do různých ústavů, většinou pro duševně nemocné.

Zdravotně postižení v Evropě

Na konci 18. století zavedly evropské nemocnice přístup, který se nazýval „morální zacházení“. Hlavně francouzští a britští lékaři přestávali používat různá fyzická omezení, jako jsou okovy nebo svěrací kazajky. Místo toho se zaměřili na emoční pohodu a věřili, že tento přístup vyléčí pacienty efektivněji.

Toto se v průběhu následujících desetiletí dostalo do Spojených států díky lékaři Thomasu Kirkbrideovi z Pennsylvánské nemocnice ve Filadelfii. Kladl důraz na lidskost a budovy nemocnice obklopovaly zahrady a zemědělská půda. Kirkbride věřil, že venkovské prostředí, na rozdíl od městského, zlepšuje duševní a fyzické zdraví. Pacienti obdělávali půdu a pracovali na čerstvém vzduchu. A bylo s nimi zacházeno jako s ostatními lidmi. Jak lze vidět na bohatém archivu Knihovny Kongresu, i lidé se zdravotním postižením dovedou žít mimořádně pestře a aktivně.

Zdroje informací:

Loc.gov: Disability Awareness

NPS.gov: Disability History: Early and Shifting Attitudes of Treatment

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články