Anna Falcká, druhá žena Karla IV.: Otrávila ho nápojem lásky, měsíce nevstal z postele

Anna Falcká, busta
Zdroj: Wikimedia Commons/Packare, Public domain
Anna Falcká (26. září 1329 – 2. února 1353) byla druhou manželkou Karla IV. Nastoupila po Blance z Valois, kterou Karel velmi miloval.Sňatek s mladičkou Annou Falckou byl Karlovým diplomatickým "majstrštykem" - pomohl mu ke zvolení římským králem.Anna Falcká se stala i hrdinkou fiktivních románů. O tom, jak vypadala, toho však moc nevíme. Z Karlových manželek je nejméně zobrazovaná.Karel IV. byl plodným stavitelem. Nechal například vystavět hrad Karlštejn+ 2 fotky+ 3 fotky

Od narození Anny Falcké uplynulo 691 let. Byla česká a římská královna, zároveň se stala druhou manželkou Karla IV. Lucemburského. Jejím prastrýcem byl bývalý český král Jindřich Korutanský.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 09. 2020 08:00

Anna Falcká se narodila 26. září 1329. Její manželství s Karlem IV. bylo ryze politického charakteru. A od toho se odvíjelo také jejich vzájemné soužití. Nezájem z Karlovy strany dovedl Annu až k použití nápoje lásky, což mělo pro vladaře katastrofální následky. Ona sama si pak vysloužila nařčení z travičství.

Svatba jako politický tah

Karel IV. se po smrti své první manželky Blanky z Valois rozhodl nelenit a rychle jednat. Bez následníka trůnu se stal velmi zranitelným. Nejprve se začal poohlížet po anglické princezně Isabele. Vidina trůnu byla pro něj velmi lákavá, jenomže se začali objevovat nepřátelé, kteří zase usilovali o post římského krále.

Karel IV. si tak srovnal priority a rozhodl se hájit římský trůn. Vybral si proto Annu z rodu Wittelsbachů, dceru jednoho z římských kurfiřtů, čímž si na svou stranu naklonil doposud zavilé nepřátele. A tak se z Anny, které bylo teprve dvacet let, stalo jakési závaží vyrovnávající politické napětí v Evropě.

Harmonické manželství

O manželství Karla a Anny se příliš mnoho informací nedochovalo, nicméně mělo být v určitém slova smyslu harmonické. Když se jim narodil vytoužený syn a dědic Václav, byl z toho vladař tak nadšený, že mu začal ihned hledat nevěstu. Stala se jí, tehdy jedenáctiletá, Anna Svídnická.

Na podzim roku 1350 Karel IV. onemocněl a několik měsíců byl upoután na lůžko. Dle dobových informací měl nemoc způsobit nepoměr funkcí vnitřních šťáv těla. Někteří dvořané ale měli na celou věc jiný názor.

Zkažený lektvar

Uškodit měla Karlovi právě jeho žena Anna, která mu měla podat nápoj lásky. Jeho choť nabyla dojmu, že se o ni již příliš nezajímá, a tak mu namíchala lektvar, jenže zvolila špatný poměr ingrediencí.

Panovník se nakonec po několika měsících zotavil. Čekaly ho však další rány osudu. Ve věku dvou let zemřel Václav. Měl dostat bakteriální infekci. A v únoru 1353 zemřela také Anna. Příčina smrti má dvě verze: buď spadla z koně a zlámala si vaz nebo neunesla synův skon. Karel se tak stal podruhé vdovcem a vzal si původně Václavovu nevěstu, Annu Svídnickou.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Anna Falcká

Kniha Anna Falcká, Hana Whitton

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články