Atentát na královnu Alžbětu II., který skončil "dřív, než začal". Přesto si mladík odseděl ve vězení pět let

Atentát na královnu Alžbětu II., který skončil "dřív, než začal". Přesto si mladík odseděl ve vězení pět let
Zdroj: Wikimedia Commons, ElizabethIItroopingcolour.jpg: Sandpiperderivative work: SilkTork,, Public domain
Malá princezna Alžběta na obálce časopisu Time v dubnu roku 1929. Tehdy ještě málokdo uvažoval o tom, že by si jako třetí v pořadí následníků trůnu někdy skutečně nasadila na hlavu korunu. Stalo se a vládla nejdéle ze všech...Sedmiletá budoucí královna Alžběta II., tehdy ještě celkem bezstarostné dítě.Za druhé světové války si budoucí královna Alžběta II. prosadila práci řidičky – a to nikdy neměla řidičský průkaz. Královna ho zkrátka nepotřebuje a nemusí mít ani poznávací značku na autě.Stejně jako v den slavné korunovace 2. června 1953, i po celý další život stál za královnou Alžbětou II. její nejbližší člověk – princ Philip.+ 12 fotek+ 13 fotek

Někteří lidé jsou ochotni udělat neuvěřitelné věci, jen aby se stali slavnými. Jako třeba jeden teenager, který se snažil předstírat atentát na anglickou královnu Alžbětu II. Co ho vedlo k tomuto opravdu hloupému činu, že se rozhodl proslavit zrovna britskou panovnicí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 07. 2023 11:00

Od 17. století se každý rok 13. června koná ceremoniál s názvem Trooping the Colour. Mají ho na starosti britské regimenty a armády Commonwealthu. Přehlídky se účastní 1400 pochodujících vojáků, 200 koní a 400 hudebníků. Jakmile královna dorazila na místo, provedla inspekci seřazených vojáků. Když byla mladší, přijela Alžběta na vlastním koni a v uniformě pluku. Tehdy její bezpečnost zajišťovalo jen pár lidí.

Jeden hloupý teenager a šest slepých kulek

Stejně jako v jiných letech, i v roce 1981 se 13. června královna zúčastnila slavnostního aktu. Doprovod jí tehdy dělala osobní stráž, čili britský královský pluk. Jeli směrem k ulici Whitehall. Ulice byla uzavřena, lidé mohli průvod pozorovat pouze z chodníků. Najednou vzduch proťalo šest rychlých výstřelů, po kterých následovaly výkřiky šokovaných Britů.

Po chvíli se všechny zraky upřely na královnu. Byla v pořádku, jen její kůň byl vyděšený. Královské stráže se začaly prodírat davem ve snaze co nejrychleji najít atentátníka. Usnadnil jim to. Po výstřelech si dal sám ruce za hlavu. Střelcem byl sedmnáctiletý mladík Marcus Sarjeant, který byl posedlý významnými politickými osobnostmi. Byl rovněž obdivovatelem vraha Johna F. Kennedyho, Lee Harveyho Oswalda. Po jeho zatčení stráž obdržela několik fotografií, kde bylo vidět, že míří pistolí na královnu.

Touha stát se slavným

Marcuse k jeho činu inspirovaly atentáty na papeže Jana Pavla II. a Ronalda Reagana. Fascinovalo ho, jak snadno se tito lidé stali celosvětově známými. I on chtěl zažít svých pět minut slávy, a tak se rozhodl naoko zavraždit britskou královnu. Proto se předtím nechal vyfotit s otcovou zbraní, snímek pak poslal několik hodin před incidentem do novin.

Jenomže nedomyslel jednu věc. Pokud by ho předtím, než vystřelil, uviděl člen stráže, jak zvedá zbraň, klidně ho mohl na místě zastřelit. Měl tak štěstí v neštěstí. A ještě jedno mu vyšlo. Tím, že pálil slepými náboji, dokázal, že panovnici nehodlal nikdy zavraždit.

Porušil starý britský zákon

Jakmile Marcus dosáhl dospělosti, šel si sednout na pět let do chládku. Porušil totiž starý britský zákon z roku 1842, kde se uvádí, že pokud někdo namíří zbraň na jakéhokoli člena královské rodiny, dopouští se aktu zrady. Mladík sice Alžbětě napsal omluvný dopis, nikdy ale nedostal odpověď. V roce 1984 ho za dobré chování předčasně propustili. A co udělal jako první věc na svobodě? Změnil si jméno, aby mohl začít nový život. Anonymita zvítězila nad pochybnou slávou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Marcus Sarjeant

Historyofyesterday.com: The Person Who Tried To Assassinate Queen Elizabeth II.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články