První kosmonautka Valentina Těreškovová: Příběh ženy, která sama v roce 1963 vzlétla do vesmíru a přistála hned dvakrát

První kosmonautka Valentina Těreškovová: Příběh ženy, která sama v roce 1963 vzlétla do vesmíru a přistála hned dvakrát
Zdroj: Wikimedia Commons, Alexander Mokletsov, CC BY-SA 3.0
Pobyt ve vesmíru, který trval přesně 70 hodin a 50 minut, zajistil Valentině obrovskou slávu, zejména díky propagandě. Po návratu se provdala za kosmonauta Adrijana Nikolajeva, a to za přítomnosti samotného Chruščova.Jelikož se pohybovala ve vysokých politických kruzích, byla často vidět se známými tvářemi. Třeba jako zde u Leninova mauzolea po boku s Gagarinem či Chruščovem.Nesměla také chybět na žádné politické schůzi.+ 4 fotky+ 5 fotek

Valentina Těreškovová byla první ženou, která se před 63 lety mohla dotknout, obrazně, hvězd. Pravdivé informace o tom, jak celá mise probíhala, však byly dlouho utajovány. Nebyla totiž tou nejvhodnější kandidátkou pro let do vesmíru...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 06. 2023 11:00

Valentina Vladimirovna Těreškovová (86) byla první ženou ve vesmíru. Vzlétla v roce 1963. Zemi obkroužila 48krát, její let trval tři dny. Neměla žádné spolucestující, misi tak podnikla úplně sama.

Nebyla kandidátkou číslo 1

Valentina nebyla první adeptkou na let do kosmu. Hlavně postrádala odborný výcvik, kterým prošly její kolegyně. Jak to, že jí tedy Sovětský svaz umožnil vzlétnout? Měla dělnický původ, což bylo, z hlediska oficiální propagandy, dokonalé. Její otec navíc padl v sovětsko-finské válce, takže vyhovovala i po politické stránce.

O její nominaci definitivně rozhodl Chruščov. Ale i přes všechnu chválu zažila ve vesmíru krušné chvilky. Několikrát dokonce prosila, aby se mohla vrátit domů. Nakonec ale zadaný úkol splnila, což z ní udělalo hrdinku mezinárodního formátu. V Československu ji dokonce přivítali srdečněji než Gagarina. Tím se jí splnil sen, dokázala se prosadit v ryze mužské profesi.

Pobyt ve vesmíru byl pro ni utrpením

Čajka, jak kolegové Valentině přezdívali, se během letu bála pohnout. Zvracela a potřebu vykonávala přímo pod sebe. Měla rovněž velké problémy s orientací. Díkybohu, že mohla přistát v automatickém režimu. Ještě předtím ale požádala, aby byl její pobyt ve vesmíru prodloužen o dva dny, byť bojovala s nepříjemnými žaludečními křečemi.

Přistála v Altajském kraji. V sedmi tisících metrech byla vystřelena s padákem do volného prostoru. Během dopadu na zem se udeřila o helmu skafandru. Tento vskutku pitoreskní manévr sledoval i jeden kazašský pastevec. Jakmile se kosmonautka trošku vzpamatovala, namířila na něho pistoli a dožadovala se, aby jí odpověděl, kde přesně je. Po výměně několika zdvořilostí dala muži okusit jídlo, které s sebou měla. On ji zase pohostil místními dobrotami. To se ale nelíbilo soudruhům. Takové přistání nebylo s patřičným geroj efektem. Další den tak natočili "nové".

Hovory s Bohem i příchod antikrista

Těreškovová se ve vesmíru rozhodně nenudila. Představte si, že si během zvracení a vykonávání potřeby našla čas ještě na rozhovory s Bohem. Ten jí prý sdělil, že v roce 2022 bude Zemi sužovat antikrist jménem Zelenskyj, čili současný ukrajinský prezident. V tomto případě jde ale o poměrně novou propagandu. Tuto zprávu totiž média pustila do éteru počátkem tohoto roku.

Spousta lidí se ale domnívá, že jde o cílenou propagandu, kterou si objednal sám Putin. Valentina má k němu poměrně blízko. Je poslankyní Státní dumy za stranu Jednotné Rusko.

Soukromý život

Ještě v roce 1963 se provdala za sovětského kosmonauta Andriana Nikolajeva, rok nato se jim narodila dcera Jelena. Valentina Těreškovová se s Nikolajevem v roce 1980 rozvedla a vdala se za vojenského lékaře Julije Šapošnikova. S ním žila do roku 1999, kdy zemřel.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Valentina Těreškovová

Cnn.iprima.cz: Těreškovová: Ve vesmíru jsem mluvila s Bohem, předpověděi příchod antikrista Zelenského

Plus.rozhlas.cz: Proč neměla kosmonautka Valentina Těreškovová letět do vesmíru?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články