60 let od prvního letu do vesmíru: Jaký byl osud Gagarinovy manželky Valentiny?

Valentin se po Jurijově boku účastnila mnoha akcí, třeba i představení v La Scale...
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Jurij Gagarin a zprávy o jeho letu byli doslova všude. Je to už 60 let...Poměrně krátký let do vesmíru svým významem změnil nejen život jeho aktéru, ale i jeho rodině a vlastně celému světu.Jurij Gagarin se stal symbolem úspěchů sovětského lidu. Není divu, že mu na čas stoupla sláva do hlavy. Pro jeho manželku to muselo být hodně složité období naplněné obavami, odloučením, ale prý také Jurijovými nevěrami...Jurij Gagarin byl po návratu z vesmíru všude v centru dění – zde na letecké přehlídce v Egyptě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jurij Gagarin, první člověk ve vesmíru, vzlétl 12. dubna 1961, tedy přesně před 60 lety. Na Zemi na něj s obavami čekali nejen soudruzi, ale také manželka Valentina Ivanovna, která pečovala o dvě maličké dcery. Té mladší bylo v okamžiku Gagarinova letu jen něco málo přes měsíc…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 12. 04. 2021 08:00

Mnoho žen by si možná přálo mít doma slavného muže, ale jen málokteré se to skutečně podaří. Valentině Ivanovně Gorjačevové, respektive už paní Gagarinové, se to povedlo. Byl to ale opravdu takový život, jaký si představujeme?

Obyčejná dívka Valentina

Byla to původně docela obyčejná dívka, nejmladší dítě z početné rodiny, měla až pět sourozenců. A tak měl otec, pracující jako kuchař, co dělat, aby všechny uživil, protože matka se musela doma starat o rodinu. Valentina byla ale chytré dítě, a tak se zdálo jako samozřejmé, že bude studovat. A také že ano.

Osudový večer s Gagarinem

Jakmile Valentina ukončila zdravotní školu, pustila se do práce v laboratoři a žila docela běžným životem. Tehdy ještě netušila, jak moc jí změní život jedna taneční zábava. Na tu přišel i nový student místní vojenské letecké školy, cílevědomý Jurij, který vždy dobře věděl, co chce. Chtěl létat – a nyní chtěl i Valentinu, do které se zamiloval doslova na první pohled. Dokonce o tom okamžiku později psal i ve svých pamětech: „Líbilo se mi na ní všechno: její malá postava, její hnědé oči plné světla, její copánky a malý nos mírně obsypaný pihami.“ Tak první člověk, který uviděl Zemi z vesmíru, vzpomínal na večer, kdy poznal svoji budoucí ženu. Plachou dívku v modrých šatech pozval na parket a, jak sám napsal, to byl začátek jejich celoživotního silného přátelství.

Nikdy neposlaný dopis

Svatba byla o půl druhého roku později, ještě než Jurij dokončil studia. Jako vynikající student si pak mohl vybrat, kam po škole nastoupí. Zvolil chladný sever Ruska. V roce 1959 porodila Valentina první dceru Jelenu a o rok a půl později i druhou dceru Galinu. To už ale bylo jasné, že její manžel a tatínek dvou malých holčiček podstoupí něco, co ještě nikdo před ním, že poletí do vesmíru. Ještě před vzletem napsal Valentině dopis, který ale nikdy neodeslal a ona jej našla až mnoho let po jeho tragické smrti. Stálo v něm několik vět o tom, že sice věří technice, ale nikdy není vyloučeno, že se něco stane. Pokud by se ze své mise nevrátil, měla se Valentina zařídit podle svého a hlavně dobře vychovat jejich dcery. Tehdy ale ještě všechno dobře dopadlo a Jurij se v pořádku a slavně vrátil na Zem.

Složité období slávy

To, co se dělo potom, ale stále ještě mladému manželství příliš nesvědčilo a Valentina by si v té době možná přála mít vedle sebe obyčejného muže, třeba úředníka nebo učitele, který nic výjimečného nedokázal. Sláva stoupla jejímu muži do hlavy a ani se není čemu divit. Byl stále obdivován, ženy mu doslova padaly k nohám. Cestoval po světě, každý si s ním chtěl promluvit, ale také připít. Jurij se začal Valentině měnit před očima. Přesvědčený sportovec víc obcházel večírky, než aby běhal v parku. To se odrazilo i na jeho postavě. Moskvu brázdil v rychlém autě a nebýval v něm sám. Pak dokonce přišel vážný úraz, který si způsobil na dovolené na Krymu, kde se zapletl s jednou zdravotní sestrou. Skok z balkónu mu způsobil poměrně vážné zranění. Byl to pro něj naštěstí signál, že tahle cesta není správná a od té doby se prý zase věnoval jen své vlastní ženě.

Gagarinův krutý osud

Valentina by tak mohla být zase spokojená, ale jejich manželství nemělo trvat dlouho. V roce 1968 musela žena nejslavnějšího muže Sovětského svazu na operaci, kterou přežila jen s velkým štěstím. A právě v té době došlo k tragédii, která vedla k Jurijově smrti. Valentina se o tom, že je vdovou, dozvěděla až druhý den, kdy ji přivezli z nemocnice a ona uviděla dům plný lidí ve smutku. Zlé tušení se bohužel proměnilo v jistotu. 

Tichý život v ústranní

Valentina se po smrti svého prvního a jediného manžela už nikdy nevdala a do smrti pečovala o jeho památku. Žila v Hvězdném městečku a z okna bytu, který Jurij dostal jen několik týdnů před smrtí, měla výhled na jeho sochu, na sochu prvního muže, který vylétl do vesmíru. Až do své smrti v loňském roce se Valentina v tichosti věnovala charitě, prakticky neposkytovala rozhovory a o svém ne vždy jednoduchém manželství nemluvila často ani s rodinou. Zpočátku proto, že pro ni byl Jurijův odchod velmi bolestivý. V devadesátých letech pro změnu z jiného důvodu – o Gagarinovi se začaly šířit nelichotivé zprávy, třeba že byl při osudném letu, který jej stál život, opilý. Na žádné podobné informace Valentina ale nereagovala, s nikým nediskutovala, naopak se ještě více stáhla do ústranní. Zemřela ve věku 84 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Гагарина, Валентина Ивановна, Jurij Gagarin

Gazeta.ru: «Устала от внимания»: скончалась вдова Юрия Гагаринa

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články